Cunoscuta din vremuri imemoriale, argila a fost folosita de artizani si olari, a fost materie prima pentru tablitele de argila ale Orientului antic, ba chiar, la un moment dat al istoriei omenirii, argila a fost folosita ca materie prima pentru „fabricarea” banilor. Numerosi invatati si medici antici au pomenit virtutile miraculoasei argile ; Avicena vorbea despre calitatile ei terapeutice, Marco Polo in descrierea calatoriilor sale, pomeneste despre febra tratata cu argila ; Hipocrate a apreciat puterea ei vindecatoare, Plinius cel Batran si medicul grec Dioscoride considerau argila o forta terapeutica a naturii, Galen si chiar vechii daci foloseau argila pentru vindecarea ranilor si a altor suferinte. De asemenea, Egiptul antic cunostea toate acestea, argila fiind folosita in procesul de mumificare, iar femeile lor folosind din plin mastile de frumusete bazate pe argila. Astazi, se cunosc toate virtutile argilei si se folosesc cu rezultate excelente, dar nu in masura in care am putea crede, deoarece in lumea moderna se folosesc mult mai mult medicamentele fabricate pe cale chimica, decat tratamentele pe baze naturale. Si e pacat, deoarece tratamentul cu argila este ieftin, nepericulos, la indemana si, mai ales, foarte eficace.

Argila – „pamant” vindecator
este o roca sedimentara cu granulatie fina, un amestec de silicati, cuart si mica, ce contine magneziu, fier, potasiu, calciu, alumina, oxizi alcalini si multe alte elemente. Ea are proprietati antiinfectioase, antitoxice, absorbante, cicatrizante, remineralizante si chiar anticancerigene. Argila se poate folosi in afectiuni digestive, hepatobiliare, afectiuni genitale, bolile aparatului respirator, afectiuni ORL, boli reumatismale, afectiuni endocrine, intoxicatii, boli metabolice, afectiuni cardiace, afectiuni stomatologice si tumori benigne. Este eficace pentru uz extern in plagi, eczeme, ulcere varicoase, degeraturi, entorse, contuzii, dermatite si zona zoster. Argila incorporeaza cca. 40 de minerale cu proprietati electromagnetice, care reechilibreaza toate mediile cu care intra in contact ; fortifica organismul si il dreneaza, imbunatateste circulatia sanguina, elimina celulita si tonifica pielea, mineralele sale avand un puternic impact in astenie si surmenaj. Este important de stiut ca, desi specialistii nu stiu inca in ce fel se produce aceasta, argila „merge” acolo unde organismul uman este in suferinta.

Cura cu argila
Argila se utilizeaza sub forma de bai, comprese, cataplasme si masti cosmetice, pentru uz extern, iar pentru uz intern se foloseste sub forma de capsule sau solutii. Cataplasma cu argila este o pasta densa obtinuta dintr-un amestec de argila cu apa (daca este posibil, de izvor sau apa plata), intr-un vas de sticla, ceramica sau portelan si, in nici un caz in vase de metal sau plastic. In acest amestec se pot adauga tincturi de plante, iar cataplasmele pot fi calde sau reci, dupa recomandare. Pentru uz intern se pune seara o lingurita de argila la 100ml apa si se bea dimineata inainte de masa. La inceput se bea doar apa limpede, „apa de argila”, timp de 8 zile. Dupa acestea, se amesteca apa de argila si se bea amestecul tulbure, numit „lapte de argila”. Durata unei cure poate fi de 2-3 saptamani. Este posibil ca in timpul acesteia sa apara constipatia, caz in care se iau ceaiuri laxative ; daca persista, cura se poate intrerupe 1-2 saptamani, apoi se reia. Este foarte important ca in timpul curei cu argila sa nu consumati alcool si grasimi, alimentatia trebuind sa fie bazata pe legume, fructe si zarzavaturi. Exista si contraindicatii ; acestea sunt : in hernie, constipatie, la „period”, la gravide si cand se fac tratamente cu raze X. In timpul curei cu argila nu se iau nici un fel de medicamente ; dar nu ne inchipuim ca veti incepe o astfel de cura fara sa consultati medicul de familie sau, in cazul bolilor cronice, medicul specialist!

„Frumusetea” argilei
Se stie despre frumoasa regina Nefertiti, ca folosea mult argila in procesul ei de infrumusetare. Astazi, cosmetica cunoaste si foloseste argila pentru numeroasele ei proprietati. Argila este pentru piele un agent de purificare bland si totodata astringent. Ea curata si regenereaza pielea, trateaza acneea, eruptiile, ridurile si cuperoza, fiind regasita in multe dintre mastile cosmetice folosite azi. Pentru masti cosmetice si gomaj, argila se amesteca, dupa recomandare, cu suc de castraveti, cu apa de izvor sau cu diferite alte sucuri, cu miere sau alte produse. Amestecul obtinut se intinde pe fata, se lasa sa se usuce, apoi se indeparteaza cu apa calduta. Pentru vitalitatea pielii normale, dna. prof. univ. Angela Beju recomanda urmatoarea masca : se amesteca doua linguri de argila cu 1/2 lingura ulei de masline, o lingura de suc de morcov, o lingura de suc de castraveti, obtinandu-se o pasta cremoasa, care se intinde pe fata, se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se spala cu apa calduta. Exista posibilitatea sa va faceti acasa astfel de amestecuri pentru masti ; dar este bine sa consultati un specialist, deoarece exista mai multe feluri de argila si trebuie respectat modul de preparare, dozajul si instructiunile respective.

Intr-un interviu, cunoscutul ing. chimist M. Bocan, care a studiat mult proprietatile argilei, spunea ca „argila este lasata omenirii de Dumnezeu, altfel nu se explica multiplele sale virtuti vindecatoare”.

Olivia Vatca – consilier A.A.P.E.S.