Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului”
autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.

Una dintre cele mai vechi metode de ” comunicare”, fara indoiala, este o banala invitatie la cafea. Un studiu recent, la care au participat peste 18 mii de persoane, releva faptul ca intre preferinte si personalitate exista o stransa legatura. In acest sens, se pot observa 7 tipuri de personalitate, pe care va invitam sa le cititi, impreuna cu 12 invitati de seama…

Daca partenerul comanda o cafea tare
Acesti oameni tind sa fie responsabili, ambitiosi si agresivi. Independenti si pragmatici in relatii, va fi o provocare sa scoti la suprafata latura lor romantica.

Daca partenerul comanda cafea cu lapte
Aceste persoane sunt foarte relaxate, linistite. Sunt oarecum traditionalisti in relatii si se simt confortabil in rolurile tipice ( barbatul plateste nota, deschide usa femeii, etc. )

Daca partenerul comanda o cafea mocca sau ciocolata calda
Daca a comandat acest tip de bautura inseamna ca te afli in fata unui romantic caruia ii place sa fie indragostit. Tine minte ca uneori sunt foarte temperamentali si nu te poti baza pe ei.

Daca partenerul comanda o cafea mocca / bautura de ciocolata rece
Spontane, aceste persoane sunt foarte seducatoare si prefera surprizele si creativitatea in ceea ce priveste intalnirile. Dar daca iti doresti o relatie pe termen lung, nu uita ca pentru ei viitor inseamna 5 minute incepand din acest moment.

Daca partenerul prefera combinatii de ceai, lapte, cafea si alte ingrediente
Deseori stresati si nerabdatori, aceste persoane au tendinta de a fi mai retinute si timide in relatii. Asa ca va trebui tu sa faci prima miscare.

Daca partenerul comanda Cappuccino / Frappe
Plini de ambitie si optimism energic, aceste persoane dau totul – inclusiv in relatii. Cateodata sunt foarte entuziasti si exagereaza. Din acest punct de vedere, au nevoie de un partener care sa ii infraneze.

Daca partenerul comanda produse decofeinizate
Aceste persoane sunt mai mult discipoli decat lideri. Sunt persoane care acorda sprijin partenerilor si devin serioase cand vine vorba de viata, dragoste si cariera.

Inima si cafeaua
Si daca tot am vorbit de personalitate si sentimente, lucrurile sunt si mai roz, la capitolul sanatate.
Un alt studiu, arata – de fapt distruge un mit – ca oricat de multa cafea am bea, aceasta nu duce la cresterea riscului de boli cardiace. Acest studiu a fost publicat in jurnalul Circulation si, a fost transmis de catre agentia Reuters.
Studiul s-a desfasurat pe o peroiada de 20 de ani. La acesta au participat 128.000 de barbati si femei, iar concluzia a fost ca persoanele care consuma cafea la filtru, chiar si in exces, nu risca sa faca boli cardiace.
“Este o veste buna faptul ca nu exista o legatura intre consumul de cafea la filtru si bolile cardiace, deoarece cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume” , a declarat Esther Lopez-Garcia, intstructor la scoala de medicina din cadrul Universidad Autonoma de Madrid, din Spania.
De asemenea, cercetatorii au descoperit si ca nu exista o legatura intre bolile cardiace si cantitatea de cafea normala, decofeinizata sau ceai consumata. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa exageram cu aceste bauturi.
“Nu putem exclude legatura dintre consumul de cafea si riscul de boli cardiace, dar numai in cadrul unor grupuri mici de oameni”, a spus Rob van Dam, de la Harvard School of Public Health, Boston.

Febra cafelei
Acest obicei atat de raspandit in aria cuceririlor otomane, a fost impamantenit si in Tarile Romane. La inceputul secolului trecut, inca se mai obisnuia ca musafirii sa fie tratati cu serbeturi, dulceturi si cafele negre, fierbinti, insotite de pahare cu apa rece. In a doua jumatate a secolului XX, au inceput sa dispara dulciurile ramanand cafeaua ca posibila tratatie pentru musafirii inopinati sau servita dupa desert. Pana spre sfarsitul secolului, in tara noastra, obiceiul a inceput sa se piarda, datorita lipsei cafelei de pe piata romaneasca si inlocuirii sale cu celebrul “nechezol”, o combinatie odioasa cu urme vagi de naut, care a imbolnavit cateva generatii de romani. Dupa Revolutia din 1989, febra cafelei a revenit odata cu numeroasele sortimente aflate in magazine.
Dar de-acum, obiceiul cafelelor fierte pe nisip sau spirtiere, cat si cel al celebrelor “marghilomane” (cafea turceasca cu putin rom sau coniac), obiceiul s-a pierdut. O lume mai grabita a facut posibila patrunderea cafelei solubile sau a celei “expresso”.
De altfel, si locul in care se bea cafea nu mai este tihnita sufragerie, salonul sau biblioteca, asa cum se obisnuia pe vremuri. Acum se obisnuieste ca unele invitatii la o cafea sa nu mai aiba ca decor o casa particulara, ci un local, fie el cafenea, terasa sau fast-food. Nici conversatiile nu mai sunt pricinuite de “o cafeluta”, ci cafeaua e un pretext pentru discutii de afaceri sau de familie, pierzandu-si astfel primul loc si rolul de a facilita intimitatea. Tot acum, nu se mai bea cafea pentru digestie sau ocazional, ci se bea pentru energizare. Parca si placerea a disparut…
Sa privim impreuna Zodiacul, din acest punct de vedere : al cafelei. Dar si al felului cum o privesc nativii Zodiacului, acum, in Romania.

Cu zodiile la cafea

BERBEC
Acest impetuos al zodiacului este mare consumator de cafea solubila. Si este de inteles : el este mereu in miscare, trebuie neaparat sa faca “ceva”! De unde timp sa stai langa ibric?! Berbecul este chiar convins ca-i place nesul, incantat ca acesta se poate prepara atat de repede. El bea oricand o ceasca de nes : dimineata – acasa, la serviciu si nu refuza intalnirea cu partenerii “la o cafea” in diverse locatii, mai degraba decat in propriul birou. Daca este femeie, Berbecul are aceleasi obiceiuri si, ca si barbatii-Berbec, ea insoteste nesul cu o tigara sau mai multe. Nu agreeaza cafeaua tare si fierbinte, servita in cescute mici. Fiti siguri ca Berbecul nu se va “intinde” la vorba multa : pentru el cafeaua e pretextul pentru conversatia in sine, prin care-si rezolva problemele. Foarte rar, nativul Berbec isi invita prietenii la cafea, fara motiv. Pentru el cafeaua nu este importanta, are el destula energie ; ea este doar un adjuvant, un stimulent al conversatiei, al afacerii, al gandirii. Gestul de a bea este masinal, rar insotit de aprecierea gustului cafelei, pe care poate nici nu-l observa.
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i o cutie cu nes !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

TAUR
Nativul Taur nu este un bautor de cafea si, oricum, nu intra in obiceiul sau sa piarda vremea – zice el – cu asta. Probabil, crede ca aceasta l-ar distrage de la munca sa mult iubita. Daca este invitat la o cafea, el ar prefera o cafenea linistita si discreta. Nu va bazati pe Taur ca va va invita la el acasa la o cafea : pentru el casa e “caminul” intangibil unde si prietenii intra foarte rar. Ajuns in fata cestii cu cafea, Taurul va aprecia intai aroma sa si nu ezita sa o bea cu frisca si dulce. Taurul e tacticos, savureaza cafeaua, iar conversatia lui este, in acest timp, monosilabica pentru ca are o atitudine aproape respectuoasa pentru licoarea pe care nu o obisnuieste, dar pe care, la ocazii, o savureaza.
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i, mai bine, o prajitura !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

GEMENI
Impatimit de cafea ! Asa pare nativul Gemeni. El bea cu placere orice fel de cafea, care presupune, de fapt, ocazia ideala pentru vorbaretul Gemeni de a perora. Fiti siguri ca nu va refuza nici o invitatie la cafea stiind ca discutiile din jurul ei se vor prelungi. Soarbe prima inghititura, nebagand de seama nici calitatea, nici aroma, nimic, decat sa-si continue conversatia. Si vorbeste, vorbeste… Intre timp cafeaua s-a racit, conversatia s-a infierbantat si, incet-incet se face seara si… atentie ! Daca nu sunteti mai “tare de virtute” s-ar putea ca “o cafea” sa continue cu “una mica” adica o bautura ! Si-apoi inca una… Pentru ca asa este el : nativul Gemeni zice ca nu merge una fara alta !
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i mai bine… lichior de cafea !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

RAC
Sarmanul Rac nici nu stie de ce bea cafea – pentru ca bea dimineata, bea la pranz, dar nu seara. Bautorii de cafea Raci cauta in ea aportul de energie, de care in mod predestinat duc lipsa. Nu sunt “dependenti” ca altii, dar sunt mari amatori. Nici ei nu au preferinte, band in egala masura cafea instant sau cafea obisnuita. Nu vor merge niciodata sau, ma rog, foarte rar, in diverse localuri pentru asta. La seviciu folosesc bufetul de incinta si acasa nu fac invitatii pentru o cafea, considerand ca pe prieteni poti sa-i inviti la masa, dar ce-i aia “la cafea” ?! Racul face diferenta clara : ori cafea, ori discutii, conversatii.
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i mai bine o bautura racoritoare tip “cola” ! Sau, in cel mai rau caz, o bere !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

LEU
Nativii Leu sunt niste pretentiosi chiar si la o cafea. Daca Leul este invitat, el va intreba mai intai : unde ? Si, vai, daca locatia e una modesta, riscati un refuz, urmat de propunerea unui alt local, de obicei unul “de fite”. De dvs. depinde sa acceptati sau nu, pentru ca Leul nu accepta orice. In materie de gusturi este pretentios si rafinat. El nu bea orice cafea ! Preferintele sale pot fi capuccino, late-machiatto sau cine-stie-ce alta combinatie sofisticata si, neaparat, insotita de o mica pricomigdala, ori o bomboana de ciocolata, ori stafide trase-n rom. Savureaza licoarea tacticos si refuza lichiorurile. Daca va invita Leul la cafea, e si mai si ! Veti fi servit, avand de ales intre sortimente diferite, combinatii deosebite, insotite de tot felul de adaosuri, ca la marile case ! Conversatia Leului la cafea are o schema exacta : intai cafeaua, apoi conversatia.
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Invitati-l la Capsa !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

FECIOARA
Aceasta gospodina a zodiacului are un cult pentru cafea. Nu ca ar fi mare bautoare de cafea, dar adora acest obicei levantin, care-i prilejuieste mici barfe, mici indiscretii inofensive. Cafeaua pe care o propune Fecioara este cafeaua turceasca, pe cat posibil, la nisip. Dar fiindca prefera cadrul familial, de cele mai multe ori va refuza invitatia la vreun local, invitandu-va la ea acasa, unde va servi obisnuita cafea la ibric, insotita de prajiturele de casa facute de ea. Acolo, in liniste, puteti bea o cafea buna, puteti vorbi despre probleme de serviciu sau puteti barfi in tihna indelung.
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i o cutie cu cafea insotita de ceasca marcii respective !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

BALANTA
Acest semn “aerian” al zodiacului ori e mare bautor de cafea, ori nu este amator deloc ! Nativul Balanta care e cafegiu, este serios : el bea orice fel de cafea, solubila sau fiarta. Acasa are un mic filtru pentru consum personal. In cazul iesirii la o terasa sau cafenea, el bea orice i se ofera, chiar si pe cea servita in paharele de plastic. Nu considera utila conversatia “la o cafea”. Daca ai probleme de serviciu, de afaceri sau chestiuni de familie, nu te baza pe faptul ca le poti rezolva cu Balanta la o cafea. Pentru Balanta cafeaua e un aliment si o pauza. Atat ! Nici femeile Balanta nu se dau in vant sa-si invite prietenele la o cafea ; dar daca o fac, fiti siguri ca au un scop.
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i un filtru de cafea pentru voiaj !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

SCORPION
Bea cafea dimineata, la pranz si seara ca pe medicamente. Probabil a si devenit dependent de cofeina. Ceea ce este ciudat, este faptul ca el nici nu invita, dar nici nu accepta invitatia la cafea. Are oroare de intruniri de familie sau intalniri la o cafea. Daca sunt probleme de serviciu, el le rezolva acolo, fara tratatii. Cu prietenii nu se intalneste la cafea si nici acasa nu-i invita pentru ca el este mai… distant. Dar cand bea cafea, el este tacticos si tipicar : nu schimba nici ceasca, nici modul cum o asaza pe tava, nu uita niciodata zaharul si un pahar cu apa. Asta-i tot. Ce-i aia sa stai la taclale ? Voi n-aveti altceva de facut ?…
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i o cutie cu zahar cubic !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

SAGETATOR
Acest intelectual al zodiacului, savureaza cafeaua, aroma si savoarea ei, efectele si conversatia din jurul ei si prilejurile de apropiere umana, oferite de o cafea. In general, Sagetatorul se fixeaza asupra unei anumite marci de cafea, pe care o foloseste in mod constant. Chiar in localuri, unde intra destul de rar, cere politicos aceeasi marca. Litera de lege : nici problemele de serviciu, nici pe cele de familie nu le discuta la o cafea ; lucrurile serioase necesita concentrare. Cafeaua este pentru Sagetator prilej de destindere, de voiosie, de jovialitate. Daca va invita la o cafea, si invita destul de des, s-ar putea chiar sa va ghiceasca in cafea ; amuzamentul e asigurat ! Oricum, vor fi doar glume bune, de calitate si o cafea… la fel.
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i o cutie cu cafea, marca sa preferata !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

CAPRICORN
Natura ascetica a Capricornului il pune in situatia de nu se putea bucura de o cafea “ca lumea”. Desi bea si el cafea, aceasta va fi fara zahar, eventual cu zaharina, fara lapte, fara adaosuri de orice fel, doar simpla si fierbinte. Niciodata solubila. Retras, timid si infrigurat intotdeauna, cafeaua fierbinte il remonteaza pe Capricorn. Ceea ce este demn de remarcat la el este ritualul prepararii. Daca v-a invitat la o cafea, apoi, acela este motivul : cafeaua. Veti asista la prepararea ei, probabil pe o spirtiera – obiect de arta straveche – cu nelipsitele ustensile, si ele obiecte de arta ; cu gesturi ritualice si cafea din sortimente de cea mai bun calitate, cu aroma si savoare deosebite. Locatia va fi probabil o tihnita odaie cu mobila stil, sculptata cu maiestrie si un foc bun in semineu. O oaza de liniste si o cafea delicioasa ! Minunat !
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i o lingurita cu coada lunga, pentru cafea. Dintr-un magazin de antichitati, nu din… Obor.
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

VARSATOR
Si in pasiunea pentru cafea, Varsatorul este un original : azi e pasionat de cafeaua solubila, maine o injura, poimaine cafeaua cu frisca e singura posibila, ca in ziua urmatoare sa jure ca nimic nu e mai bun ca o… marghilomana ! Asa e el. Daca-l invitati la o cafea, merge cu placere oriunde : cafenea, terasa sau in fata tonetei, in picioare. Varsatorul este atat de inventiv, incat poate pune sare in cafea, doar pentru a fi remarcat. Daca va invita el, lucrurile stau la fel ; nu se stie ce surpriza va poate face astazi : va serveste o “turceasca” ori un nes rapid. Vorbeste mult la cafea, creeaza o ambianta placuta si zambeste mereu. Una peste alta este adeptul obiceiului “hai la o cafea”. Il bucura si va bucura.
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i un volum de “Ghicit in cafea” !
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici

PESTI
Marele visator al zodiacului are o atitudine ambigua fata de cafea. Bea cafea ca toata lumea, dar nu face excese. Si la el, cafeaua e pretext de conversatie, de intimitate, de destainuiri. Daca-l invitati la un local, oricare-ar fi, el insista sa-si plateasca consumatia ; daca-l inviti acasa, sigur va veni cu un mic cadou. Este adeptul cafelei dulci, cu frisca, pe care o considera mai mult un desert. Cafeaua bauta cu nativul Pesti este o lunga si linistita dupa-amiaza, in care el se dovedeste a fi un sensibil si amabil interlocutor. Aveti un necaz, ceva ? Luati cafeaua cu un nativ Pesti, povestiti-i, veti pleca remontati. Cafeaua e doar pretextul !
Vreti sa-i faceti o bucurie ? Oferiti-i o cutie cu frisca.
*Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – autori: Radu Botez şi Livia Dragu – disponibil aici.
*Citeste si despre “Ghicitul in cafea – elemente si tehnici de baza” – click aici