Exista cateva proverbe si zicatori populare, care ne pot ajuta sa intelegem mai bine principiul Legii atractiei. Cine n-a auzit macar odata “cine se aseamana se aduna”, sau “ban la ban trage…”, ori “de ce ti-e frica, de aia nu scapi”? Este un fel de ilustrare folcloristica a Legii atractiei.

Ce este Legea atractiei

Legea atractiei spune ca toate cele care se aseamana se atrag. Gandurile pozitive atrag lucruri pozitive, iar lucrurile pozitive atrag alte lucruri pozitive. Este valabil si pentru cele negative. Legea atractiei este peste tot, in orice aspect al vietii. De fapt, este la baza a tot ceea ce se manifesta. Este crucial sa intelegi Legea atractiei daca doresti sa ai o viata asa cum o visezi, plina de bucurie. In esenta, Legea atractiei este foarte simpla, poate fi extrem de usor de inteles, dar si extrem de greu de acceptat.
Esti ceea ce gandesti. Fara exceptie, lucrul la care te gandesti este cel pe care-l atragi in viata ta, indiferent ca este dorit de tine sau nu. Mai mult, cu cat te gandesti mai intens la un lucru, cu cat te focalizezi mai mult pe el, cu cat ii acorzi mai multa atentie si emotie, cu atat forta ta de atractie este mai mare si il aduci in viata ta, indiferent ca este ceva ce iti doresti sau nu.
Legea atractiei raspunde la ceea ce gandesti, indiferent ca gandesti ceva “bine” sau ceva “rau”. Legea atractiei nu face distinctie intre bine/rau, util/inutil, eficient/ineficient, dorit sau nedorit. Legea atractiei raspunde mereu, fara exceptie, doar gandurilor tale. Multe din lucrurile nedorite din viata ta au ajuns la tine datorita gandurilor inconstiente pe care le ai. Legea atractiei functioneaza fie ca o cunoastem sau nu, fie ca suntem constienti sau nu de ea, fie ca o acceptam sau nu. Legea atractiei raspunde, fara exceptie, gandurilor, constiente si inconstiente, pe care le emitem. Deci, ar trebui sa inveti sa-ti controlezi gandurile, tiparele inconstiente? Nu. Nu-ti pierde vremea si nu-ti consuma energia cu asta; mai bine, gandeste automat ce anume ti-ar face bine, ce ti-ar place tie!

Sistemul Automat de Ghidare Emotionala

Vei sti ca esti “aliniat” cu dorintele tale, cu ceea ce vrei sa obtii, atunci cand te vei simti bine gandindu-te la acele dorinte. Iar acest lucru se intampla permanent. In fiecare secunda sistemul acesta iti spune daca gandurile tale iti aduc ceea ce doresti (te simti bine) sau ceea ce nu doresti (te simti rau). Cum te simti ACUM? Iti sugerez ca zilnic, din ora in ora (sau chiar mai des), sa te opresti din ce faci si sa “intri in contact” cu acest sistem: te simti bine sau rau? Daca te simti bine, continua ceea ce faci! Daca te simti rau, opreste-te din ceea ce faci! Cred ca indemnul cel mai bun pe care ti-l pot da este acesta: “Simte-te bine.” Fa orice iti sta in putinta ca sa te simti bine. Cand te simti bine, Sistemul tau Automat de Ghidare Emotionala iti spune ca esti aliniat cu ceea ce vrei sa obtii. Cand te simti bine, Legea atractiei raspunde si iti aduce mai mult din acest “bine”, oricare ar fi el. Cum poti sa realizezi aceasta: rezerva-ti zilnic 15-20 de minute, intr-un loc unde nu vei fi intrerupt, fara mobil, e-mail si altele de acest fel. Focalizeaza-te pe ce vrei sa obtii. Vizualizeaza. SIMTE cum este sa obtii ceea ce vrei sa obtii. Cheia este sa simti cu adevarat emotii puternice, foarte placute, in timp ce te gandesti la ceea ce vrei sa obtii. Acesta este Sistemul tau Automat de Ghidare Emotionala, care iti spune in fiecare secunda daca gandurile tale sunt aliniate cu dorintele tale sau nu.

Ce este spirala negativa?

Problema serioasa este cand esti prins intr-o “spirala negativa”. Sa-ti ofer un scenariu. Te trezesti dimineata putin obosit pentru ca ai avut o zi anterioara grea. Nu ai dormit suficient si mai mult, ai dormit stramb si te doare gatul. Te duci la toaleta sa te speli pe dinti. Nu este apa rece. Te speli cu apa calda. Iti faci nervos cafeaua si te gandesti la toate lucrurile pe care trebuie sa le faci la birou. Versi cafeaua pe tine. Intri in trafic. Sa continui? Ajungi la birou cu draci. Te suna imediat un client si tipa la tine. Intra seful. Iti mai da 2-3 sarcini de facut si-ti spune ca are o zi proasta de tot. Parca e ceva in aer, nu? Se face 6 seara. Pleci acasa, din nou prin trafic. Ajungi acasa rupt de oboseala, cu nervii praf. Nu este apa calda, nu poti sa faci dus. Te speli cu apa rece. Esti norocos daca nu te certi cu sotia. Te culci disperat si te intrebi: “De ce naiba m-am dat jos din pat azi?” Acelasi scenariu se intampla zilnic, pentru femei si barbati, pentru tineri, batrani, romani, englezi, francezi, americani… nu conteaza omul. Pentru toti Legea atractiei raspunde la fel… atragi ceea ce gandesti, atragi lucrurile carora le acorzi atentie. Ce-ti spune Sistemul Automat de Ghidare Emotionala? Ar trebui sa-ti spuna sa nu te mai gandesti la asta…

Cum rupi lantul negativ?

Evita cu toate puterile sa te opui lucrurilor nedorite. De ce? Pentru ca daca te opui lor, le acorzi atentie… iar Legea atractiei raspunde si iti aduce mai multe.

Te-ai trezit prost dispus dimineata? Perfect. Gandeste-te la ceea ce vrei sa obtii in ziua respectiva. Ai varsat cafeaua pe tine? Gandeste-te la ce ti-ar place sa porti. Ignora lucrurile pe care nu le doresti. Aplicat la Legea atractiei, acest principiu spune sa te opresti a te mai focaliza pe ceea ce nu vrei. In schimb, focalizeaza-te pe ceea ce vrei, gandeste-te la toate lucrurile pozitive pe care le doresti in viata ta. In cele mai multe cazuri, doar aceasta actiune este suficienta pentru a intrerupe lantul negativ si a te indrepta spre ceea ce doresti. Insa in unele cazuri extreme (depresii periodice, dezamagiri constante, probleme de sanatate care se tot aduna si asa mai departe) este nevoie de o actiune brusca, puternica, intensa. In astfel de cazuri iti sugerez ca fiind mai util sa iti distragi gandurile, decat sa le schimbi. Pur si simplu opreste-te si culca-te. Serios. Asculta muzica, iesi afara cu prietenii. Opreste-te din ce faci si fa cu totul altceva care sa-ti distraga atentia. De fiecare data cand ai un gand negativ, distrage-ti atentia. Iar cand te simti OK cu tine, atunci focalizeaza-te pe ce vrei.

Sa moara si capra vecinului?

Una dintre cele mai mari minciuni si tehnici de manipulare in masa este credinta conform careia resursele sunt limitate, cum ca nu exista suficient pentru toti, cum ca noi toti trebuie sa ne scoatem ochii unii altora ca sa obtinem aceste resurse limitate. Este o minciuna. Exista suficient pentru toti. Cei care au, au pentru ca se focalizeaza pe ceea ce vor si Legea atractiei le ofera ce vor. Cei care nu au, nu au pentru ca se focalizeaza pe ceea ce nu vor si Legea atractiei le ofera ce nu vor. Simplu, nu? Si daca ceilalti nu vor ca eu sa reusesc si ma trag mereu inapoi? Pai… nu te pot trage inapoi decat daca tu ii lasi… decat daca le oferi atentie si te gandesti, te focalizezi pe comportamentele lor, pe atitudinea lor negativa.

Cum pot influenta pe altii?

Asteptarile/gandurile mele ii pot influenta pe altii? Pe scurt: nu. Daca vrei sa schimbi lumea, schimba-te pe tine. Numai asa ii vei putea influenta.Trebuie sa devii tu, mai intai de toate, un om asa cum ai vrea sa fie toti in lume. Trebuie sa devii tu un exemplu de gandire pozitiva si, de ce nu, un exemplu de success!


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro