CARACTERISTICI ŞI PREDESTINĂRI ÎN ZODIACUL ROMÂNESC
În acest prim capitol vom prezenta trăsăturile esenţiale ale fiecărei zodii, caracteristicile personale şi predestinările zodiacale, ştiut fiind că poziţia aştrilor în momentul naşterii desemnează structura personalităţii individului şi că orice eveniment marcant al vieţii sale este conţinut în horoscop sub formă micşorată.
Sublinierea specificului românesc în definirea zodiacului a fost necesară deoarece identitatea culturală a fiecărui popor este reflectată de miturile şi legendele sale. În cazul nostru, de poveştile populare şi basmele româneşti.
Fragment din volumul “CARTEA Zodiacului” – disponibil aici
autori: Radu Botez şi Livia Dragu
BERBEC. Este neîndoios faptul că Berbecul român poseda trăsăturile caracteristice ale tuturor Berbecilor, dar… şi ceva în plus: faptul că este român!
Plini de iniţiativă, este sigur că mulţi Berbeci au fost printre primii între cei care au ieşit în stradă la evenimentele din Decembrie 1989. Dorinţa de schimbare şi setea de aventură care sunt caracteristice Berbecului, se manifestă în toate acţiunile sale; fie că e vorba de un meeting în stradă, fie că e vorba de a experimenta ceva nou în viaţa particulară, în familie sau în cadrul serviciului. Berbecul român are multă vitalitate şi mult curaj; nu pregetă să înceapă mereu acţiuni noi, ceea ce s-a văzut după ’89, când micile şi marile afaceri au început să se dezvolte „ca ciupercile după ploaie”. În acelaşi timp, Berbecul român este plin de nerăbdare şi inconstanţă, ceea ce a dus la abandonul acelor afaceri de care vorbeam mai sus: fie că le-a falimentat, fie că le-a înstrăinat şi a început altceva.
Berbecul român este o persoană amabilă şi comunicativă, ceea ce îl face plăcut celor din jurul său şi îi dă câştig de cauză în toate acţiunile sale. Are o viaţă palpitantă, dar instabilă. Totul este la Berbec precipitat, începe multe – termină mai puţine. Acelaşi lucru se poate spune şi despre căsătoria Berbecului – din păcate. Are o viaţă agitată, cu suişuri şi căderi alternative, ceea ce în economia de tranziţie de la noi îi este benefic: are mereu prilejul să se afirme într-un domeniu nou, ceea ce îi place teribil! Este un pasional: se îndrăgosteşte fulgerător şi se desparte brusc. Asta nu înseamnă că nu poate fi un bun familist dacă-şi găseşte perechea perfect compatibilă. Din cauza micilor sale indiscreţii şi a supraaprecierii excesive (Berbecul român poseda numeroase calităţi, dar se lauda prea mult cu ele!) are prieteni puţini, dar buni; ei sunt cei care-l ajută în momente de cumpănă.
Berbecul român are o fire dominatoare şi reacţii rapide şi eficiente, ceea ce îl plasează în poziţii de conducere, fie la serviciu, în conversaţii, dar, mai ales, în familie. Datorită naturii sale impulsive atrage invidia semenilor sau altercaţiile verbale (când stă la „coada” la supermarket, la fisc sau la… piaţă, el este cel nerăbdător care vociferează!). Dar, nu vă faceţi griji: el, Berbecul român, este cel care va ieşi învingător în luptă, datorită pasiunii şi ardoarei sale. Într-un fel, Berbecul român este o fire fericită: prea puţin preocupat de trecut sau de viitor, el este adeptul dictonului „trăieşte clipa”.
Un sfat: Berbecul, Leul şi Săgetătorul formează Triunghiul de Foc. De aceea Berbecul român trebuie să-şi aleagă asociaţii dintre cele două zodii pentru ca toate acţiunile sale să fie încununate de succes. Aviz superficialilor: Berbecul este condus în toate de intelectul său!
TAUR. Asimilat în spectrul folcloric românesc ca masiv simbol al trăiniciei, Taurul este la români – bourul (vezi celebrele mărci poştale „Cap de Bour” a căror valoare este extrem de ridicată pe întreg mapamondul!).
Taurul român este caracterizat de calm; este o persoană reflexivă, dar care poate avea porniri violente. Masivitatea zodiei este depăşită adesea doar de lipsa de încredere în oameni, ceea ce îl face suspicios şi, pe de altă parte, îi creează complexe de inferioritate.
Românul Taur este cel din linia a doua, cel care sprijină linia de atac şi susţine înaintarea. Pe grumazul sau puternic se sprijină orice acţiune, familie sau afacere. Este o persoană plină de intuiţie şi imaginaţie, este meticulos – chiar rutinat, constant şi răbdător. Toate aceste trăsături pozitive ale zodiei sale, îl favorizează pe Taur. Folosind aceste calităţi el are – însă – metode lente de judecată şi dovedeşte o gândire mai complicată. Uitaţi-vă în jurul dumneavoastră: acolo unde se discuta un plan, un proiect sau un program, când toată lumea accepta forma finală, Taurul este cel care ezită, este pesimist şi încăpăţânat. Tocmai de aceea, el are o dorinţă exacerbată de stimulare, de aprobare din partea celorlalţi, cu atât mai mult, cu cât manifestă şi o doză de egoism care-i este confortabil.
Este un personaj cuceritor dacă îi este asigurată stabilitatea în viaţă şi în familie. Întocmai ca masivul bour românesc el tronează măreţ, calm şi imperturbabil atunci când condiţiile îi sunt prielnice. Însă nu te certa cu el: va răbda mult altercaţiile verbale, dar dacă depăşeşti măsura Taurul român va trece la fapte, nu la vorbe! Ah, cornul Taurului!.. Prin natura caracteristicilor sale, Taurul român poate fi ori bourul care galopează impetuos spre măreţie, ori boul care rumega liniştit în ieslea sa după ce a arat glia. Este predestinat să aibă o împlinire majoră la vârsta deplinei maturităţi, iar în acest caz toată forţa să va fi pusă în slujba unor activităţi de anvergură. Dar cum Taurul român este înclinat mai mult spre materie decât spre Spirit s-ar putea ca el să piardă ocazia de a avea realizări spectaculoase la această vârstă. În acest caz se va mulţumi cu stabilitatea pe care şi-a construit-o din greu şi, cu calm, se va apleca spre un trai liniştit şi orientat spre posesiuni destinate consumului şi spre plăceri domestice. Departe de zona spiritualului şi fiind profund ataşat de concret, el va fi preocupat permanent de construirea unui climat de stabilitate şi fidelitate.
Excelent prieten/ă, soţ/soţie, companion.
Dar, atenţie: nu te juca cu răbdarea lui! Corida e gata!
GEMENI. Folclorul românesc ne oferă un preţios „eşantion” din zodia Gemeni. Este vorba de dualul personaj Păcala şi Tândala. Ca şi aceştia, românul născut în zodia Gemeni poseda calităţi şi defecte şi suferă predestinări interesante. Românul Gemeni este un personaj extrem de flexibil şi mlădios, fiind perfect adaptabil tuturor situaţiilor pentru că este o fire practică, cu o inteligenţă activa şi cu o bună memorie.
Plin de impulsivitate şi – uneori – de nestatornicie, are totuşi reacţii prompte, spontane, colorate cu o oarecare tentă de egoism. Nu agreează constrângerile şi tradiţionalul, dovedind totodată o doză de falsitate. Prin natura zodiei, românul Gemeni este o persoană duplicitară, care nu-şi dă pe faţă adevăratele sentimente sau trăirile interioare. Asta nu pentru că n-are încredere în oameni, pentru că are, dar aşa e felul lui – cu două fete. Este demn de remarcat că în situaţii limită ia decizii drastice, clare şi… mai întotdeauna în favoarea sa.
Grupul Păcala şi Tândala – corespondentul românesc al zodiei Gemeni – este personajul folosit de români pentru a caricaturiza trăsăturile negative… ale altora!… Însă ei sunt posesorii unui spirit fin, elevat, pătrunzător, dar conciliant cu defectele semenilor, afişând un optimism sănătos referitor la îndreptarea acestora.
Cât priveşte predestinarea: pentru românul născut în Gemeni contează clipa prezentă şi – întrucâtva – viitorul apropiat; va avea perioade de prosperitate dar şi perioade de declin. Toţi trecem prin astfel de „valuri” însă nativul Gemeni român devine agitat şi neliniştit, caracteristică ce nu-l părăseşte până la sfârşit: el nu va fi niciodată în repaus total. Pentru ca el să devină mai uman, trebuie ca sentimentele sale să primeze asupra intelectului său.
E bine de ştiut că şi atunci când te laudă un român Gemeni, sarcasmul lui poate friza răutatea pură!
RAC. Crescut la sânul unui popor aspru, Racul român nu are multe şanse de a avea o existenţă pe placul său, cu toate că dorinţele nu-i sunt nici exagerate şi nici greu de atins. Problema e că Racul este numit în folclorul românesc „lunatecul ăsta!”… Şi nu e nimic de mirare deoarece zodia Racului este de esenţă lunar-selenară; inca o dată înţelepciunea poporului român intuieşte cele mai profunde – uneori ascunse – nuanţe ale sufletului omenesc. Căci Racul este caracterizat printr-o puternică tendinţă de interiorizare şi are o natură intens supraemotivă. Jocul ielelor este spectacolul său favorit: misterul nopţii, apariţiile eterice, tainele – iată ce-l face pe Rac să se simtă în elementul său. Cu toate acestea sau poate de aceea, el reuşeşte de cele mai multe ori să păstreze controlul acestor emoţii.
Dotat cu o inteligenţă creatoare, dar şi cu o mare sensibilitate, el este un poet în tot ceea ce întreprinde şi pune mult discernământ în toate acţiunile sale, uneori fiind excesiv de neîncrezător. Dovedeşte – totuşi – mult spirit de toleranţă; este tandru şi blând (excelent familist, îşi iubeşte sincer şi devotat partenerul, iar pe copii îi divinizează). Are o imaginaţie bogată şi nu de puţine ori scrie pentru sufletul lui mici bijuterii: poezii, poeme, basme sau povestiri. Poate nu le va publica niciodată, dar ele îl ajuta să zugrăvească puternicele sentimente ce-l frământă. Cum spuneam: interiorizat, Racul român are o slabă putere de adaptare şi este uşor susceptibil. Are o oarecare doză de vanitate şi este orgolios – oameni suntem, români ne cheamă! Şi totul pleacă de la ideea că nu este iubit. „Lunatecul” Rac este iubitor al vieţii de noapte, dar nu aceea de nebună distracţie ci, dimpotrivă, noaptea îi serveşte pentru reculegere şi solitudine: nu se dă înapoi nici în a-şi veghea copiii, iar somnul lor de îngeri îl umple de bucurie.
Prin excelenţă, nativul Rac este plin de dorinţa de a ajuta, aceasta fiindcă este condus de inimă în toate. El are nevoie de afecţiune, înţelegere şi îndrumare, ceea ce, în zilele noastre, la noi, e mai greu de găsit. Grea viaţa pentru Racul român!
Românul spune: „dă înapoi ca racul”… Ai crede că e retrograd din fire. Nici pe departe: Racul român dă înapoi în fata răutăţilor lumii, tocmai din cauza naturii sale generoase. În conjunctura existenţei sale Racul român regăseşte motivul complotului şi al uzurpării ilustrat în balada „Mioriţa”, unde el este cel uzurpat!
Racul este predestinat să trăiască în trecut: amintirile sale, evocările sunt însă mult mai vii decât viaţa prezentă a multor altor semeni. Asta îl face să fie mai puţin preocupat de viitor, ceea ce nu-i de condamnat într-o ţară în care, deocamdată, totul e relativ… Racul se poate considera o persoană realizată dacă viaţa sa de familist este împlinită. Are el/ea grijă s-o facă şi fericită. Dacă este nerealizat, Racul român este o fiinţă boemă, este rătăcitor prin viaţă şi poate deveni un… neînţeles.
Atenţie: cleştele Racului este o armă de temut pentru cei care atentează la integritatea familiei sale. Dacă mai este şi oltean, mama şi familia sunt sfinte! Nici să nu glumiţi despre asta!
LEU. În dorinţa sa de mai bine, gândindu-se la puternicul leu, poporul român şi-a ales ca denumire pentru moneda sa naţională – leul. Dar cum evoluţia leului-moneda este în zilele noastre extrem de fluctuantă, trebuie să ne îndreptăm către alte coordonate.
Să spunem deci ca Leul român are toate trăsăturile caracteristice şi predestinările lui Făt-Frumos. Ca şi el, Leul este plin de vitalitate, de încredere şi aplomb. Leul român-Făt-Frumos pleacă la drum plin de dorinţa de a învinge, de a cuceri. Nimic nu-i stă în cale pentru că are o imaginaţie vie şi o inteligenţă care-i permit să iasă victorios în toate ocaziile.
Ca şi Făt-Frumos din basme, Leul român nu cucereşte uşor victoriile sale: trece „regeşte” prin numeroase încercări şi, la capătul drumului obţine o deplină reuşită (şi… mâna fiicei Împăratului…). Acest lucru este posibil deoarece Leul român are o structură pasionată (pune suflet şi măreţie în tot ce întreprinde), are o fire mândră şi matură în gândire şi fapt. Posedă un sentiment absolut natural al înălţării, poate de aceea este uşor iritabil şi are uneori atitudini sfidătoare. Şi încă: este impulsiv şi un pic orgolios. Dar toate i se iartă pentru măreţia lui şi pentru că aceasta se traduce şi prin spiritul său caritabil.
Magnanim în aspectul său exterior (altfel cum ar fi el Făt-Frumos?), e mai puţin atent cu mobilarea spiritului său, ceea ce în zilele noastre trece neobservat din păcate. Are gusturi rafinate (doar e fiu de Împărat!).
Predestinările sale sunt luminoase şi pline de fericire şi certitudini. El vizează succesul indiferent ce face: luptă cu Zmeul, cu directorul, cu şeful său – la urma urmei – cu întreaga suflare. Şi nu numai că aspiră la succese, dar le şi obţine: Făt-Frumos, Leul român este neîndoios, în atmosfera confuză încă de la noi, regele junglei. Viaţa sa e plină de strălucire indiferent unde-şi duce existenţa, în palat sau în bordei. Trecutul nu joacă un rol important, iar viitorul este încă vag. Pentru Leu contează prezentul: ce luptă să mai câştige, ce victorie să mai obţină, ce salariu mai mare să ia, ce funcţie mai importantă să ocupe. Menit afacerilor măreţe el sfârşeşte prin a accede în vârful scării sociale. Este cel mai fidel prieten şi duşmanul cel mai generos. Dacă la tinereţe Leul român este Făt-Frumos, sigur la bătrâneţe va fi… Împăratul!
Sfat: dacă sunteţi Berbec sau Săgetător, grăbiţi-vă să faceţi o alianţă cu Leul. De orice fel: afacere, drum, mariaj etc. Succesul va fi asigurat!
FECIOARĂ. Iat-o şi pe Ileana Cosânzeana a Zodiacului românesc – dacă e femeie, iar dacă e bărbat – Prâslea cel Voinic!
Nativul Fecioară român dovedeşte mult simţ practic şi o inteligenţă extrem de realistă. Deoarece nu este excesiv de sociabil/ă e greu să-l defineşti sau să-l cunoşti cu adevărat. Dar Fecioară română, Cosânzeana noastră, este o persoană chibzuită şi metodică. Am spune că uneori este chiţibuşară, ca Prâslea care-a păcălit somnul pe când păzea merele de aur. Foarte metodic în tot ce întreprinde, el dovedeşte şi o acuitate spirituală deosebită, luând în serios toate acţiunile sale. Prezent, trecut, său viitor, nimic nu rămâne neanalizat de aceşti Cosânzeana şi Prâslea.
Dominaţi de rutină şi pedanterie, îşi desăvârşesc cu minuţiozitate toate lucrările, fie materiale, fie spirituale, punând în ele o autoritate necontestată. Datorită încăpăţânării şi unei doze oarecare de agresivitate, Zmeul din poveste sau din viaţă (ah, ce mulţi sunt azi cei care se cred zmei!) – Zmeul, deci, are mare bătaie de cap cu nativul Fecioară. Cosânzeana, Prâslea cel Voinic, Fecioarele zodiacului românesc au un spirit serios, disciplinat şi fidel (Ileana Cosânzeana lui Făt-Frumos, Prâslea – tatălui său, Împăratul).
Dar să nu ne lăsăm furaţi de… basm! Să mai spunem despre Fecioară ca aceasta caută şi dezvoltă necontenit mecanisme de protecţie pentru propria securitate, că are un discernământ deosebit de acut şi un sentiment al datoriei vrednic de cele mai bune caractere. Fecioarele din zilele noastre îşi fac loc cu greu în societatea românească de tranziţie. Când reuşesc, aceasta se datorează dorinţei lor de a se face utili, pasiunii cu care se dedica muncii şi dorinţei lor de a servi interesele altora.
Sunt plini de nelinişte în faţa necunoscutului şi viaţa le este pândita de pericole şi pierderi materiale pe care însă le recuperează prin perseverenţa (vezi merele de aur) şi încăpăţânare. Cu tot acest zbucium nemărturisit, viaţa lor are un trend ascendant. …Ileana Cosânzeana şi Făt-Frumos au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi, dacă n-or trăi şi azi…
Sfat: feriţi-vă să-i daţi motive de încăpăţânare: nimic n-o să-l clintească din convingerile sale! Chiar dacă n-are dreptate.
BALANŢĂ. Este neîndoios semnul sub care s-a născut Fata Moşului cea cuminte. Balanţa – fie bărbat sau femeie – este semnul cel mai sociabil al zodiacului, fiind perfect adaptabil tuturor situaţiilor.
Balanţa română – Fata Moşului cea cuminte – suferă în faţa greutăţilor şi vulgarităţilor vieţii, dar le ia în piept fără să murmure, deşi este o fire comodă în general şi autoindulgentă în special. Ceea ce o ajuta în viaţă este simţul măsurii foarte dezvoltat, iar fiindcă este plină de compasiune pentru semeni şi dovedeşte curtoazie în toate ocaziile, trece uşor prin toate încercările şi situaţiile grele, rezolvându-le cu bine. Amintiţi-vă cu câtă delicateţe şi devotament a îngrijit şi îmblânzit Fata Moşului fiarele din poveste… Să mai spunem în favoarea sa că posedă simţul măsurii în toate şi în toate aplica principiul „fair-play”. Sună bine, dar… I se poate imputa o nehotărâre generică şi o lipsă de voinţă demne de o cauză mai bună, pentru că această nehotărâre duce la o instabilitate sentimentală care te poate pune pe gânduri. Dar, ce să facem? Balanţa clasică este eternul nehotărât!
Ca şi în poveste, Fata Moşului – Balanţa zodiacului românesc – îşi construieşte o viaţă armonioasă tocmai datorită calităţilor sale: devotament, ataşament, delicateţe. Ea se simte în elementul ei oriunde, integrându-se dacă este nevoie, în orice colectivitate. Pe parcursul vieţii i se oferă multe şanse de reuşită dar Balanţa nu le fructifică pe toate aşa cum ar trebui şi asta datorită lipsei spiritului său combativ. Această lipsă de combativitate a nativului român Balanţă îl face foarte plăcut celorlalţi, care văd astfel un drum deschis pentru a ieşi ei în faţă. Asta-i caracteristic pentru români…
Această Fata Moşului are – în general – o situaţie financiară fluctuantă.
De aceea, sfatul nostru este: nu încurajaţi Balanţa să facă cheltuieli inutile! Le va face şi… va suferi!
SCORPION. Iată-ne ajunşi la semnul misterios şi ascuns al zodiacului, care este Scorpionul.
Aşa cum din povestirile şi basmele românilor nu aflăm prea multe lucruri despre Zmeul-Zmeilor, tot aşa Scorpionul român este un enigmatic. Ce ştim despre Zmeu? Că stă ascuns într-un castel în vârf de munte, că e temut şi că… o fură pe Ileana Cosânzeana. Cum să nu-l asemuiască românul pe Scorpion cu Zmeul? Să vedem ce-l caracterizează pe Scorpionul român.
Este plin de putere creatoare (atâtea capcane întinse lui Făt-Frumos şi… buzduganul acela zburător!), are o voinţă puternică şi o natură autoritară. Este perseverant în atigerea telurilor sale şi este o persoană plină de curiozitate. Profund ataşat de principii şi reguli – pe care le înţelege şi le apară (chiar, regula basmului care spune că el pierde!). El moare dar nu se predă. Da… are ceva calităţi. Dar este totodată un mare pesimist, răzbunător, gelos şi invidios. Intolerant la constrângeri şi cu o putere de adaptare redusă, are numeroase reacţii instinctuale. De altfel, erotismul sau este exacerbat (o voia şi pe Cosânzeana, nu se mulţumea cu vreo zmeoaică oarecare!).
Scorpionul român are spirit contradictoriu (dar ce român sadea nu este contradictoriu?!) şi dorinţa sa de cuceriri – de orice fel: materiale sau sentimentale – este pusă în aplicare prin acţiuni riscante. Deoarece posedă şi o anumită aura de mister, magnetismul lui uman – tradus prin cuceriri – poate deveni periculos.
Scorpionul român este predestinat să aibă o viaţă complicată, plină de evenimente de toate felurile (bune şi rele), în orice caz o viaţă interesantă. Existenţa să furtunoasă se datorează firii sale ambiţioase şi instinctuale, dar este aşa datorită misterului de care spuneam că se înconjoară şi care-l face de nepătruns pentru restul lumii.
Şi la Scorpionul român întâlnim motivul complotului şi al uzurpatorului din balada Mioriţa.
Sfatul nostru este să fiţi prudenţi: în cazul Scorpionului român chiar el este complotistul, uzurpatorul!
SĂGETĂTOR. Fericit poporul român care, printre basmele sale, are şi povestea voinicului Greuceanu. Căci poporul nostru identifică pe Greuceanu cu Săgetătorul, iar acesta personifică înţelepciunea: el este intelectualul zodiacului.
Acest arcaş redutabil este o persoană extrem de generoasă şi plină de bun-simţ, dublată de un bogat spirit filosofic şi multă siguranţă de sine, motivate de înţelepciunea sa. Nimic din ce este lumesc nu-i este străin, dar, la fel ca în basmul românesc Greuceanu, Scorpionul român dovedeşte măsură în toate, datorită aspiraţiilor sale (atinse) spre înţelepciune, moralitate şi spiritualitate. El este o persoană extrem de sinceră. Şi dacă aţi spune că are numai calităţi (şi le are din plin!), trebuie să spunem şi că este uşor superficial şi lipsit de tact – poate tocmai pentru că este sincer? Este un pic comod şi lăudăros, dar, din fericire are cu ce se lauda.
La fel ca Greuceanu, Săgetătorul român este într-o permanentă mişcare, e plin de îndrăzneală şi are idealuri nobile către care îl poartă acţiunile sale grandioase, sprijinite de inteligenţă. Cu atâtea preocupări, are o viaţă interioară bogată şi intensă. În viaţă combină talentul oratoric cu cel artistic (în poveste Greuceanu se transformă, pe rând în gâză sau pasăre). Este într-o continuă mişcare, dacă nu fizică, măcar spirituală. Dar lipsa mişcării fizice nu-i este benefică deoarece generează agitaţie cu implicaţii în viaţă intelectuală şi socială. Este semnul care progresează prin natura sa frenetică.
Săgeata Greuceanului-Săgetător poate fi o vorbă de Spirit sau un fapt care penetrează scutul celor din jur, datorită spiritului său profund filosofic. Pentru el trecutul este o sursă de experienţă – nu doar fapte şi sentimente care „au fost şi s-au dus”. Viitorul poate aştepta (că oricum Săgetătorul român îl va rezolva favorabil!), pentru că ceea ce contează pentru el este clipa prezentă şi aceasta este trăită intens.
Elevarea sa spirituală vine prin acumulări (nimic nu e lăsat la voia întâmplării!), prin vârsta şi înţelepciune. Este predestinat unei existenţe cu o curbă ascendentă, ceea ce înseamnă că spre bătrâneţe va atinge împliniri majore, prin estomparea dificultăţilor – dar nu de la sine – ci prin efortul său personal.
Sfat: dacă vreţi o opinie nepărtinitoare, o judecată dreaptă, un sfat înţelept sau doar o vorbă bună, căutaţi-le la Săgetător!
CAPRICORN. Toate caracteristicele şi predestinările Capricornului, românul le poate găsi în „Luceafărul” lui Eminescu.
Trăsăturile sale pozitive sunt tenacitatea şi prudenţa (cu care o urmăreşte pe Cătălina). Este raţional şi chibzuit; nici urmă de impulsuri instinctuale, se adaptează uşor oricăror împrejurări, pe de o parte; pe de altă parte are o structură rece, realistă. Ca şi în frumoasa poezie el rămâne „nemuritor şi rece” (Capricornul este semnul zodiacului cu cea mai mare longevitate!). Caracterul său este auster, plin de severitate, fără emoţii, distant, cu tente de lăcomie egoistă. Parcă nu ne-am dori un şef ca acesta… Totuşi, nu poate fi acuzat în totalitate, deoarece competenţa, autocotrolul şi profunzimea sa îl fac un judecător imparţial al faptelor. Pe Capricornul român ambiţia şi spiritul de sacrificiu îl susţin pe drumul său dificil, el fiind prudent în decizii, dar neînduplecat în aplicarea lor („Coborî în jos Luceafăr blând”? Nici gând!).
Predestinarea sa este întunecată pentru că începutul vieţii este dificil, plin de frământări şi cumpene. El priveşte trecutul detaşat, prezentul – în fugă, ceea ce contează pentru el este viitorul, pe care-l scrutează atent. Şansa vieţii sale vine odată cu înaintarea în vârstă. În general, poate avea o existenţă austeră, solitară sau retrasă.
Un sfat: nu încercaţi să-l abateţi din drumul său. Lăsaţi-l pe el să vină spre voi! Va cântări atent şi va lua hotărârea cea mai înţeleaptă pentru ambele părţi!
VĂRSĂTOR. Acest spirit deschis şi cuceritor, povestitor şi „scornitor” de toate-celea – am numit nativul Vărsător – este asemănat de poporul nostru cu Ciobănaşul cel Isteţ din folclorul românesc. Şi este aşa, pentru că Vărsătorul român are multă spontaneitate, este perfect adaptabil împrejurărilor, este un spiritual şi un optimist. Dovedeşte dăruire de sine, altruism şi este lipsit de prejudecăţi. Nu pune prea mare preţ pe „mărimi”, pentru el toţi oamenii sunt la fel. De altfel, în poveste, Ciobănaşul cel Isteţ trage pe sfoară o mulţime de prinţi şi prinţişori, iar Boierul cel rău este ironizat crunt de Ciobanaş. Vărsătorul român are umor şi o minte isteaţă. El este un deschizător de drumuri spirituale, căzând uneori în idealism extrem. Dar şi umanismul său este aberant tocmai pentru că la el vorba contează mai mult decât fapta. Cel ce jonglează numai cu idei este supus ineficientei şi devine inconstant deoarece ideile, vorbele vin şi pleacă; rămân în vânt dacă nu sunt puse în practică (motivul vărsătorului care iroseşte în van!). Isteţ acest Ciobanaş-Vărsător – dar extrem de vanitos!
Vărsătorul român are firea sociabilă caracteristica poporului român, are mulţi prieteni care-l ascultă cu gura căscată, pentru că el este mărinimos în soluţii şi sfaturi, care de cele mai multe ori sunt perfect aplicabile şi dau rezultate excelente. Doar că nu el le pune în aplicare. Altfel, Vărsătorul român este un avantgardist ale cărui idei sunt imprevizibile, dar puse în practică uimesc prin eficienţă.
Predestinarea Vărsătorului român este o fericire modestă. El percepe intens clipa prezentă, iar trecutul său nu este decât trambulina spre un viitor continuu. Una peste alta Ciobănaşul nostru este trompeta progresului, teoreticianul zodiacului. Prefigurează progresul dar nu pune umărul la edificarea lui.
Sfat: dacă se înalţă prea sus, prăbuşirea va fi cu atât mai dureroasă. Nu-i bine să fii Aleodor împărat. Rămâi fericitul Ciobănaş Isteţ!
PEŞTI. În imensul acvariu al existenţei înconjurătoare, înoată şi bunul Peştişor de Aur pe care-l prefigurează semnul zodiacal al Peştilor. Şi nu întâmplător am spus „bunul”! Nativul născut sub acest semn întruneşte un număr de calităţi care-l îndreptăţesc a fi numit astfel.
Nativul Peşti are reacţii afective extrem de sensibile faţă de durerile semenilor săi, manifestând compasiune, chiar spirit de jertfă. Ceea ce, să recunoaştem, în zilele noastre se întâlneşte mai rar! Este impresionabil şi receptiv: el nu trece nepăsător pe lângă cel căzut pe stradă, cum fac majoritatea. Nativul Peşti român este plin de generozitate şi sensibilitate dar, de multe ori, îi lipseşte forţa care să le pună în valoare. Dacă ar putea, el ar îndeplini, nu trei dorinţe, ci de trei ori trei! Dar nu întotdeauna binele pe care-l face îi este şi întors. Imaginaţia sa este fecundă, construieşte cu naturaleţe scenarii care sfârşesc mereu cu „happy-end”, dar nu în toate cazurile le duce la bun sfârşit, din cauza lipsei de reacţii prompte şi a indeciziei (dualitatea semnului). Este plin de sociabilitate, dar iubitor de profunzimi şi, cum societatea nu este în toate cazurile amatoare de profunzimi, superficialitatea acesteia îl răneşte. Nativul Peşti român da uneori dovadă de exagerare: oamenii din jurul său nu-i înţeleg sensibilitatea şi nici devotamentul pentru cei în suferinţă, deoarece pentru ei altruismul său este un cuvânt cvasi-necunoscut…
Şi totuşi, nativul Peşti român înoată… înainte! Uneori în jos, uneori în sus, unde-l duc viaţa şi idealismul sau marcat. Dar el este un optimist, speră şi crede că oamenii pot deveni mai buni. Este prieten cu familia şi cunoştinţele sale, dar ei profită şi, uneori, îl trag pe sfoară. Spiritul său de sacrificiu, completat de intuiţie, o bună percepţie a situaţiilor şi optimismul său nativ îl fac să nu ia în seama răutăţile vieţii şi totodată să le evite cu eleganţă.
La el totul e rotund – în sens spiritual: trecut, prezent, viitor le trăieşte şi retrăieşte compunând întregul existenţei. Natura duală a semnului Peşti îl predestinează pe românul născut sub acesta să aibă o viaţă agitată: două meserii, două căsătorii, dubla personalitate. O existenţă instabilă: uneori sus, alteori jos.
Sfat: menajaţi Peştişorul de Aur! Nu-i cereţi împlinirea prea multor dorinţe, căci el vi le împlineşte, oricum, pe toate şi… fără să cereţi!