Gresesc cei care isi doresc cu ardoare succesul?

Succesul este un rezultat favorabil, o izbanda, o reusita. Asupra oamenilor poate avea un efect analgezic neasteptat. Anesteziaza toate durerile aparute si manifestate pana la obtinerea lui, valorizeaza, depresurizeaza, si de foarte multe ori, da sens vietii celor care si-l doresc.
Avand in vedere toate cele enumerate, se poate intelege de oamenii isi doresc sa cunoasca succesul.
Nu este deloc usor sa discuti cu cineva care considera consilierea terapeutica folositoare doar pentru obtinerea unui succes personal. Am avut ocazia sa discut cu o astfel de persoana si mare mi-a fost mirarea cand am constat ca nu putea vorbi decat despre regrete, dorinte nerealizate, esecuri personale, nicidecum despre motivatia sa de a avea succes intr-un anumit domeniu. Monologul prelungit despre propriile experiente negative, mi-a demonstrat ca isi dorea mult sa comunice cu mine, dar nu avea suficient curaj pentru a discuta despre dorinta, ajunsa obsesiva, de a avea succes. De ce? Considera ca a dori ceva cu ardoare este… o mare greseala.
Am ascultat cu rabdare si atentie tot ce mi-a spus, dar am observat ca tocmai acest gen de atitudine o enerva din ce in ce mai mult. Pana la urma, chiar m-a apostrofat:
“- Sunt nervoasa, suparata, iar dumneavoastra nu imi puneti deloc intrebari… oare cat de mult gresesc pentru ca imi doresc cu atata ardoare succesul? Probabil ca am si o cuta intre ochi cat Casa Poporului, asta nu va sugereaza deloc nemultumirea pe care o resimt?”
“- Sunt mai multe elemente care imi sugereaza nemultumirea dumneavoastra (ma refeream la limbajul nonverbal), dar am in vedere recomandarea fostului presedinte al Statelor Unite ale Americii, d-nul Theodore Roosevelt: “Unicul ingredient important in formele succesului este sa fii prietenos cu oamenii”.
Replica mea dezarmat-o complet. Citandu-l pe d-nul Roosevelt reusisem s-o fac sa inteleaga ideea ca, intre succesul in relationare si a fi prietenos, exista o legatura la care dansa nu se gandise. Bazandu-ma pe faptul ca uimirea o redusese imediat la tacere, am inceput prezentarea punctului meu de vedere in legatura cu acest subiect.
Nu este nimic rau in a va dori sa aveti succes in actiunile pe care le intreprindeti. Grav poate fi doar sa faceti o obsesie din asta si apoi sa va pierdeti controlul. Drumul spre succes poate fi lung, obositor, presarat cu mari dificultati si insuccese repetate. Despre asta au vorbit/scris mari personalitati precum Donald Trump, psihologi si psihiatrii celebrii, dar si unii oameni de rand care si-au urmat “visul” cu o perseverenta de invidiat.
Succesul poate fi asociat cu bunastarea (bani multi, case, masini), cu fericirea (o viata fara griji materiale, succesul la sexul opus), cu prestigiul social, etc.
In numele succesului se pot accepta compromisuri de neinteles pentru majoritatea dintre noi, se pot lua decizii socante, se pot initia actiuni costisitoare (si nesabuite) de modificare corporala (precum implanturile vulgare) numai pentru a fi in trend, fara nici o legatura cu nevoile medicale.

Pentru cei interesati, literatura actuala pune la dispozitie o multime recomandari. Cateva dintre acestea ar fi: important este sa faceti ceea ce va place, dar cu pasiune; luptati pentru ceea ce va doriti si nu mai plangeti/jeliti pentru ce ati pierdut; concentrati-va pe solutii, nu pe probleme; perfectionati-va continuu; concentrati-va pe prezent si invatati din greselile trecutului; respectati-va cuvantul dat; apreciati corect pe cei care va sunt loiali; eliminati din anturajul dumneavoastra pe cei care va trag in jos cu atitudinea lor negativa; inconjurati-va de oameni bine instruiti si cu o atitudine pozitiva.
Eu stiu ca atunci cand cineva isi doreste cu ardoare ceva, ar trebui sa stie exact si la ce poate folosi ceea ce isi doreste. Cei care isi doresc foarte multi bani, de fapt isi doresc puterea si nu, in ultimul rand, controlul. Pot gresi destul de mult cei care utilizeaza succesul pentru ceva care nu-i onoreaza, uitand cu desavarsire ca dobandindu-l, au devenit un veritabil exemplu pentru cei care doresc sa le calce pe urme.
Succesul se poate obtine usor, greu, foarte greu sau deloc. Ideal ar fi sa-l cunoastem cu totii, insa nu trebuie pierdut din vedere si faptul ca, succesele mici pot aduce pe langa increderea in sine, constientizarea propriei valori. Se poate vorbi si despre sansa? Inclin sa cred ca da, dar asta este, deja, o alta poveste…

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici