Ati simtit vreodata gustul amar al manipularii?
Convingerile noastre declanseaza anumite emotii… iar emotiile preiau automat conducerea atunci cand suntem singuri, impreuna cu persoane necunoscute sau, dimpotriva, apropiate, ori la serviciu. Lumea exterioara cauta in permanenta sa ne influenteze: publicitatea, discutiile de orice fel, intrunirile, presa, mass-media, buletinele de stiri, editorialele, mesajele electronice, telefonul.. In cea mai mare parte a timpului, toate acestea nu ne pun nici un fel de probleme. Suntem obisnuiti sa traim intr-o lume plina de influente, in care apropiatii nostrii vor sa schimbe lucrurile impreuna cu noi, intr-o lume suprasaturata de publicitate, unde tot felul de magazine incearca sa ne atraga cu marfa lor, unde tot felul de partide politice vor sa ne convinga sa le dam votul nostru, mai ales acum cand se apropie campania electorala, trebuie sa fim mai atenti macar la modul in care suntem manipulati. Dar nu reactionam decat in momentul in care presiunea exercitata asupra noastra este exagerat…
O sa incep acest articol printr-o formula la fel de simpla ca si intrebarea pe care vreau sa v-o adresez: „Ati simtit vreodata gustul amar al manipularii?”. Sunt sigura ca o sa va rasara in minte raspunsul pozitiv, si nu aveti de ce sa va mirati pentru ca este un proces mental firesc al vietii. Inca de mici suntem prizonierii acestui proces vast de convingere pentru supravietuire. O sa va solicit putin memoria si o sa facem o regresie in timp. Haideti sa ne gandim la etapa copilariei timpurii, cand plangeam ca sa obtinem alinarea, atentia si jucariile dorite. O sa vi se para putin ciudat insa o sa va marturisesc cu maxima sinceritate ca inca de mici suntem condusi de acest proces manipulator.
Procesul de manipulare are la origine insemnatatea de „a face ceva cu ajutorul mainilor”. Manipulam in decursul vietii obiecte, plante, sau facem o experienta de laborator. Prin semnificatia sa ampla in procesul psihologic, acesta evoca neputinta: ne-am pierdut liberul arbitru, nu am fost decat un instrument in mainile cuiva. Cred ca ati avut un sentiment neplacut, mai ales daca acesta s-a produs fara sa va dati seama. Este firesc sa avem o reactie comportamental-emotionala de umilire, frustrare, furie. Macar o data in viata cineva, poate chiar un apropiat ne-a furat ceva: bani, bunuri, materiale, sentimente, prestanta. Or manipulatorul ne-a obligat sa facem ceva neplacut: sa-i facem un serviciu, sa-i consacram o parte din timpul nostru, sa ne asumam in locul lui parerile sau deciziile care-i apartin, sa-i preluam responsabilitatile si sa incasam loviturile in locul lui.
In tara noastra procesul de manipulare este intalnit la tot pasul prin diverse oferte ce fac referire la propuneri din diverse domenii, prin care oamenii pot fi „fraieriti”. Astfel noi, locuitorii acestei minunate tari, trebuie sa avem un spirit maxim de atentie pentru a nu ne lasa usor „dusi de nas” de tot ceea ce ne inconjoara.
Confuzia procesului de manipulare si manipulatorul in sine
Deseori traim cu impresia ca trebuie sa evitam un anumit gen de persoane, pentru a nu cadea, de doua ori in capcana de a fi manipulati, insa problema se afla de fapt, in identificarea mecanismelor procesului in sine. Suntem tentati sa credem ca manipulatorii sunt „ceilalti”, si sa ne ferim astfel de oricine, fara sa ne dam seama ca de fapt si noi insine suntem manipulatori. Procesul psihologic ne face sa fim asa, indiferent de natura noastra.
Sa invatam sa facem diferenta dintre manipulare si influentare
Actele de manipulare sunt aceleasi ca si actele de influentare, chiar daca scopul este usor diferit. Ne este greu sa le recunoastem pentru ca sunt obisnuite, familiare, tin de viata de zi cu zi. Detinem cu totii stiinta influentarii inca din copilarie. Si nu vedem nimic rau in asta. Ba chiar nici nu ne putem da seama cat de priceputi suntem…
Sinceritatea mascata ne face experti
Manipulatorii in sine sunt de cele mai multe ori sinceri, deci dezarmanti. Sinceritatea, o valoare atat de pretuita in societatea noastra, se poate manifesta sub forma cea mai subtila a escrocheriei si a vanitatii. Tehnicile cele mai folosite si eficace se bazeaza pe sentimentele noastre sau pe cele mai importante variatii ale acestora: frica, furia, suferinta, placerea, ca sa nu mai vorbim despre confuzie, nesiguranta, vanitate, dorinta de afirmare si teama de refuz, si bineinteles despre tot ceea ce tine de un grup: parerea celorlalti, spiritul de turma. Suntem expusi la manipulare in majoritatea relatiilor interumane, ceea ce explica faptul ca putem fi manipulati prin minciuni, prin promisiuni, prin lingusiri, iar asta in cele mai variate domenii care au legatura cu recunostinta, cu afectiunea, cu identitatea…
Variatiuni ale procesului de manipulare
Avem spre analiza cinci variatiuni ale procesului manipulator, in aceste medii fiinta umana si psihicul ei debordant culeg roadele de la o persoana la alta. Pe plan sentimental, pentru a obtine afectiune din partea celorlalti, siguranta, placere sexuala, bunuri materiale, bani, pentru ca ceilalti sa ne faca un serviciu sau sa munceasca in locul nostru. Al doilea plan este cel profesional, pentru a conduce pe o pista falsa, pentru a determina un comportament care va fi gresit interpretat, pentru a provoca o confuzie in dauna victimei, pentru a porni pe ceilalti impotriva cuiva. Al treilea plan este unul bine cunoscut de catre noi si din viata de zi cu zi, si anume planul politic, pentru a provoca si pentru a pacali, pentru a scoate o afirmatie din context, pentru a-l acuza pe adversar de rele intentii, pentru a asocia persoana acestuia cu tot felul de comportamente ridicole. Al patrulea plan este cel familial, pentru a face o vizita familiei, pentru a face toate demersurile in locul altcuiva din familie, pentru a obtine un beneficiu. Si ultimul plan, insa nu cel din urma este cel amical, care este caracterizat printr-o situatie frecventa si dureroasa, unde putem fi pur si simplu „trasi pe sfoara” de persoane apropiate.
Suntem cu totii niste manipulatori?
Cu un maxim de sinceritate, o sa spunem da… numai ca la diferite niveluri. Suntem cu totii capabili sa manipulam in caz de urgenta. De fapt, asa cum este imposibil sa nu influentezi pe cineva, astfel este imposibil si sa nu manipulezi. Anumite persoane din lumea noastra inconjuratoare manipuleaza foarte des si constant, astfel incat ajung sa creada ele insele in propriile minciuni. Puteti evita sa cadeti in capcana „deschizand bine urechile”, invatand sa ascultati. Principala arma a manipulatorului sunt cuvintele si gesturile, astfel creeaza o realitate, care da un sens gandurilor si emotiilor celuilalt.
„Cine plateste si cine castiga?”
O intrebare care va poate ajuta in detectarea procesului de manipulare. Va poate fi utila atunci cand intrati in contact cu o persoana si cu „intentiile” acesteia.
Manipularea de zi cu zi
In fiecare zi incercam sa-i influentam pe ceilalti intr-un sens sau altul. Adesea daca o anumita metoda tine la o persoana o „pastram”, urmand sa o refolosim ulterior. In acest fel se creeaza diviziunea manipularii, si daca a mers o data de ce n-ar mai merge? Astfel ceea ce functioneaza devine rutina. De aceea, ne manipulam copilul sa se spele pe dinti sau sa-si faca temele, ca sotul sa-si ajute sotia la treburile casnice, ca o femeie sa-si pastreze silueta, ca prietenul nostru sa se lase de fumat, sa-si schimbe stilul vestimentar sau macar masina. Aceasta manipulare este una constructiva, insa tot manipulare este, pentru ca sunt dorintele noastre care se doresc realizate.
Ma pot si automanipula
Pentru a ne influenta pe noi insine, folosim aceleasi metode ca in cazul celor din jurul nostru, in vederea atingerii unor obiective la care tinem: sa facem mai mult sport, sa muncim mai mult, sa facem economii, sa mancam mai multe legume, sa urmam niste cursuri la seral etc. In acest scop, vorbim cu noi insine, ne incurajam, ne imaginam rezultatul final, ne felicitam chiar.
Manipulare la tot pasul
Convingerile noastre declanseaza anumite emotii… iar emotiile preiau automat conducerea atunci cand suntem singuri, impreuna cu persoane necunoscute sau, dimpotriva, apropiate, ori la serviciu. Lumea exterioara cauta in permanenta sa ne influenteze: publicitatea, discutiile de orice fel, intrunirile, presa, mass-media, buletinele de stiri, editorialele, mesajele electronice, telefonul… In cea mai mare parte a timpului, toate acestea nu ne pun nici un fel de probleme. Suntem obisnuiti sa traim intr-o lume plina de influente, in care apropiatii nostrii vor sa schimbe lucrurile impreuna cu noi, intr-o lume suprasaturata de publicitate, unde tot felul de magazine incearca sa ne atraga cu marfa lor, unde tot felul de partide politice vor sa ne convinga sa le dam votul nostru, mai ales acum cand se apropie campania electorala, trebuie sa fim mai atenti macar la modul in care suntem manipulati. Dar nu reactionam decat in momentul in care presiunea exercitata asupra noastra este exagerata: cand publicitatea devine prea mincinoasa, cand am cheltuit prea mult crezand ca facem economii, cand partidele isi incalca in mod fatis promisiunile.
Uneori, suntem condusi fara stiinta noastra… spre un scop necunoscut.
De fapt tot acest proces de manipulare are la baza nevoile noastre interioare, si suntem obligati sa le urmam pentru a ne simti impliniti indiferent pe cine trebuie sa „fraierim”, doar pentru ca noi sa iesim invingatori, intr-o lupta a dorintelor cu realitatea inconjuratoare.
In speranta ca v-am fost de ajutor in identificarea „manipulatorului” din jurul dumneavoastra, si ca nu v-am manipulat doar prin cele spuse, va adresez ca o incheiere un ultim sfat: „manipularea a fost descoperita pentru ca si noi la randul nostru sa o folosim in caz de nevoie”…
Isabela Neagu