Conform psihologilor, iubirea nu tine mult, un om sanatos psihic nu poate iubi mai mult de doi ani.
Dragostea este conditionata genetic. Au fost alcatuite cateva statistici care se pot constitui intr-un ghid al cuplului, in incercarea de a anticipa destinul iubirii:

O SAPTAMANA – Este durata minima a unui “stadiu incipient de exaltare” conform formularii psihologilor. Individul se aprinde in 4-6 ore, dar pe masura ce i se aduc la cunostinta date despre persoana iubita, corzile sentimentale se destind, ajungand in 7 zile pana la neutralilate, iar in 8 zile la nedumerire: “Oare ce gasisem la ea (el)?”

1 – 4 LUNI – Durata medie a iubirilor adolescentine si a relatiilor extra-conjugale incepute nu ca urmare a unei pasiuni zdrobitoare, ci impulsionate de imprejurari favorabile. Psihologii sustin, insa, ca in aceste cazuri unul dintre parteneri pune capat relatiei (brusc si cu justificari palide), iar celalalt sufera inca 6-8 luni considerandu-se o “victima”.

5 LUNI – 1 AN – Este vorba despre relatiile in care amandoi sunt foarte indragostiti dar au complicatii: ori sunt casatoriti (cu altcineva) ori sunt prea tineri si au necazuri cu parintii, ori au meserii care le stimuleaza apetitul pentru cariera in detrimentul dragostei. In cele mai multe cazuri cei doi se despart de comun acord, chiar daca unul pare sa sufere mai mult.

1 – 2 ANI – Sentinta psihologilor este ferma si dezarmanta: o iubire nu poate dura mai mult de doi ani. Ceea ce urmeaza este obisnuinta. atasament, forme stabile de afectiune, dependenta, comoditate, rigoare, morala (in cazul casniciilor) si multe alte ipostaze de inertie. Multi oameni din intreaga lume au protestat impotriva acestor sentinte, dar la o autoanaliza atenta si sincera vor constata ca psihologii au dreptate.

Celebrele iubiri de o viata denota conform parerii spcialistilor complicatii patologice : obsesii, delir in lumea virtuala, psihoza, instabilitate emotionala. Altfel spus, numai cei cu psihicul afectat pot iubi o viata intreaga la fel. Aceasta nu inseamna insa, ca un cuplu care rezista mult in timp este debil, numai ca, in acest caz afectiunea a imbracat forme tot mai complexe (sau mai reduse uneori) care nu se pot defini prin iubire.

Da, exista si exceptii, dar acestea nu fac decat sa confirme si mai mult cele scrise mai sus. Si, atentie! Nu confundati iubirea cu prietenia. Sunt doua trairi toral diferite.

La polul opus, adeptii teoriilor realiste fac o alta afirmatie: “Daca dragostea e o intamplare, cu siguranta sexul este o constanta”.

Redacția ElyStar®