Ce să fac?
Întrebarea “Ce să fac?” pare banală, însă contează mult cui îi este adresată, pentru că nu oricine poate oferi răspunsul potrivit. Adresată unui psiholog, în timpul unei ședințe de consiliere sau terapie, întrebarea poate căpăta o importanță covârșitoare. Responsabilitatea celui care oferă răspunsul este uriașă și destul de puțini terapeuți acceptă provocarea de a-și exprima, clar, punctul de vedere.
“Ce te întreabă oamenii când vin la consiliere?”, “Tu ce le spui?”, “Te ascultă sau te contrazic?”, “Ce faci când cineva nu te lasă să vorbești și te întrerupe continuu?” sunt doar câteva dintre întrebările la care a trebuit să răspund.
“Ce să fac când…?”, “Ce să fac dacă…?” sunt cele mai grele, dar și cele mai riscante întrebări. De ce ? Pentru că te situează foarte aproape de suferința celui/celor care au adresat-o. Trebuie stabilită distanța optimă, nici prea departe, nici prea aproape. O distanță prea mare poate fi percepută drept lipsă de empatie, o distanță prea mică poate fi prost înțeleasă. Trebuie avute în vedere temperamentul, sexul, vârsta precum și nivelul de toleranță al celui/ celei care solicită un răspuns. Contează tonul, inflexiunile vocii, dar și formularea.
În cele ce urmează, voi prezenta câteva exemplificări după care voi concluziona.
- ”Ce să fac când vine beat acasă?” întreba cineva.
Variante de răspuns:
a)Să plecați din calea lui, mai ales dacă aveți unde. Dacă sunteți nevoită să rămâneți la aceeași locație, abțineți-vă de la orice comentarii. Nu întrebați cu cine a băut, ce a băut, cât a băut, unde a băut. Țineți telefonul la îndemână și dacă devine violent, sunați la Poliție;
b)Dacă nu vă adresează niciun cuvânt și merge direct în camera sa, așteptați câteva minute și apoi verificați dacă a închis ușa de la intrare, dacă a oprit apa de la chiuvetă, dacă nu a lăsat aragazul deschis; prefaceți-vă că nu ați observat nimic și amânați orice dialog până când își revine;
c)Dacă știți că beția îi poate provoca accese de violență, luați-vă câteva măsuri de autoapărare. Forța unei femei nu poate fi comparată cu forța unui bărbat, însă anumite măsuri pot fi de mare ajutor, chiar salvatoare;
d)Nu vă bazați pe ajutorul vecinilor sau al cunoscuților; în scandalurile domestice, intervin greu chiar și polițiștii.
- “Ce să fac dacă el/ea nu mă iubește?”
Răspuns: Într-un cunoscut film polițist “Never talk to strangers” (în traducere “Niciodată nu vorbi cu necunoscuții’’) Antonio Banderas (în rolul lui Tony Ramirez) spunea unei femei superbe, psiholog criminalist (interpretată excelent de Rebecca de Mornay) că arată că o femeie care trebuie cucerită. Așteptându-se la cu totul alte complimente, doamna respectivă a fost atât de surprinsă de modul său de abordare, încât i-a permis s-o cucerească. Ce a urmat, puteți descoperi numai vizionând filmul.
Deci, dacă iubiți și el/ea nu vă iubește, schimbați modul de abordare. Dovediți sentimentele pe care le aveți, nu doar le verbalizati. Dacă nici asta nu merge, nu mai bateți la o ușă care nu vi se va deschide. Căutați pe cineva care să vă iubească și care să vă pună în valoare calitățile. Toată lumea știe, dragoste cu sila, nu se prea poate…
- “Ce să fac dacă o să vrea să divorțăm?”
Răspuns: Dacă vrea să divorțați înseamnă că vrea punct, nu punct și virgulă în relația pe care o aveți. Nu rețineți pe nimeni cu forța, invocând obligații pe care nu vrea să și le asume. Aveți dreptul să vă continuați viața, fără să vă agățați (la figurat vorbind) de cineva. De unde știți că nu o să vă fie mai bine?
- “Să fac operația sau nu?”
Răspuns: Pentru a lua o asfel de hotărâre aveți de parcurs câteva etape:
– solicitați, cel puțin, alte două opinii de la medici specialiști
– cântăriți cu atenție avantajele și dezavantajele acestei intervenții
– cu ajutor specializat , evaluați corect riscurile
– conectați-vă mintea și mai puțin inima
– activați toate motivațiile pe care le găsiți și nu așteptați prea mult.
- “Să fac investiția sau nu?”
Răspuns: Orice investiție prezintă un risc. Cât este de mare sau de mic, este direct proporțional cu suma ce urmează a fi cheltuită. Luați în calcul resursele de care dispuneți, îndeosebi veniturile cu caracter permanent. Evaluați-vă partenerii și mare atenție la seriozitatea lor. Entuziasmul poate duce la euforie, însă nu va putea plăti nici rate și nici alte obligații. Optați pentru persoane bine pregătite pentru ceea ce fac, care au experiență și suficiente cunoștințe în domeniu. Calculați cam în cât timp puteți recupera investiția și dacă puteți obține un profit.
- “Ce să fac când mă voi pensiona?”
Răspuns: Mai întâi, trebuie să vă bucurați că ați avut această șansă. Mulți nu apucă acest moment, dar cotizează o viață întreagă la fondul de pensii.
Dacă sunteți sănătos încercați să călătoriți, vedeți locuri pe care nu le-ați văzut, stați la masă și așteptați să fiți serviți, cumpărați lucruri la care ați visat și nu v-ați îndurat să le achiziționați.
Dacă nu mai sunteți sănătoși, îngrijiți-vă mai mult decat ați făcut-o. Mergeți regulat la tratament, bucurați-vă de câte un masaj sau de fizioterapie. Optați pentru medicație de calitate și nu pentru înlocuitori ieftini.
Fiți cumpătați, dar în limite rezonabile. Ajutați numai dacă vi se cere ajutorul și nu vă sacrificați pentru persoanele care nu și-au arătat recunoștința pentru eforturile dumneavoastră.
Desi aș putea continua și cu alte exemplificări, mă opresc aici. Concluzia ar fi următoarea “Ce să fac?” este o întrebare serioasă. Dacă nu puteți găsi un răspuns mulțumitor, apelați la persoane care vă pot ajuta, care sunt obiective și bine intenționate.
Calitatea răspunsului vă poate schimba radical viața și tocmai de aceea, nu vă grăbiți. Uneori, cele mai potrivite răspunsuri vin și de la sine…
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici