7 femei din Romania – primele pe tot mapamondul

Un popor care nu-si cunoaste si nu-si respecta trecutul, nu are un viitor prea… luminos. Intreaga natie romana a privit cu amaraciune la parodia franceza a asa-zisului „salut romanesc” si presa de la noi nu ne-a facut cunoscute demersurile autoritatilor romane impotriva deteriorarii drastice a imaginii tarii noastre, in afara ei. Cum sa ne respecte alte natii, cand ei nu stiu nimic despre noi, caci ei nu vad decat cohortele de tigani romani, care cersesc pe strazile lor? Dar, pe de alta parte, cum sa ne prezentam noi in fata altora, cand nu ne cunoastem trecutul, traim un prezent incert, iar viitorul nostru poate fi sumbru? Nu pledam pentru sovinism, dar un nationalism sanatos ne-ar prinde bine. Avem si noi valori nationale, de rasunet international, dar nici noi nu le cunoastem, cum, dara, sa le cunoasca altii? Trebuie sa invatam sa cunoastem valorile nationale si, mai ales, trebuie sa le facem cunoscute si altora. Trebuie sa invatam sa fim mandri ca suntem romani si sa ne mandrim cu inaintasii nostri, incercand sa le calcam pe urme. Cine stie? Poate ca in sanul poporului nostru se mai afla inca oameni capabili a ne face cunoscuti pe intreg mapamondul cu fapte inaltatoare; destul cu dezmatul politicesc! Poporul s-a trezit in 1989, guvernantii inca picotesc… Unde ne sunt intelectualii, atatia cati au ramas, dupa ce unii s-au transformat in politicieni? Vom milita pentru cunoasterea potentialului uman al poporului roman printr-o serie de articole dedicate „varfurilor” acestuia si vom incepe prin a va prezenta cateva dintre ele.

Primele din intreaga lume

Varfurile, valorile unui popor nu sunt si nu au fost niciodata, cu putine exceptii, cei care, la un moment dat al istoriei poporului respectiv, sunt conducatorii sai; acestia sunt vremelnici si nu intotdeauna niste valori. Valoare poate fi Eminescu, Enescu, Brancusi, dar si acele personalitati modeste, care au infaptuit lucruri marete si care au adus tarii lor onoare, inauntrul si in afara ei. Vom incepe cu cateva femei celebre la vremea lor, dar care au ramas in memoria intregii lumi, prin faptele lor, prezentandu-le in ordinea cronologica a nasterii lor.

Prima femeie explorator din lume a Polului Nord, in 1904, a fost scriitoarea romanca Smaranda Gheorghiu (n.1857 – m.1944), pe care Veronica Micle, iubita lui Eminescu, a poreclit-o Maica Smara, pseudonim sub care ea a si publicat. A fost si prima profesoara din Romania care a tinut conferinte in Occident. Putini stiu ca versurile cantecelului, intrat in folclor, „Vine, vine primavara/Se astern in toata tara/Floricele pe campii/Hai sa le-adunam, copii”, sunt scrise de Maica Smara.

Prima femeie doctor in Drept din lume, a fost romanca Sarmiza Bilcescu-Alimanestianu (n.1867 – m.1935). Ea a fost si prima femeie-student a Facultatii de Drept din Paris, care in 1890 isi sustinea teza de doctorat. Revenita in tara, a avut o activitate mai mult sociala decat profesionala, dar plina de daruire idealului muncii si animata de viziunea ridicarii neamului romanesc.

Prima femeie inginer din lume, a fost romanca Elisa Leonida Zamfirescu (n.1887 – m.1973), care in tara a fost respinsa in incercarea de a intra la Scoala de Poduri si Sosele (actualul Institut Politehnic) ; ea pleaca la Berlin, unde se inscrie la Academia Regala Tehnica, fiind prima femeie-student la aceasta institutie de invatamant si, astfel, in 1912 devine prima femeie-inginer din lume. Revine in tara, unde activeaza la conducerea Institutului Geologic Roman din Bucuresti.

Prima femeie arhitect din lume, a fost romanca Virginia Andreescu-Haret (n.1894 – m.1962), care a fost nepoata pictorului Ion Andreescu , casatorita cu fiul reformatorului invatamantului romanesc, academician si ministru, Spiru Haret. Ea a lasat o opera arhitecturala deosebita in tara si un mare renume mondial.

Prima femeie inginer silvicultor din lume, a fost romanca Aurora Gruescu (n.1914 – m.2005) ; denumita Doamna Padurii Romanesti, ea este si prima romanca intrata in Guiness Book, ca prima femeie inginer silvicultor din lume. Si-a dedicat viata padurilor tarii si daca zicala spune ca „romanul e frate cu codru”, atunci sigur ea a fost „sora buna cu padurea”.

Prima femeie neurochirurg din lume, a fost romanca Sofia Ionescu-Ogrezeanu (n.1920 – m.2008), care a lucrat cu marea personalitate a medicinei romanesti dr. Dimitrie Bagdasar si cu reputatul dr. Constantin Arseni; a fost membra a Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

Prima gimnasta din lume, care a obtinut prima nota de 10 intr-o competitie sportiva, la Jocurile Olimpice de la Montreal, a fost romanca Nadia Comaneci (n. 1961). Ea detine si recordul de cea mai cunoscuta romanca de pe planeta.

Este demn de mentionat ca aceste romance, cu o singura exceptie, dupa terminarea inaltelor studii la institutii prestigioase de invatamant din strainatate, au revenit in tara si s-au dedicat ridicarii neamului romanesc.
Si pentru a intelege mai bine cine suntem, noi, romanii, este bine sa cititi si „Mandria de a fi roman. Top 10 „Ely Star” Romani celebri” (click aici).

Redacția ElyStar®