Nu de mult timp, presa din Romania a relatat opinia ministrului Telecomunicatiilor, care sustinea cauza antenelor instalate de firmele de telefonie mobila pe blocuri, spunand ca acestea nu dauneaza grav sanatatii si ca nivelul radiatiilor antenelor GSM sunt cu mult sub valorile minime stabilite. Pe de alta parte, specialistii sustin ca instalatiile de supraveghere a circulatiei, cuptoarele cu microunde, antenele telefoanelor fixe fara fir si sistemele de securitate sunt cele care emit cele mai multe radiatii. Presa londoneza anunta insa ca, la Londra, compania Orange a renuntat la turnul de antene instalat pe un bloc cu 5 etaje, dupa ce sapte din locatarii blocului au fost diagnosticati cu cancer. Si asta, in urma unei actiuni in justitie… Probabil ca se vor mai imbolnavi si altii, deoarece pe blocul respectiv isi instalase un turn de antene si compania Vodafone, iar stirea respectiva nu spune ca aceasta ar fi renuntat la turnul ei! Pe scurt, s-a constatat ca rata imbolnavirilor de cancer a locatarilor de la ultimul etaj al blocului este de 20%, adica de 10 ori mai mare decat nivelul national, care in Marea Britanie, este de 2%. Este clar: ceva trebuie sa fie! Dr. Mercola sustine ca „sansele sunt foarte mari, ca si tu sa fii bombardat zilnic cu unde radio sau microunde, care poarta informatie negativa, ce submineaza functionarea optima a organismului uman”. Locatarii blocului respectiv si-au dat seama de aceste aspecte negative abia dupa cca. 8 ani!

Pro si contra!

Alte articole sau stiri s-au „strecurat” de-a lungul timpului, de cand au aparut tehnologiile performante in toate domeniile, catre cunostinta marelui public, beneficiar de astfel de aparate; fie ele telefoane mobile, cuptoare cu microunde sau altele de acest gen. Problema este ca ele sunt extrem de utile, ceea ce nici un specialist, doctor sau avertizator nu poate sa conteste. Astazi, turnurile de telefonie mobila sunt mai dese decat antenele TV, care au inceput sa dispara. Si… Ce te faci cu alta avertizare, facuta de acelasi ministru, care sustine ca mutarea antenelor GSM in afara localitatilor ar mari simtitor riscurile, deoarece „mobilul” de la urechea noastra ar amplifica, prin antena lui, puterea semnalului pentru a se conecta, iar noi vom fi expusi unui nivel sensibil mai mare de radiatii! Nici asa nu e bine! Oricum am privi problema, exista pareri „pro” si „contra” folosirii acestui gen de aparate; sa nu uitam ca aceeasi problema a aparut si in cazul cuptorului cu microunde, cu cativa ani in urma in SUA, dar si in alte tari. Si, totusi, continuam sa le folosim!

Ce se poate face?

Unii autori recomanda renuntarea totala, in masa, la acestea. Altii, mai putin drastici, recomanda cateva masuri de siguranta, ca: limitarea convorbirilor la telefonul mobil sau la cel fara fir; pozitionarea lui – in masura posibilitatilor – cat mai departe de cap, prin functia „difuzor”; evitarea dispozitivului BlueTooth; limitarea convorbirilor in cladiri sau locuri care necesita marirea puterii de emisie a microundelor pentru a se conecta la antena mare; telefonul mobil sa fie folosit in spatii deschise si – mai ales – interzicerea telefoanelor mobile copiilor si adolescentilor, care sunt extrem de expusi riscului de imbolnaviri, deoarece craniul lor este cu mult mai mic decat cel al unui adult, iar microundele emise de catre telefon patrund mai adanc in cavitatea cerebrala, incalzind si prajind creierul precum o face si obisnuitul cuptor cu microunde cu orice fel de mancare introdusa in el. Totodata, trebuie avuta in vedere si tehnologia de trasmitere a datelor (internet) numita wireless sau WiFi. Principiul este acelasi, folosirea undelor electromagnetice cu diferite lungimi de unda si frecvente, deci de evitat somnul in proximitatea unui router (aparatul antena ce “distribuie wireless-ul” – internetul fara fir).

Adevarata problema este insa interesul economic al marilor concerne de telefonie mobila. Exact ca si in cazul fumatului, care este clar stabilit ca fiind nociv, dar marii producatori de tigarete continua sa le fabrice, guvernele continua sa permita aceasta si noi… continuam sa fumam! Singura „consolare” ar putea fi ca, daca in cazul fumatului nu exista nici o motivatie „pro”, in cazul tehnologiilor care folosesc unde electromagnetice, comunicarea devine rapida si eficienta (in cazul „mobilului”), iar timpul este economisit substantial (in cazul cuptorului cu microunde). Dar marele public trebuie sa stie: da, modulatiile undelor electromagnetice sunt un pericol pentru sanatate. De-aici-incolo, fiecare trebuie sa aleaga singur!

Ps. Inedit, recent s-a reusit a se imprima audio schimbul de date executat prin intermediul conexiunii wireless WiFi. Mai multe amanunte puteti citi si apoi asculta aici.

Olivia Vâtcă » Consilier Online A.A.P.E.S.
www.aapes.ro