Multi dintre oameni considera depresia doar o tristete prelungita, o slabiciune, o scuza, un moft sau mai grav, o prefacatorie. Cei afectati de depresie sunt de cele mai multe ori catalogati drept „niste prefacuti”, iar cand cineva are curajul de a afirma „sunt deprimat” isi asuma riscul de a fi considerat mincinosul-mincinosilor.
In ultimii ani, in Romania a crescut vertiginos numarul persoanelor depresive. Specialistii o mai numesc „gripa” psihiatriei. Intotdeauna corespunde unei profunde stari de nemultumire sufleteasca, care se manifesta intr-un mod foarte divers, in functie de tipul de personalitate. Dureaza minim doua saptamani si este o boala psiho-somatica. Este o problema medicala, care netratata poate duce la urmari dintre cele mai grave. Poate fi cauzata de mai multi factori: factori genetici (persoane din familie care au suferit sau sufera de depresie diagnosticata), factori psihologici (agresiuni fizice si psihice, divort, moartea unei persoane apropiate), factori biologici (neurotransmitatori), factori sociali (lipsa unui loc de munca, nemultumirile de la locul de munca) etc.
Depresia se poate instala la orice varsta, chiar si la copii. Riscul creste odata cu inaintarea in varsta, iar specialistii au stabilit ca varsta medie de debut, ar fi 40 de ani. De ce? Pentru ca incepand cu acesta varsta, incep sa apara decese in familie (bunici, parinti) si problemele de sanatate inerente varstei adulte, pentru unii destul de greu de suportat.

Cat de periculoasa poate fi depresia?

Este foarte dificil de stabilit o cauza a depresiei. Aceasta poate fi: un puternic traumatism emotional, alcoolismul (considerat ca element declansator), medicamente prescrise incorect, boli hormonale sau endocrine (indeosebi afectiuni ale tiroidei) , boli invalidante precum: scleroza in placi, paralizii totale sau partiale, artrita, boli dermatologice grave, boli incurabile, etc.
Depresia nu este doar o stare de suparare. Este o stare permanenta de suparare, care schimba complet modul de gandire si de comportament al persoanelor afectate. Daca exista un „fond” favorabil, doar un simplu eveniment nefericit poate instala boala.
Simptomele acestei afectiuni sunt multiple, cele mai des intalnite fiind: o stare depresiva, gandul la moarte, lipsa interesului pentru orice activitate, scaderea interesului pentru viata, incapacitate de concentrare si relationare, stare de slabiciune generala, modificarea somnului (prea mult sau prea putin), modificarea apetitului (creste sau scade, determinand o modificare semnificativa a greutatii corporale), modificari fiziologice (dureri de cap, constipatie), anxietate, senzatie de tensiune interioara, frica devenind un sentiment permanent, insotita de transpiratii, palpitatii si tremur, precum si respingerea celor apropiati.
Statisticile medicale efectuate recent, ne informeaza ca in Romania cam 3% din populatia activa sufera de depresie, raportul femei-barbati fiind de 2 la 1. De ce exista acesta repartitie inegala pe sexe? Cercetarile au demonstrat ca barbatii isi distrag atentia de la starile depresive desfasurand o activitate fizica, ei avand cu totul alte preocupari decat femeile. Cu toate acestea, ei sunt cel mai greu de diagnosticat. Deoarece femeile sunt ceva mai sensibile, manifestarile simptomatice sunt mult mai evidente.
Se cunosc mai multe forme clinice de depresie: depresia majora (simptomele dureaza mai mult de doua saptamani), depresia cronica, tulburarea bipolara sau boala maniaco-depresiva si depresia asociata unui anumit sezon (de obicei iarna).
Diagnosticul depresiei se bazeaza pe criterii psihologice si se stabileste numai de catre specialisti. Mai putin se stie ca depresia poate determina si dureri fizice, iar intensitatea durerilor creste odata cu severitatea depresiei. Din categoria acestui fel de dureri pot face parte durerile de cap, durerile musculare, uneori cele toracice.

Solutii?

Metodele de tratament variaza de la un caz la altul. Primul pas spre vindecare este acceptul de a primi ajutor de la un specialist. O prima alegere ar putea fi psihoterapia, de grup sau individuala, care ajuta oamenii sa depaseasca anumite traume pe care le-au avut in trecut. Acest gen de terapie vindeca mai mult de jumatate dintre pacientii depresivi.
De mare ajutor pot fi medicamentele antidepresive, insa numai cu avizul medicului. Acestea cresc buna dispozitie, pofta de mancare si puterea de concentrare. Din pacate, efectele se resimt dupa o perioada de 3-4 saptamani, insa tratamentul poate dura timp indelungat de la cateva luni pana la un an. E bine de stiut ca medicatia antidepresiva poate avea anumite reactii adverse intre care amintesc doar cateva: greata, agitatie, disfunctie sexuala, ameteli.
Familia si prietenii au un rol foarte important pe parcursul unui asemenea tratament, care nu este deloc usor. Rolul acestora este de a sprijini moral si material pe cel/cea aflata in suferinta. Nu este loc de reprosuri, ci numai de incurajari. Revenirea la credinta sau intarirea celei existente, poate fi un factor favorizant vindecarii. Se cunosc numeroase cazuri cand revenirea la credinta in Divinitate, a fost factorul esential ce a determinat vindecarea.
Cat de periculoasa este depresia? Pentru persoanele care au suferit un episod depresiv, exista riscul recidivei. Riscul cel mai mare este tentativa de suicid, considerat asemeni unei eliberari de suferinta. Tocmai de aceea, specialistii de astazi combina cele doua tipuri de terapii psihoterapia si medicatia antidepresiva, marea majoritate a celor afectati de depresie raspunzand favorabil la tratament.
Depresia mai este denumita si boala „adultului nefericit” deoarece se manifesta clinic indeosebi la varsta adulta la persoanele nefericite de mai mult timp.
Eu o consider un dezechilibru emotional, care se poate rezolva in timp, cu tact, cu rabdare, cu ajutor si nu in ultimul rand cu vointa. Ce rol are aici vointa? Cand nu te ajuta nimeni, este singura modalitate prin care iti poti schimba viata.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici