Inca de cand Newton a descoperit ca lumina care trece printr-o prisma se separa in culori si ca fiecare culoare are o lungime de unda diferita, experimentele legate de culori au trezit interesul cercetatorilor. Unele dintre acestea au aratat ca lumina poate fi combinata si astfel se pot forma alte culori sau ca anumite culori combinate se pot anula dand lumina alba. Culorile au primit si atribute, ca reci-calde sau pozitive-negative ; culorile calde : rosu, galben, portocaliu, evocand emotiile de toate gradele, de la caldura si confort, la furie si ostilitate ; culorile reci : albastru, violet, verde evocand, de la calm la tristete si apoi la plictiseala. Toata viata ne este populata de culoare, ea fiind si un instrument de comunicare, folosit in diverse domenii, ca gastronomia, moda, publicitatea si altele. S-a descoperit ca 60% din tendinta de a accepta sau respinge, o constituie culoarea si impresia pe care aceasta o produce. Psihologii au fost dintotdeauna interesati de cercetarea interactiunii dintre culoare si organismul uman, constatand ca reactiile produse de culori asupra noastra sunt un indicator pretios despre trasaturile de caracter ale indivizilor. Efectul calmant sau disturbator al culorii a fost cercetat si studiile au descoperit, printre altele, ca radiatiile rosii ajuta mai mult la calmarea epilepsiei decat lumina albastra.

In medicina se stie ca rosu creste presiunea sangelui, accelereaza pulsul si clipirea, iar acestea scad pe masura ce ne indreptam in spectru catre albastru. Designerii stiu, de asemenea, ca in afara de forma, culoarea are o importanta tot atat de mare in a mari sau micsora gradul de atractie sau respingere ; moda, in afara de forma, se bazeaza pe culoare ; exista recomandari asupra culorii peretilor incaperilor, dupa functia lor si efectul pe care culoarea il produce ; marii bucatari isi prezinta retetele intr-o simfonie de culori. Ce-ar fi viata fara culoare ? Nu este o intrebare buna ; ce-ar fi viata fara lumina, ar fi mai potrivit, pentru ca, de fapt, culoarea este lumina reflectata de diferite obiecte, suprafete etc. Am spus ca fiecare culoare are o anumita lungime de unda ; ochiul nostru are capacitatea de a distinge foarte multe varietati de culoare, dar perceptia culorii este o experienta subiectiva. Ochiul percepe culorile in moduri diferite, iar unii indivizi le percep numai pe unele, asa cum unii oameni percep in mod diferit sunetele inalte sau pe cele joase. Pe de alta parte, psihologia culorii si simbolistica culorii, nu sunt acelasi lucru ; in psihologie, de exemplu, rosu este considerat pericol, pe cand in simbolistica el reprezinta dragostea. In alta ordine de idei, reactiile noastre sunt diferite si pentru ca semnificatiile culorilor difera in functie de multipli factori, intre care : factori de timp, pentru ca efectele culorii pot fi temporare, iar dupa un timp pot duce la plictiseala, enervare, alienare, adica efecte total opuse; percepem culorile si in functie de experienta de viata sau le percepem in functie de cultura in care ne nastem. De exemplu, la noi albul este culoarea mireselor, iar la chinezi este culoarea doliului ; la noi rosu este bucurie, la ei este furie. Reactionam diferit si datorita altor factori : biologici, psihologici, sociali s.a.m.d. De altfel, psihologii sunt sceptici in ceea ce priveste terapia prin culoare, tocmai pentru ca unii confunda psihologia culorii cu simbolistica ei si culoarea este atat de diferit perceputa.

Amor si culoare

Nu este intamplator ca industria fabricarii de lenjerie intima si cea a confectionarii de jucarii erotice cauta cele mai incitante culori pentru obiectul activitatii lor. Sexologii au fost si sunt interesati de efectele culorii asupra libido-ului, numeroase cercetari dand tot atat de numeroase rezultate ; cam tot atatea, cati factori influenteaza perceptia culorii. Sigur, exista unele generalitati in aceasta privinta, insa aplicarea de tipare atunci cand vorbim despre psihologia umana in general, si a sexului in special, nu este cel mai potrivit lucru. Ar fi si derutant ca, atunci cand exista atatea tipuri umane, sa ne limitam la a spune ca acestia percep culoarea doar prin cele cateva exemple pe care le dam mai jos.

Rosu este, prin excelenta, culoarea pasiunii ; dar nu numai atat. Ea simbolizeaza dragostea, curajul, este o culoare calda, dinamica si cu mare impact vizual. Dar, ea vorbeste si despre furie, conflict si serveste ca avertizare; denota caldura, entuziasm, dar si agresiune. Aceasta culoare apartine celor competitivi si dinamici ; dar si celor agresivi, impulsivi, avizi de succes. Amantii, femei si barbati, care prefera culoarea rosu sunt cuceritori, imaginativi si vor dori sa experimenteze orice „noutate” pentru obtinerea placerii ; este bine de stiut ca ei pot fi agresivi in relatia sexuala, dar sunt destul de altruisti, ca sa se gandeasca si la placerea partenerului/ei. In astrologie, culoarea rosie este atribuita, in unanimitate, zodiei Berbec, dar si Scorpionului, de catre unii autori. Vezi si capitolul „Astrologia erotica” din volumul inedit “Sex si ZODII” – click aici.

Oranj (portocaliu) este o culoare revitalizanta, ce reprezinta energiile solare. Este culoarea fericirii, a tipului exteriorizat, a sinceritatii si sociabilitatii. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt comunicative, placute si au darul seducerii altora cu multa usurinta. In amor sunt adeptii preludiilor lungi, ceea ce poate fi prilej de satisfactie pentru parteneri, dar de multe ori sunt un pic prefacuti si interesati doar de propria placere. Oricum ar fi actul sexual, ei pot fi nemultumiti sau se pot simti frustrati fara motiv. In astrologie, aceasta culoare este atribuita zodiei Leu, ( unii autori ii atribuie si altele ), dar si zodiei Pesti. Vezi si capitolul „Astrologia erotica” din volumul inedit “Sex si ZODII” – click aici.

Galben, desi este socotita, in general, o culoare benefica, este si culoarea geloziei, care numai benefica nu este. Dar ea stimuleaza vigilenta, capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei ; rezoneaza aproape cu toate celelalte culori si inspira bucurie, optimism si veselie. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt extrem de senzuale, bineinteles – geloase, cu o senzualitate bine ascunsa sub o aparenta de indiferenta, care in intimitate nu exista, pentru ca aceste persoane, ca amanti-amante, sunt foarte preocupati de satisfacerea deplina a partenerilor, mergand pana la a le indeplini fanteziile erotice, inca neincercate. In astrologie, culoarea galbena este atribuita zodiilor Taur si Balanta, carora, diferiti autori le atribuie alte culori, in functie de factorii enumerati mai sus. Vezi si capitolul „Astrologia erotica” din volumul inedit “Sex si ZODII” – click aici.

Verde este culoarea sperantei, dar si a invidiei. Verdele exprima naturalete, prospetime si… fertilitate. Persoanele care prefera aceasta culoare au un tonus bun, sunt prietenosi, dar pot fi ori prea autocritici, ori prea perfectionisti. Ca amanti sau amante sunt placuti, plini de viata si destul de inocenti; in orice caz sunt amanti loiali, discreti si dedicati. Cum am zis – foarte fertili-fertile. In astrologie, culoarea verde este atribuita zodiei Rac ; alti autori atribuindu-i alte culori. Ve Vezi si capitolul „Astrologia erotica” din volumul inedit “Sex si ZODII” – click aici.

Albastru este culoare linistitoare, de calm si pace ; dar nu va lasati indusi in eroare, el poate fi rece si deprimant. Socotita culoarea intelectului, este nobila si loiala; ea poate fi simbolul unui amor ascuns. Ca amanti/e sunt persoane linistite, interiorizate, serioase ; ei trateaza sexul cu responsabilitate, dar si cu pasiune ; sunt atenti cu nevoile sexuale ale celuilalt, amanti desavarsiti, eleganti si generosi. In astrologie cei mai multi autori o atribuie zodiilor Sagetator ; unii o atribuie si Varsatorului sau Balantei. Vezi si capitolul „Astrologia erotica” din volumul inedit “Sex si ZODII” – click aici.

Indigo ; aceasta culoare nu este preferata de foarte multi, deoarece este o culoare rece, nu foarte atragatoare. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt indivizi sobri, dar care in intimitate pot oferi surprize nu dintre cele mai placute deoarece sunt inclinati catre perversiuni sexuale, sau daca nu, in orice caz sunt amanti(e) foarte originali(e). Sunt sensibili la aspectul lor si al partenerului ; foarte aseptici, prefera sexul protejat. In astrologie aceasta culoare este atribuita zodiei Capricorn, Varsator, unii autori si zodiei Fecioara. Vezi si capitolul „Astrologia erotica” din volumul inedit “Sex si ZODII” – click aici.

Violet este o culoare regala, mai precis culoarea doliului regal, inspira lux, spiritualitate si romantism. Este asociata cu creativitatea si cu tot ceea ce este sofisticat. Persoanele care indragesc aceasta culoare sunt pretentioase „la pat” si nu ajung acolo foarte usor. Intelectul lor este cel care „cerne” persoana cu care vor face sex ; odata ajunsi acolo pot fi mofturosi, imperativi si greu de satisfacut. Incercati cu jucarii erotice. In astrologie, culoarea violet este atribuita zodiei Gemeni, dar si Capricornului. Vezi si capitolul „Astrologia erotica” din volumul inedit “Sex si ZODII” – click aici.

Dupa cum ati observat ne-am ocupat de culorile spectrului, ROGVAIV (mai multe despre terapia prin culoare: click aici) sau curcubeul, cum i se mai spune (apropos : comunitatile gay au ca simbol coloristic – curcubeul). Dar culorile au numar foarte mare de nuante si posibilitati de combinare. Cum nu ne putem ocupa de toate, dam, mai jos, alte cateva exemple de cum este influentata de „culori” sexualitatea.

Alb, simbolul puritatii, calmului, inocentei. Persoanele care prefera aceasta non-culoare sunt persoane romantice, dar excesiv de pudice, inhibate si incordate. Se rusineaza din orice. Daca sunteti dispusi sa fiti „mentori de sex” – inainte !

Negru, aceasta „culoare” lipsita de lumina si enigmatica inspira autoritate, putere, vointa, putere mentala ; este culoarea dramei si uneori inspira rautate. Persoanele care prefera negru pot fi persoane frustrate din punct de vedere erotic sau sunt inclinati spre perversiuni sexuale ; cand intampina cel mai mic semn de dezacord, se retrag fara sa insiste si atunci… adio, sex !

Roz este culoare compusa ; este asociata cu tineretea, de aceea despre cei care prefera aceasta culoare se spune ca ar fi imaturi, care flirteaza intens, cad greu „la pat” si cand ajung la amor sunt profund interesati de… placerea personala. Persoanele mature care prefera rozul sunt cei ce vor sa ramana vesnic tineri. Ceea ce, nu-i asa, e mai greu…

Gri, culoarea compusa este preferata de persoanele indecise, sobre si cam nesigure pe sine. Sexul cu aceste persoane poate fi tot asa, cam plictisitor si lipsit, de cele mai multe ori, de „exploziile”… de artificii, obisnuite.

Maro ; aceasta culoare transmite sinceritate, putere, maturitate si stabilitate. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt parteneri de sex perfecti, plini de tandrete, atenti, preocupati de satisfacerea partenerului/ei. Si nu numai atat, dar se vor ingriji si de o ambianta incitanta si romantioasa.

Auriu, culoare pretioasa, valoroasa, prestigioasa, care evoca regalitatea, pretiozitatea. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt sofisticate, pretentioase si greu de… multumit.

Argintiu ; cei ce prefera argintiu sunt persoane originale, mai reci si mai detasate, preocupate mai mult de exterior, decat de cele ce se intampla in alcov. Sexul va fi scurt, electric si… atat !

Cei care prefera culorile fosforescente, metalizate, reflectorizante, sunt persoane vesele, pline de originalitate, dar cam superficiale in privinta sexului. Veti avea parte de o partida de sex… ludic, plin de voiosie si umor. Depinde cum vedeti dvs. lucrurile…

Perceptii diferite

Pentru a putea vedea mai usor gradul de perceptie, atat de diferit, observati mai jos tabelul in care am inscris zodiile si culorile ce le sunt atribuite de unii autori romani si straini.

*Citeste si volumul inedit: “Sex si ZODII” – autori Radu Botez & Livia Dragu – click aici; dar si “Ce spune despre tine culoarea preferată” – aici

REDACTIA

Consiliere parapsihologica