Iată-ne ajunși în ultima lună din acest an, un decembrie tumultos, cu transformări de anvergură, ca și cum fiecare dintre noi ar vrea să „prindă ultimul tren” către o viață mai bună, o destinație învăluită în lumina succesului. Este vorba despre o lună cu foarte mare încărcătură energetică, un cumul de forțe menit să ne grăbească în a lua decizii, să acționăm către ceva nou, mai bun sau poate mai rău. Cert este că suntem animați de idealuri mărețe, multe relații sociale se vor reconfigura, se termină sau se dă startul unor noi alianțe, se rup relații dar se construiesc altele mai noi, interesante, încărcate de un suflu nou.
Soarele se află în zodia Săgetător până în data de 21 decembrie și ne amintește că viața înseamnă depășirea limitelor, expansiune, tendința spre mai înalt, bucurându-ne de viață, de joc, de aventură,suntem mai dornici să socializăm. După data de 2 decembrie Mercur intră în semnul Capricorn, Venus în zodia Vărsător din data de 7 decembrie, în ziua de 14 decembrie are loc Luna Plină în semnul Gemeni.În prima parte a lunii ne dedicăm timpul scotocind după informații prețioase, care să ne propulseze pe o direcție clară în plan profesional dar și relațional. Se caută soluții viabile, suntem dornici să îmbinămîn mod armonios utilul cu plăcutul fiind preocupați de organizare, precauți în deciziile pe care le luăm, dornici să ne atingem țelul propus. În intervalul cuprins între 7 și 19 decembrie suntem mai prietenoși, joviali, independenți, originali, altruiști, cu gândul la petreceri, întâlniri cu prietenii, socializând mai mult.Nu ne va lipsi umorul, dorința de a atrage atenția sexului opus. Ne mobilizăm cu ușurință pentru a veni în ajutorul celor nevoiași.
Vărsătorul este vesel, altruist, el știe cel mai bine cum să îți sară în ajutor iar prezența lui Venus (dragostea) și Marte (acțiunea, sexualitatea) în această zodie (în perioada 7- 19 decembrie) ne dă curajul, dorința de acțiune, de a iubi „fără frontiere” astfel că nu se poate vorbi acum de prejudecăți. Semnificatorul acțiunii și competitivității (Marte) va fi susținut în demersurile sale chiar de către guvernatorul Vărsătorului, Uranus (nonconformistul, revoluționarul). Cele două planete se află în recepție mutuală astfel că originalitatea, altruismul și adaptabilitatea susțin inițiativa și acțiunea.
Harta astrală a momentului de Lună Plină care se va forma pe 14 decembrie, în semnul Gemeni, la ora 2:05’, având Ascendentul în semnul Balanță activand Axa caselor a III-a și a IX-a, axa gândirii, realizând conexiuni importante între cunoașterea materială (terestră) și cea subtilă (cosmică). Se pune mai mult accent pe studii, călătorii, planul spiritual ia amploare, se caută noi soluții, strategii ce vizează negocierile, colaborările pe plan internațional.
În a doua parte a lunii decembrieMarte intră în semnul Pești, după data de 19 decembrie. În aceeași zi Mercur intră în mers retrograd în zodia Capricorn.Începând cu data de 21 decembrie Soarele intră în zodia Capricorn fiind momentul potrivit pentru introspecție, o analiză serioasă asupra evenimentelor pe care le-am traversat pe parcursul acestui an. În data de 25 decembrie au loc următoarele aspecte astrale: Saturn trigon Uranus, Venus trigon Jupiter, Venus sextil Saturn pentru ca, în data de 26 decembrie, să se perfecteze opoziția dintre Jupiter și Uranus staționar direct; pe data de 27 decembrie suntem întâmpinați de sextilul dintre Mercur și Neptun precum și sextilul dintre Soare și Marte pentru ca, în data de 29 decembrie, să aibă loc Luna Nouă în semnul Capricorn urmată de reluarea mersului direct a lui Uranus în semnul Berbec. Crește și riscul de accidente, luarea deciziilor sub impulsul de moment, acțiuni neașteptate ce ne vor lua prin surprindere.
Oportunitățile de asociere, de parteneriate și chiar cele privind viața amoroasă, ivite în intervalul 20-28 decembrie, trebuie privite cu circumspecțiefiind mult mai atenți cu cine dorim să ne asociem. Chiar și bunăvoința oamenilor, în acest interval, poate avea o motivație anume, departe de ceea ce suntem tentați să credem inițial. Se cere mai multă atenție la deciziile care sunt luate de nativii Berbec, Rac, Balanță și Capricorn. Mercur retrograd poate produce tot felul de probleme care țin de comunicare, semnarea de documente, contracte și la tot ceea ce are legătură cu călătoriile, mijloacele de transport, achiziționarea de aparatură electrocasnică, automobil. Este posibil să emitem idei care ne vor părea strălucite dar, înainte de a le pune în aplicare, ar fi indicat să le testăm de câteva ori. Energia de care vom dispune va fi probabil inconstantă: avem impresia că suntem plini de forță pentru ca, până la urmă, să constatăm că totul a fost doar un foc de paie.
Opoziția dintre Jupiter și Uranus desfășurându-se pe axa relațională predispune la neînțelegeri cu partenerii de afaceri, în relațiile de mariaj, rupturi bruște, acțiuni violente, accidente, scandaluri (în plan politic, economic, juridic, financiar, la nivel internațional), declanșarea unor procese, ruperea de parteneriate. Se poate vorbi despre evenimente neașteptate ce ne vor pune la încercare răbdarea, calmul. Este indicat să clarificăm punctele de vedere ale fiecaruia cu diplomație, înțelegere încercând să găsim modalități de soluționare reciproc avantajoase. Trigonul dintre Saturn (în zodia Săgetător) și Uranus (în semnul Berbec), dar și de sextilul dintre Jupiter (în semnul Balanță) și Saturn (în zodia Săgetător) sunt aspecte astrale care ne ajută să acționăm cu responsabilitate, curaj, perseverență, diplomație, cu speranță, apelând și la experiența de viață. Este vorba despre luarea unor decizii ce ne vor ajuta să punem bazele unui nou edificiu pe termen îndelungat.
Odată cu intrarea Soarelui în semnul Capricorn (Solstițiul de iarnă) în data de 21 decembrie, la ora 12:44’. Soarele formează sextil cu Marte, Mercur retrograd în conjuncție cu Pluton în semnul Capricorn, în casa a X-a, careu la Ascendentul momentului de ingres al Soarelui în semnul Capricorn. Putem vorbiastfel despre o perioadă destul de tensionată la nivel înalt, defăimarea unor aspecte ce vizează oamenii cu putere de decizie, din plan politic, guvern. Se reiau discuții, nu tocmai plăcute, menite să răstoarne anumite valori, principii de viață, luptele de culise sunt acerbe. Se caută susținere din afara țării, se rup alianțe pentru a face loc altora noi care par promițătoare, la prima vedere.
În data de 29 decembrie se formează aspectul de Lună Nouă în semnul Capricorn, în casa a XII-a, a sacrificiilor și izolării, a dușmanilor ascunși, boli cronice, karma. Sunt multe lucruri greu de exprimat, persoane de care ne simțim profund atașați, aflate ca niște fantasme în lumea noastră emoțională și mentală influențând, în mod inconștient, propria evoluție. În plan social se poate vorbi de ieșirea la suprafață a unor demersuri socio-profesionale incorecte, ascunse bine multă vreme. Structurile vechi se vor reconfigura vizibil, într-un ritm destul de accelerat.Sunt vizați, în primul rând, nativii Capricorn, urmați de cei din zodia Rac, Balanță și Berbec.
În prima parte a lunii nativii favorizați de astre sunt cei din zodiile Berbec, Leu și Săgetător, Vărsătorii dar și nativii din zodia Balanță (în funcție de harta personală a fiecărui nativ). În a doua parte a lunii mai puțin favorizați de astre sunt nativii zodiilorBerbec, Rac, Balanță și Capricorn. Nativii Berbeci devin mult mai agitați, se simt neînțeleși, îndeosebi în intervalul 15-20 decembrie. În a doua parte a lunii decembrie, pentru nativul Rac,continuă problemele legate de casă, proprietate, familie dar și în relația de cuplu.Pentru nativii Gemeni se recomandă prudență în plan relațional, relații de afaceri, parteneriate, în special în prima parte a acestei luni. Pentru nativii Capricorn se impune maimultă prudență pe tot parcursul lunii, îndeosebi după data de 19 decembrie, în plan profesional,hotărâri legate de un proces, luarea unor decizii ce vizează cariera, imaginea în plan public.După data de 21 decembrie vedetele zodiaculuicare se pot bucura de susținerea astrelor sunt nativii din semnele: Capricorn, Taur, Fecioară, Pești și Scorpion.
Este important să privim cu înțelegere, iertare și iubire către anul pe care îl lăsăm în urmă, și cu speranță și încredere către un an nou mai bun!

Gabriela Cernat – astrolog
» Editor Online

www.astroella.com