S-a cutremurat pământul…
La 4 martie 1977 a avut loc în România un cutremur devastator, care, pe lângă numeroase victime din rândul populaţiei, între care actori, scriitori, cântăreţi, a răpit dintre noi, în floarea vârstei şi un „monstru sacru” – pe Toma Caragiu.

Marele actor care a fost Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, în Grecia, într-o familie de aromâni, originari din Aetomilitsa, care s-au stabilit în România, la Ploieşti. Chiar dacă celebrul actor declară că: „…am copilărit şi am făcut şcoala în Ploieşti. Sunt deci ploieştean get-beget.”, asta nu înseamnă că s-a născut acolo şi este trist că numeroase site-uri dau ca loc natal al actorului oraşul Ploieşti, căci el s-a născut în Argos Orestikon, Grecia, de unde a venit cu părinţii şi cu două surori mai mici, stabilindu-se în România.

Predestinări

Toma Caragiu declară într-un interviu: „…eu nu m-am făcut actor. Eu m-am născut actor”. Şi afirmaţia sa este foarte adevărată, iar nativul Leu şi-a urmat predestinările cu conştiinciozitate. A urmat Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, pe care l-a absolvit în 1945. Încă de pe atunci el şi-a urmat vocaţia de actor pe care Mijlocul Cerului în Leu i-a predestinat-o, căci aceasta poziţionare arata şanse mari de popularitate datorită talentelor personale şi o carieră actoricească de succes. Încă din timpul vacantelor, când era animator cultural, a înfiinţat un fel de brigadă artistică, care se producea pe diverse scene; iar din acest nucleu, a luat fiinţă în 1949 Teatrul de Stat-Ploiesti. Deşi, după absolvirea liceului se înscrisese la Drept (era dorinţa tatălui, nu a lui), nativul abandonează şi se înscrie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, căci Soarele în zodia Leu i-a conferit o voinţă puternică şi multă creativitate. Încă de când era student în anul III, în 1948, şi-a făcut debutul actoricesc la Studioul Teatrului Naţional din Piaţa Amzei; apoi, la 1 mai 1948 se angajează la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 1949, la 24 de ani, absolvă Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. Mercur în casa astrologică X arată că nativul avea mentalul concentrat pe cariera, profesie, reputaţie; astfel se face că la numai 28 de ani este numit Director al Teatrului de Stat din Ploieşti, funcţie pe care o ocupa timp de 12 ani, în acelaşi timp interpretând diferite roluri în spectacolele acestui teatru. Din 1965 va juca la Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti. Talentul său actoricesc a fost absolut remarcabil; publicul de atunci l-a iubit, iar astăzi este de asemenea preţuit. Actor de teatru, film şi televiziune, şi-a închinat viaţa scenei, interpretând roluri diverse de comedie şi dramă, scheciuri mult gustate atunci că şi acum, acumulând şi o bogată filmografie, căci Marte în casa carierei arată că succesul îi era la îndemână, chiar dacă nu era uşor de obţinut; dar talentul şi efortul său erau nemărginite. …Şi, dintr-o dată totul s-a năruit…

Era 4 martie 1977…
…Ora 21, 22, când timp de aproape 56 de secunde pământul s-a zguduit puternic. Uranus era atunci retrograd în semn de Apă (Scorpion), ca şi Uranus din harta natală a actorului, şi el retrograd şi tot în semn de Apă (Peşti), iar Saturn, care era în casa XII a încercărilor la naşterea sa, era la cutremurul din 4 martie 1977 retrograd. Casa morţii a VIII-a, care la naşterea sa era vida, la cutremur îl avea pe Jupiter (norocul) conjunct cu Lilith (nenorocul), în semn de… Pământ. Totuşi, nu se poate spune că actorul a dispărut la numai 51 de ani datorită predestinărilor astrale; cauza poate fi conjunctura astrală din ziua cutremurului, iar nu predestinările astrale din harta sa natală. Urmărind „filmul” evenimentelor din seara aceea fatidică, putem observa că un rol a jucat şi liberul-arbitru, alegerea pe care el a făcut-o pentru a se salva. Şi iată cum: locuind la etajul II al blocului, el a ales scara principală spre a ieşi din bloc, iar aceasta s-a prăbuşit, îngropându-l sub dărâmături. Ulterior s-a constatat că scara de serviciu rămăsese în picioare şi, mai mult, în încăperea părăsită de actor, masa purta încă paharele şi sticlă cu vin, din care îşi servise musafirul, pe reputatul regizor Alexandru Bocăneţ.

…S-au întâlnit că să discute despre un anumit spectacol. Dar discuţia nu s-a mai terminat, ea continua în Eternitate…

Centrul de investigatii parapsihologice A.A.P.E.S.
Coordonator: Radu Botez (parapsiholog)
www.parapsiholog.ro