Ce pericole poate ascunde lingușirea?
Lingușirea nu este doar o mângâiere amăgitoare. Este un instrument de manipulare extrem de eficient, cu ajutorul căruia, prin măgulire și insistențe se poate câștiga afecțiunea, bunăvoința, încrederea precum și diverse avantaje.
Din păcate, mult prea des se cade în capcana lingușitorilor. Pericolele pe care le poate ascunde lingușirea pot semnificative și m-am convins că pot avea și consecințe ireparabile. Regretabil este că tocmai cei păcăliți sunt acuzați de imaturitate și încredere oarbă, pierzându-se din vedere caracterul și atitudinea dezgustătoare ale celor vinovați cu adevărat.
De mic copil mi s-a spus “lingușitorii sunt mai vicleni decât vulpea și mai răi decât corbii, pentru că, prin vicleșug și amăgire strică sufletele oamenilor”. La vremea respectivă m-am cam speriat și mi s-a părut tare ciudat un astfel de sfat. Nu puteam crede că oamenii pot fi mai vicleni decât vulpea și mai răi decât corbii. În mintea mea de copil, oamenii erau oameni, incomparabili cu vreo pasăre sau animal. Pe măsura trecerii anilor, maturitatea și experiența de viață m-au ajutat să înțeleg sfatul care mi s-a dat. Am observat că, uneori, oamenii pot fi mai răi și mai periculoși decât multe dintre animale. Am întâlnit persoane lingușitoare care m-au convins că pot declanșa adevărate dezastre pe toate planurile: financiar, emoțional, afectiv. Cu credeți că reușesc? Simt când cineva are nevoie să fie complimentat. Știu să facă complimente cuceritoare, știu să mimeze loialitatea, spun lucruri pe care nu le cred și performează când e vorba de minciuni. Sunt fricoși pentru că nu îndrăznesc să spună ceea ce gândesc. Sunt înșelători și prefăcuți și pot jefui tot ce aparține celui vizat. Își cuceresc victimele spunând doar ce doresc să audă și nu ce ar trebui auzit. Cu ajutorul cuvintelor meșteșugite, tulbură minți și denaturează tot ce înseamnă prietenie.
Pericolul pe care-l ascunde lingușirea a fost sesizat de numeroase personalități, atât de pe la noi cât și din alte țări.
“Lingușirea este plata anticipată a trădării care ți se pregătește” a spus savantul Nicolae Iorga, parcă presimțind că anumiți admiratori nu sunt altceva decât niște trădători.
“Orice lingușitor trăiește pe cheltuiala cui îl ascultă” afirma cândva fabulistul francez La Fontaine, sugerând cunoscuților săi bogați să fie mult mai atenți la felul în care își cheltuie averea.
Inegalabilul scriitor rus Dostoievski în romanul “Crimă și pedeapsă“ scria “Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea și ceva mai ușor decât lingușirea”, demonstrând că a înțeles cât de ușor pot fi păcăliți oamenii, utilizandu-se lingușirea.
Poate fi destul de dificil ca cineva să-și dea seama cât adevăr și câtă minciună se află în spatele unor complimente. Din punctul meu de vedere, este cu mult mai dificil să-i pui la punct pe lingușitori, decât să cauți adevărul. Am reușit acest lucru cu ajutorul unei povești terapeutice, oferind-o ca scurtă exemplificare celor care, prin măgulirile lor, intenționau să mă păcălească.
Un mare rege, voind să-și aleagă un sfetnic bun, a invitat la palat trei dintre cei mai de vază cetățeni al regatului și le-a spus:
– Cele trei inele de pe degetele mele vor fi plata sincerității voastre. Fără să mă lingușiți, aș vrea să știu ce credeți voi despre puterea mea.
Doi dintre ei au răspuns cu o mulțime de laude și de complimente, care de care mai exagerate. Regele s-a prefăcut mulțumit și le-a dăruit fiecăruia câte un inel bătut cu pietre scumpe.
Cel de-al treilea invitat i-a spus:
– Cred că toată puterea ți-a fost dată pentru a fi folosită spre binele poporului și mai cred că într-o zi, va trebui să dai socoteală pentru felul în care ai folosit-o.
– La fel cred și eu, tocmai de aceea nu-ți voi dărui inelul, dar vei primi încrederea și prețuirea mea.
În următoarea zi, cei care primiseră inelele s-au plâns regelui că pietrele prețioase sunt false. Spre uimirea lor, regele le-a răspuns:
– Credeați că nu știu că sunt false? Voi mi-ați adus laude false, eu v-am dăruit bijuterii false. V-am răsplătit cu aceeași măsură, așa că nu vă puteți supăra!
În concluzie, laudele exagerate și insistențele pot fi începutul unui asalt greu de suportat, indiferent de pregătirea pe care o aveți. Lingușirea ascunde minciună, viclenie, perfidie, prefăcătorie, al cărui scop nu poate fi decât câștigul, sub orice formă ar fi el.
Lingușirea poate aduce mari supărări, mari pierderi și o suferință emoțională de nedescris. Recomandat ar fi să vă distanțați de toți cei care vă lingușesc și să evitați confruntările directe. Aveți în vedere că pot fi bine antrenați și vă pot învinge cu… experiența.
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici