Grabite sa ofere publicului larg stiri senzationale si incitante, ziarele s-au grabit sa anunte ca s-a descoperit un nou semn zodiacal – Ophiucus! Nu s-a descoperit nici o zodie noua, nu s-a descoperit nici macar o stea noua; Ophiucus este o constelatie! Si nici n-a fost descoperita acum, ci candva, demult, cum vom vedea mai jos. Dar, ca majoritatea oamenilor, ziaristii (ca si ei sunt oameni!) au confundat zodiile cu constelatiile. Exista insa si un sambure” de adevar care a fost plantat cu cateva zeci de ani in urma si care a fost dezvoltat in mod artificial, pentru a deveni in final o… stire de presa. Sa o luam sistematic.
Nu poate fi vorba despre o descoperire atat timp cat Ophiucus a fost observat si inclus, inca din vechime de catre astronomul care a fost parintele astrologiei – Ptolemeu, in catalogul sau intitulat Almagest. Mai tarziu, Kepler, discipolul danezului Tycho Brahe, a observat in 1604, explozia unei supernove in constelatia Ophiucus, careia i s-a si spus Steaua lui Kepler. Constelatia Ophiucus a fost si este observata de astronomi, din cele mai vechi timpuri. Observarea in 1987 a unei alte explozii de supernova a facut posibila emiterea unei noi ipoteze, mai ales ca se pare ca acum, in perioadele 30. XI-17. XII, Soarele s-ar afla in Ophiucus. Ceea ce – nu-i asa – poate duce la ipoteza ca s-ar fi nascut un nou semn zodiacal, purtand numele acestei constelatii. Dar, asa sa fie? Si daca da, cam care ar fi urmarile?

In acest moment, cand astrologia foloseste sistemul bazat pe cele 12 zodii si nu pe sistemul de constelatii, majoritatea trasaturilor tipurilor zodiacale ar suferi modificari si rasturnari spectaculoase, creindu-se astfel o mare confuzie. Acum pornim de la ideea reprezentarii cerului printr-un cerc de 360 de grade, impartit in 12 segmente a cate 30 de grade corespunzatoare celor 12 zodii numite dupa constelatiile pe care le strabate Soarele in miscarea sa aparenta in jurul Pamantului, pe care il luam ca punct de referinta deoarece cercetam influenta planetelor asupra oamenilor care traiesc pe Pamant. Acest sistem, numit geocentric, este adoptat de astrologi inca de acum aproximativ 3000 de ani. Am numit miscarea Soarelui aparenta deoarece stim ca in realitate Pamantul este cel care se invarte in jurul Soarelui. Acesta fiind sistemul heliocentric, fundamentat de Copernic in 1543, cand a contrazis cu date matematice teoretice sistemul geocentric al lui Ptolemeu, sistem care supravietuise timp de 14 secole; dar abia in secolul al XVII, dupa inventarea lunetei de catre Galileo Galilei, teoria heliocentrica a fost recunoscuta. Revenind, zodiacul tropical se bazeaza pe aceea miscare aparenta a Soarelui de care am vorbit mai sus, de la un echinoctiu vernal la urmatorul. Dar, cu cateva zeci de ani in urma, irlandezul Cyrill Fagan a emis ipoteza ca acest zodiac este inexact pretinzand ca singurul zodiac adevarat este cel sideral care este, de asemenea, legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui, dar raportata la constelatii. Datorita precesiei echinoctiilor – deplasarea retrograda a pozitiei echinoctiilor fata de stelele fixe” apropiate – aceste doua zodiace nu mai coincid acum. Intre timp a aparut si teoria astrologiei egocentrice a lui Rudhyar, astrologia centrata pe persoana si, probabil, vor mai fi si alte teorii mai mult sau mai putin interesante dar care vor suscita un interes deosebit, chiar daca nu toate vor fi considerate scandaloase cum a fost cotata ipoteza celei de a 13-a zodii – Ophiucus la vremea ei.

Si… atunci?

Astrologia are radacini adanci, intinse cu mult timp in urma, nascandu-se ca o stiinta a observarii si asociind coincidenta dintre evenimentele faptice de pe Pamant cu acelea ale fenomenelor celeste; astazi ea este o stiinta tacit acceptata. Rezistenta ei in timp se datoreaza faptului ca, desi nu s-au putut aduce probe stiintifice care sa-i demonstreze valabilitatea, ea functioneaza, se verifica in practica si acopera o necesitate psihologica a umanitatii. Sigur, este greu sa se renunte – dintr-odata – la un anumit sistem care a functionat atatea secole; dar nu e mai putin adevarat ca daca acordam acestor ipoteze beneficiul trecerii timpului, se poate ca ele sa ni se prezinte ca noi adevaruri teoretice, care si-au dovedit valabilitatea in practica. Reamintim ca si calendarul mayas, bazat pe ciclurile lunare de 28,9 zile are… 13 luni. Si se cunoaste exactitatea acestuia! Toate noile descoperiri, ipotezele indraznete, ideile si visurile marete au starnit indignare si… spaima. Tot astfel, readucerea in actualitate de catre „astrologii moderni a problemei celei de a 13-a zodii dintre Scorpion si Sagetator nu trebuie sa sperie nici pe astrologii traditionalisti, nici pe noi oamenii de rand. Este sigur ca aceasta problema nu poate si nu va fi rezolvata printr-un articol sau o stire de gazeta sau tv. Tot atat de sigur este ca aceasta va mai dura ceva timp, chiar daca traditionalistii resping aceasta teorie pe motiv ca acceptarea celei de a 13-a zodii ar duce la modificarea perioadei tuturor celorlalte zodii (bineinteles!) si ca este imposibil ca numarul zodiilor sa fie mai mare decat numarul lunilor anului (dar anul mayas de 13 luni?). Totul depinde din ce punct de vedere privesti; sideralisti, traditionalisti sau moderni, tot astrologii si astronomii vor rezolva aceasta!

„Nativul” Ophiucus

Desi se vehiculeaza o impartire, o schema noua cu perioadele zodiilor dupa introducerea lui Ophiucus intre Scorpion si Sagetator, noi nu vom face uz de aceasta schema, oricat de curiosi ati fi! Vom face asta din motive obiective: suntem in expectativa! Pentru ca, lansata ultima oara in 1995, teoria existentei zodiei Ophiucus, denumita dupa constelatia cu acelasi nume, naste controverse si este sigur ca va mai trece multa vreme pana ce specialistii vor cadea de acord asupra existentei ei. Sau nu?…

Pana atunci, iata cateva ipoteze asupra caracteristicilor nativilor zodiei Ophiucus care ar putea fi cuprinsa intre 29/30. XI si 17. XII. Cei nascuti in acest interval poseda capacitati de vindecare, de interpretare a viselor, cautand pacea. Ei atrag norocul si au talent poetic; sunt sociabili, sensibili si isi fac tot atat de repede prieteni, pe cat ii si parasesc. Industria spectacolului este cea in care exceleaza, dar sunt extrem de nehotarati si de aceea, usor de influentat in bine sau in rau. Sunt compatibili cu nativii zodiilor: Berbec, Rac, Balanta, Scorpion, dar si cu persoanele nascute plus sau minus 10 zile fata de ziua lor de nastere. Incompatibili sunt cu zodiile: Varsator, Pesti, Leu, Taur, Fecioara. Problema este ca nu putem sti – inca – daca aceste compatibilitati se refera la nativii vechiului sistem zodiacal sau celui nou cu 13 zodii; pentru ca, desigur, noua schema va influenta direct caracteristicile respective.

In loc de „incheiere”

Nu sustinem si nu respingem aceasta noua teorie. Pur si simplu constatam ca ea exista. Asa cum am spus, urmeaza ca timpul sa o valideze sau nu…
Si inca ceva: care ar fi planeta guvernatoare a „zodiei” Ophiucus?…

Livia Dragu – Editor Online
Olivia Vâtca – Consilier – A.A.P.E.S.
Radu Botez – Senior Editor – Coordonator material