Cea mai veche civilizatie precolumbiana, aparuta prin mileniul al III-lea i.Chr., s-a dezvoltat la punctul de intalnire al Americii de Nord cu America Centrala, avand drept axa Peninsula Yucatan, este civilizatia Maya, al carei nucleu pornea din inima padurii Peten pe teritoriul de azi al Guatemalei, Salvador si Belize, Yucatan si Honduras, iar limba vorbita atunci, numita yucateca, este vorbita si astazi in unele dintre aceste tari. Cultura Maya incepe sa apara cam pe la anul 2600 i.Chr. si este de mentionat ca mayasii nu cunosteau nici roata si nici prelucrarea metalelor. Catre anul 200 i.Chr. incepe extinderea centrelor ceremoniale, datorita faptului ca mayasii venerau numerosi zei, intre care zeul-jaguar era intre cei mai adulati. In jurul centrelor ritualice se dezvoltau orase minunate, Tikal fiind unul dintre cele mai importante, a carui extindere – care va dura cam 11 secole – este intre anii 150-250 infloritoare; maretia orasului face ca el sa detina suprematia culturala a zonei. Edificiile din Palenque si din Peninsula Yucatan, unde se afla orasul Dzibichaltun cu templul sau, numit al Celor Sapte Statuete, singurul edificiu cu ferestre adevarate (arcadele nu erau cunoscute), mai intins chiar decat Tikal-ul; piramidele cu margini rotunjite, mica insula Jaina, pe atunci o necropola, unde se produceau cele mai extraordinare figurine din lut ars; toate acestea si multe altele, au facut din civilizatia Maya, una dintre cele mai infloritoare civilizatii cunoscute vreodata. Si totusi, dupa ce in anii 200 d.Chr. – 300 d.Chr., devenise o civilizatie dominanta, intre anii 300 – 900 d.Chr. a atins apogeul, civilizatia mayasa incepe sa decada; pe la anul 899 d.Chr. orasul Tikal fiind abandonat si probabil si altele; incepe prabusirea civilizatiei mayase, pentru ca in anul 1517, conchistadorii spanioli sa ajunga in Yucatan, prilej cu care au adus cu ei boli necunoscute acolo, care au dus la disparitia populatiei in proportie de cca. 90%.

Astronomia si Calendarul Mayas

Popoarele din Mezo – America erau profund atrase de misterele cosmosului; ei au ajuns sa le cunoasca si sa calculeze miscarile planetelor cu o precizie uimitoare. Astfel, cu 3500 de ani in urma, civilizatia mayasa punea bazele unei stiinte, numita acum astronomie si calcula oscilatia axei terestre. Civilizatia mayasa, caracterizata de o inalta spiritualitate, a prezis prin calcule astronomice, pentru multa vreme inainte, evenimente diverse, chiar si data exacta a disparitiei propriei civilizatii. Dar cea mai importanta descoperire pe care ne-au lasat-o mayasii este Calendarul Mayas; si este interesant ca, inca din primele secole inainte de era noastra, ei aveau doua calendare:
– Calendarul ritual, de 260 de zile impartite in 13 grupe de cate 20 de zile fiecare, si
– Calendarul solar – de 365 de zile, impartit in 13 grupe de cate 20 de zile, plus 5 zile adaugate si considerate nefaste.

Cele doua calendare se intalneau la fiecare 52 de ani in acelasi punct de plecare. Calculele se faceau in scrierea glifica, printr-un sistem in baza 20 cu 2 simboluri: punct pentru unitate si liniuta pentru cifra 5; in plus, era un semn in forma de scoica alungita, echivalent cu „ zero ”.

Descoperiri, inventii si preziceri

Mayasii descoperisera si cultivau porumb, bumbac, fasole, manioc (Cassava) si cacao; au inventat tehnici de vopsire, rasucire si tesutul bumbacului. Ei sunt cei care au domesticit cei dintai cainele si curcanul. Aveau si o moneda de schimb: boabele de cacao. Au avut un sistem de numeratie si o scriere glifica, ce se realiza pe un suport facut din plante, iar din aceste scrieri au ramas cateva, denumite codex-uri (de exemplu: codex-urile Tri si Cortezianus, parti ale unuia singur, care se afla azi la Madrid), fiind singura civilizatie care a lasat un sistem complet de scriere din aceea perioada a Americii precolumbiene. Au pus bazele astronomiei, prevedeau exact eclipsele si deplasarile planetelor fara instrumente optice si necunoscand unitati de timp. Arhitectura era uluitoare si mareata prin armonia formelor, simplicitatea planurilor si deosebita frumusete. Sculptura, reprezentata de faimoasele figurine din insula Jaina; pictura, prin camerele superb ornate ale templului din Bonampak, totul constituindu-se intr-o mostenire arheologica de o neasemuita frumusete, dovada certa a inaltului stadiu al civilizatiei mayase. Ne-au lasat un Calendar foarte complex, de o precizie uimitoare. Dar acesta se termina la… 21.12.2012 ! (click aici). Mayasii au prezis ca la aceasta data Soarele nostru se va alinia cu stelele din centrul Caii Lactee. Iata cum vedeau ei aceasta: „ Lumina si umbra vor proiecta Sarpele cu pene coborand treptele piramidei Chichen Itza, (care are la baza un cap sculptat in piatra). Pe 21.12.2012, la ora 11,11 coada Sarpelui proiectata din varful piramidei va tinti exact spre constelatia Pleiadelor, intr-o aliniere asemanatoare cu cea a piramidei Quetzalcoatl din Teotihuacan ”. Mayasii spuneau ca atunci, odata cu revenirea lui Quetzalcoatl pe pamant, lumea noastra se va sfarsi. Cu adevarat, Soarele se va afla la data aceea in aliniament galactic, adica pe aceeasi linie cu Ecuatorul Galactic (linia care imparte in doua Calea Lactee); iar oamenii de stiinta, inclusiv Pentagonul, s-au pronuntat afirmativ.

…Sic transit gloria mundi…

Citatul latin spune ca „ asa trece gloria lumii ”. Noi nu putem spune cum a trecut gloria lumii mayase, pentru ca nu se cunosc cauzele prabusirii acestui fabulos imperiu. Astazi au mai ramas doar urme ale oraselor Palenque, care se afla azi in statul mexican Chiapas, iar in 1987 au fost declarate monumente de patrimoniu mondial UNESCO, Tikal, Uxmal, Mayapan, Copan, Uaxacun si Chichen Itza; de notat ca piramida din mijlocul cetatii de la Chichen Itza, construita pe la anul 800 d.Chr., ca lacas de cult, unde salasluia zeul Quetzalcoa (Sarpele cu pene), a fost trecuta la 07.07.2007 intre cele 7 minuni ale lumii moderne. Numele vechilor orase nu s-au pastrat; cele folosite astazi au fost date de exploratori, misionari si arheologi; unul dintre putinele nume prehispanice pastrate fiind Chichen Itza, care inseamna Vrajitorul Apelor. Sudul Guatemalei si nordul Peninsulei Yucatan, desi au adoptat stilul spaniol de viata, pastreaza inca multe din traditiile mayase. Calendarul Maya a fost cel mai cunoscut si a fost folosit pana in secolul al XVI-lea cand a fost introdus calendarul gregorian. Desi nu se cunosc cauzele disparitiei celei mai infloritoare civilizatii, se fac – insa – numeroase ipoteze, invocandu-se catastrofe naturale sau catastrofe provocate de oameni: navaliri, migratori, razboaie interne sau de cucerire. Este de mentionat ca, relativ recent, in 1999, un arheolog roman, Ciprian Ardelean, a facut cercetari la Chechen, pe teritoriul Mexicului, descoperind morminte in 6 asezari (potrivit traditiei mayase, numai regii erau inmormantati in piramide, vulgul facand aceasta in simple morminte). Pe baza cercetarii acestor morminte, arheologul roman a emis o noua ipoteza, sustinuta cu argumente solide; el spune ca civilizatia Maya a disparut datorita razvratirii claselor de jos ale taranimii datorita foametei. Tot ce se poate…
…Si asa poate trece gloria…

REDACTIA