Ce contează pentru dumneavoastră?
Nu este un secret pentru nimeni că ceea ce contează pentru unii, poate conta pentru alții foarte puțin, sau deloc. Importanța a ceea ce contează, sau nu, este dată de prioritățile fiecăruia.
“Ce contează pentru dumneavoastră?” este o întrebare foarte importantă pentru psihologi, deoarece răspunsul oferit ajută mult la identificarea cauzelor: nemulțumirii, tristeții, anxietății, nervozității, supărării, etc. manifestate de cei/cele care le solicită consilierea. Este o întrebare cheie, însă sunt și situații când cei consiliați nu-i înțeleg rostul și își manifestă vizibil nemulțumirea. M-am confruntat cu o astfel de situație și o voi prezenta pe scurt.
“Ce contează pentru dumneavoastră?” am întrebat o doamnă care-mi solicitase, insistent, o întâlnire. Ținea morțiș să-mi arate că știe cauza tuturor stărilor proaste cu care se confruntă, că știe cum se gestionează toate situațiile negative, că știe ce medicamente să ia, că știe să facă bani, dar și să-i cheltuie pentru a se prezenta cât mai elegantă cu putință. Îmi tot spunea că e nemulțumită de cei/cele din preajma sa, că nu se simte apreciată, iubită și înțeleasă… la justa sa valoare. Din punctul său de vedere, valoare aveau doar persoanele care-i recunoșteau superioritatea. Se uita enervată la mine și aștepta să o laud, să o admir, să-i spun (cu încântare) că este deșteaptă, frumoasă și elegantă foc. Văzând că tac și că doar o ascult, a început să se agite, să mă privească ironic și să-mi analizeze ținuta, cu un tupeu pe care nu l-am întâlnit. Am repetat întrebarea și așa cum mă așteptam, mi-a oferit un răspuns …surprinzător.
D-na X:
“- Ce întrebare e asta? Ce legătură are cu ce v-am spus până acum? Credeam că ați înțeles, dar văd că nu ați fost pe recepție. Pentru mine contează foarte mult să fiu admirată pentru ținutele pe care le am, pentru istețimea, inteligența și felul în care mă descurc. Contează să fac bani, să am cât mai mulți cu putință și să-mi satisfac toate poftele. Fac eforturi deosebite pentru ceea ce contează pentru mine. Nu se apreciază și asta mă face nefericită. Ce mai pot face ca să ies în evidență și să fiu remarcată?”
Răspuns:
“-Dacă ați reușit să faceți tot ceea ce contează pentru dumneavoastră și nu sunteți deloc mulțumită, înseamnă că trebuie să schimbați ceva sau să mai adăugați ceva la cele care le-ați experimentat. Este evident că un ceva vă lipsește. Pentru a-l identifica, vă rog să vă gândiți dacă v-ați stabilit corect prioritățile. Pentru a vă ajuta, voi relata o scurtă povestire terapeutică, preluată din literatura de specialitate, poveste distribuită masiv și pe Facebook.
Un profesor s-a hotărât să-și țină ora de dirigenție, altfel decât obișnuia să o facă. A luat un borcan mare, gol, pe care l-am umplut cu mingi de tenis uzate. I-a întrebat pe elevi dacă borcanul este plin și aceștia au răspuns că da. A luat o cutie cu pietricele și le-a turnat în borcan, scuturandu-l ușor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de tenis. Din nou și-a întrebat elevii dacă borcanul este plin și aceștia au răspuns afirmativ. Apoi luat o cutie cu nisip fin și l-a turnat în borcan, umplându-l în totalitate. Elevii nu înțelegeau rostul a ce vedeau. Așteptau nerăbdători explicația, care a sunat cam așa.
Acest borcan reprezintă viața voastră. Mingile de tenis reprezintă lucrurile cele mai importante pentru voi: sănătatea, familia, pasiunile, prietenii. Pietricelele și nisipul sunt celelalte lucruri care contează, dar în comparație cu mingile, sunt lucruri mărunte. Dacă veți începe cu nisipul și pietricelele, nu veți mai avea loc pentru mingi. Dacă vă irosiți timpul și energia pentru lucrurile mici, nu veți mai avea timp pentru ceea ce vă poate face mulțumiți și fericiți.
Privirea sfidătoare a doamnei se transformase într-o privire atât de tristă, încât începuse să-mi pară rău că i-am spus povestea. Se pare că atinsesem ceva care nu-și imaginase că poate fi atins. Cu siguranță nu știa povestea și nici nu avusese vreun profesor care să-i vorbească astfel despre importanța priorităților. A plecat tristă, tăcută și gânditoare. Să fi înțeles că ținutele costisitoare nu o pot transforma în ceea ce nu este? Să fi înțeles că nu e bine să privești cu superioritate pe cei care și-au investit banii în cărți, studiu îndelungat și nu în zeci de perechi de pantofi?
Sincer, nu știu și nu cred că voi afla vreodată. Din acea zi am hotărât că, oricât de plină ar fi viața mea, voi găsi întotdeauna loc și timp pentru persoanele la care țin și care contează atât mult pentru mine!
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici