Exista o legatura intre fericire si schimbare?

Ajutati-ma sa ma schimb!” este cea mai surprinzatoare rugaminte ce mi-a fost adresata vreodata. Spun “surprinzatoare” pentru ca a venit intr-un mod foarte direct, din partea unui om vestit la noi in cartier pentru rautatea sa. Multora le era foarte frica de el, chiar si eu aveam “o strangere de inima” atunci cand il intalneam.
Cand am realizat ce-mi cere, am avut sentimentul ca inghet, dar mi-am infrant teama evitandu-i ochii, privindu-i doar parul alb si degetele-i ingalbenite de miile de tigari fumate. Apoi l-am intrebat, prefacandu-ma deloc surprinsa de rugamintea sa:
“- Si de ce ati dori sa va schimbati?”
“- Pentru ca nu sunt si nici nu am fost vreodata fericit! Am lovit si am fost lovit, am baut peste masura, am injurat, am blestemat, am furat, am chinuit, am pedepsit, le-am facut pe toate… numai de ucis nu am ucis pe nimeni. Am crezut ca numai asa ma pot elibera de “raul” din mine, dar nu a fost asa. Cu fiecare zi am fost tot mai nefericit si acum am ajuns un batran pierdut in rautatea sa, care nu stie ce inseamna sa fii fericit…”
Pentru cateva secunde am ramas fara cuvinte. Ce sa-i spun unui asemenea om? Se comporta in mijlocul strazii ca la spovedanie, fara ca eu sa fiu preot, cerandu-mi, direct, sa-i schimb cumva viata. Mi-am amintit un vechi proverb german “Sa te schimbi si sa te schimbi in bine sunt doua lucruri diferite”, dar riscul de a-l enerva era major, asa ca am renuntat imediat la un astfel de comentariu. Ma simteam in pericol, dar nu aveam de ales. Dansul ma privea fix, asteptand. Eu il priveam speriata cautand o… solutie. Si uite asa, mi-a venit ideea sa caut o legatura intre fericire si schimbare, pe care sa o pot exemplifica intr-un mod foarte simplu. Cum? Printr-o povestire, pe care v-o redau pe scurt…
Intr-o zi friguroasa de iarna un om nefericit se plimba pe strazi privind vitrinele magazinelor. I-a atras atentia un anunt cu totul si cu totul neobisnuit “Avem fericire”. Desi trecuse demult de varsta maturitatii, a realizat ca pentru dansul fericirea era ceva … necunoscut.
“- Chiar aveti fericire la vanzare?’’ a intrebat curios.
“- Da!” i-a raspuns sec vanzatoarea.
“- Cat costa?”
“-Nu costa nimic, doar se imparte” si i-a inmanat cateva pliculete cu seminte, adaugand “pentru a sti ce este fericirea, mai intai trebuie sa o semanati…”
Dupa ce a auzit ultimele cuvinte, interlocutorul meu a tresarit, apoi m-a privit de parca i-as fi aratat o comoara. Mesajul povestirii mele fusese inteles! Ne-am despartit fara cuvinte, pornind fiecare pe drumul sau.
Peste cateva luni, din intamplare, ne-am reintalnit. Era total schimbat, ingrijit, senin, aproape de nerecunoscut. M-a salutat respectuos, ducandu-si mina dreapta la inima. Se pare ca descoperise ce legatura ar putea fi intre fericire si schimbare, iar de aratat mi-o arata intr-un mod simplu, ca si cum ar fi fost o codificare a unui mare secret.
Nu este nimic spectaculos, legatura intre schimbare si o posibila fericire poate fi gasita de oricine, doar contextul poate fi diferit. Daca nu se cunoaste o astfel de povestire, o puteti inventa… doar rezultatul conteaza.
Ar mai fi ceva. Nu judecati fiecare zi dupa succesele avute, ci dupa gandurile, gesturile si vorbele bune pe care le-ati adresat celor doritori sa va asculte. Efectul de bumerang exista, dar trebuie sa va convingeti singuri, altfel poate fi greu de crezut.
Cand eram copil mi s-a spus ca pot obtine de la viata ce-mi doresc, daca-i voi ajuta suficient si pe altii, fara sa astept nimic in schimb. La vremea respectiva, aceasta recomandare m-a mirat, dar nu am comentat pentru a nu fi interpretata ca o obraznicie. Multi ani mai tarziu, acelasi lucru mi l-a spus, la facultate, o doamna profesoara. De atunci tot incerc sa ajut (daca asta se doreste), in masura posibilitatilor e care le am. Laude nu am primit pentru asta, nici nu m-am asteptat la asa ceva, dar de bucurat m-am bucurat enorm atunci cand cineva m-a salutat pe strada ducandu-si mana dreapta la inima…

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici