Cercetatorii au descoperit ca Iisus Christos avea grupa sanguina AB(IV)
Importanta grupelor sangvine
Mic istoric si origini
Inca din epoca Chinei antice se presupunea existenta anumitor particularitati sanguine proprii fiecarui individ si, de asemenea, se intuia o corelare intre caracteristicile biologice ale sangelui si comportamentul individului. Sigur descoperirea celor patru grupe sangvine este de data recenta – sec.XIX – iar urmarea fireasca a acestei descoperiri pentru dezvoltarea ulterioara a medicinei, a fost posibilitatea efectuarii transfuziei de sange, cu conditia respectarii compatibilitatilor si incompatibilitatilor stabilite (Landsteiner).
Cu milioane de ani in urma omul primitiv ducea o viata de vanator-culegator. Dupa alte perioade mari de timp el s-a transformat in agricultor, iar mai tarziu, a inceput perioada migratiilor, iar ca urmare a acestora s-a ajuns la intrepatrunderea grupurilor entice. Aceasta sumara si incompleta schema a dezvoltarii umane permite clasificarea grupelor sangvine , astfel: etapa culegatorului-vanator este cea care ne indica aparitia grupei O, trecerea la etapa de agricultor pe cea a grupei A, migratia – grupa B si amestecul raselor , care a dus la aparitia grupei AB.
Din cele mai vechi timpuri sangele a simbolizat principiul vietii. Focul cu caldura lui, rosul pasional, soarele si sangele au simbolizat intotdeauna principii primordiale.
In simbolistica populara romaneasca importanta sangelui este oglindita in numeroase expresii sau zicatori: “imi clocoteste sangele-n vene”, ceea ce inseamna ca individual “da-n foc” de nervi: ori “sangele apa nu se face” ducand in mod direct la apelarea relatiei de rudenie (“legaturi de sange”) si multe altele, reprezinta importanta deosebita pe care, chiar nestiutorii intr-ale medicinei, o acorda sangelui ca simbol al vietii.
Dar nu numai noi, romanii, ii acordam o atentie deosebita. Din vechime diverse civilizatii l-au considerat principiul generarii/regenerarii (omul primitiv se picta cu sangele animalului ucis pentru a-si insusi puterea acestuia amerindienii credeau ca sangele este motorul soarelui, caldeenii credeau ca omul a luat nastere din tarana amestecata cu sange divin). Legendarul Ahile a facut o baie de sange pentru a deveni de neinvins (doar calcaiul ramanandu-i vulnerabil). La fel, cupa Sfantului Graal – atat de cautata – care continea sangele lui Isus despre care se credea ca, amestecat cu apa da bautura vietii fara de moarte…
In China antica, inainte de casatorie, se amesteca sangele viitorilor soti, iar daca sangele astfel continut coagula rapid, casatoria nu putea avea loc. Mergand mai incoace, in zilele noastre, cercetatorii japonezi – la cererea marilor concerne – au stabilit o proportie ideala pentru angajatii acestora, functie de grupele sangvine: 30% A, 30% B, 25% 0 si 15% AB. Si celebrele Berarii Asashi au facut un studiu cu subiecti alesi dupa grupa sanguina si au descoperit ca cei mai exigenti bautori de bere sunt cei din gr.A, iar cei din gr.B beau orice bere…
Totul ne indica importanta sangelui in istoria si cultura omenirii. Dar cel mai important lucru ramane descoperirea celor patru grupe sangvine, cu urmarile sale benefice. In ipoteza ca Giulgiul din Torino este autentic, cercetatorii au descoperit ca Isus Hristos avea grupa sanguina AB(IV). Nu este aceasta o descoperire uluitoare?…
Grupele de sange difera una de cealalta, fiecare prezentand proteine speciale pe suprafata globulelor rosii, care influenteaza reactia imunitara diferita a indivizilor din grupe sangvine diferite. S-au facut diverse clasificari, dupa diverse teste si s-au denumit grupele in diverse moduri: utilizand teste musicale (L.Bourdel) detinatorii fiecarei grupe sangvine au fost numiti Armonici, Melodici, Ritmici si Complecsi; dupa epoca aparitiei lor au fost numiti Carnivor, Vegetarian, Nomad, Enigmatic. Oricare ar fi fost criteriile de clasificare, noi le vom denumi in continuare: O(I), A(II), B(III) si AB(IV).
Scurta caracterizare a grupelor sangvine
Sa spunem la inceput ca intre grupele sangvine si comportament a fost stabilita o corelatie riguroasa, evidentiindu-se patru temperamente diferite corespunzatoare celor patru grupe sangvine (L.Bourdel).
Grupa sanguina il exprima pe individ si zestrea sa genetica, fiind un prim factor de investigatie in orice analiza, chiar in cea psihoastrologica. Japonezii merg mai departe, acordand aceeasi importanta grupei sangvine si semnelor zodiacale in cunoasterea individului. Unii specialisti in medicina naturista din SUA (D’Amato) spun ca grupa sanguina influenteaza starea de sanatate, dand predispozitii pentru anumite boli. Sa le luam pe rand.
Grupa 0 (I)
Personalitate puternica, se adapteaza cu usurinta mediului inconjurator.Este prin excelenta un conducator, instinct de supravietuire extrem de puternic si inteligenta realista, dezvoltata si deschisa.
Comportament – stie sa se faca placut si popular. Inclinat spre exterior, sensibil la emulatie. Sensibil la onoruri, uneori poate deveni egoist si arogant.
Profesie si viata sociala – ii plac profesiile care comporta dinamism si colectivitate, comerciale si de publicitate, vanzari, invatamant si diplomatie. Meseriile vor fi tehnice si de miscare. Ii place sa locuiasca in campie, in locuri aglomerate, orase cu cartiere frecventate intens, cu multe magazine si locuri de destindere.
Conditia fizica – este predispus la alergii, ulcer si artrita. I se recomanda exercitiile aerobice care combat stresul si insomnia.
Grupa A (II)
Personalitate usor adaptabila, sensibila. Persoana constiincioasa care se identifica cu sarcinile sale. Foarte emotive si vulnerabil. Autonom si interiorizat. Rezervat si discret.
Comportament contemplativ si anxios, nu se poate dezvolta decat in armonie cu mediul inconjurator. Evita situatiile conflictuale si-si “face” griji.
Profesie si viata sociala – lucreaza in arta, creatie literara sau stiintifica. Meserii statice si autonome, prefera sa munceasca singur, mai mult decat sa se adapteze unui colectiv numeros.
Activitate fizica – pentru aceasta grupa meditatiile yoga sunt ideale, dar stresul trebuie combatut prin gimnastica de relaxare si inot.
Grupa B (III)
Personalitate echilibrata, bine organizata, cu facultati analitice foarte dezvoltate. Actioneaza urmand propriul ritm, neincercand sa se adapteze celorlalti.
Comportament impermeabil la influente exterioare, se adapteaza dificil. Nu este un afectiv, se comporta cu sange rece, cu temeritate si incredere totala in propria persoana. Autoritar, decis, impasibil si perseverant.
Profesie si viata sociala – activitati care-i cer continuitate, perseverenta si metoda.Cercetare si control, cariera militara sau in politie, dar si in expertize. Ii place sa locuiasca in orase industriale sau garnizoane, pe intinse platouri sau campii. Daca profesia i-o cere, el se muta oricand.
Activitate fizica – gimnastica in combinatie cu exercitii yoga pentru detensionare nervoasa. Jocuri sportive de echipa.
Grupa AB (IV)
Personalitate combinata intre sensibilitatea grupei A(II) si echilibrul grupei B(III). Rivalitate intre fiinta si actiune.
Comportament instabil si incoherent, desi are un temperament extremde bogat. Are memorie si imaginatie si, de asemenea, o inteligenta multiforma. Comportament dual, mereu in echilibru instabil: extrovertit si introvertit, generos si egocentric.
Profesie si viata sociala – victima multiplelor sale posibilitati, se aliaza cu cel care-ipune in valoare cel mai bine calitatile. Poate lucra oriunde si orice: tehnica, stiinta, arte, agricultura, comert, achizitii; este plin de posibilitati multiple, dar… contradictorii. Locuieste oriunde, acolo unde domneste autoritatea colectiva a regulii si traditiei. Viata sa comunitara nu trebuie sa fie o constrangere, ci un stimulent.
Activitate fizica – I se potrivesc jocurile individuale tennis de masa sau de camp. Tip competitiv.
Compatibilitatile intre grupele sangvine.
Din punct de vedere medical lucrurile sunt relative simple – vazute din afara: in cadrul aceleiasi grupe indivizii pot dona si primi sange unul de la altul. Gr.O(I) fiind “donator universal ” poate dona sange tuturor grupelor dar nu poate primi decat de la gr.O(I). Gr.AB(IV) e “primitor universal” dar nu le poate dona celorlalti. Grupele A si B sunt total incompatibile. Aceeasi schema o urmeaza, natural, compatibilitatile dintre indivizi. Acordul sau dezacordul intre parteneri este influentat de apartenenta la o grupa sanguina sau alta. Astfel, cei din gr.O(I) se potrivesc cu toate celelalte grupe si cu cei din grupa sa cei cu gr.A(II) si gr.B(III) sunt incompatibili. Si asa mai departe.
Comportamentul alimentar al grupelor sangvine
In zilele noastre nutritionistii dau o importanta deosebnita grupelor sangvine in alimentatia sanatoasa a individului. Deci, cum sa ne hranim?
Grupa O (I)
Pentru aceasta grupa, dieta ideala va fi bogata in proteine, saraca in carbohidrati. Se recomanda carnea (pui, vita, oaie) dar nu cea de porc si derivatele sale; peste dar numai proaspat (nu saramura), uleiul de masline (nu cel de porumb sau floarea soarelui); multe legume, dar nu fasole si linte; fructe prune si smochine, sucuri de fructe: cirese negre, ananas, prune uscate. Ceaiuri de macese, papadie, menta, tei, dude. Sunt neindicate cerealele care contin gluten si incetinesc digestia, fainile, fulgii de porumb si de ovaz, orice fel de cereale combinate. Sunt nerecomandate maioneza, ketchup, piper, otet, muraturi, sucurile de mar, portocala, cidrul de mere care fermenteaza si pot produce alergii si ulcer. Va evita iaurtul, laptele batut, branza de vaci, branzeturile fermentate.
*Citeste si “Alimentatia completa a grupei sanguine 0 – carnivorii” – aici.
Grupa A (II)
Vegetariana prin definitie. Este indicat sa consume legume proaspete din abundenta sub forma de salate, cruditati, branza si lapte de soia, peste de apa dulce, carnea numai slaba, carnea rosie slaba. Alune, unt de arahide si seminte de dovleac, zarzavaturi si legume: fasole, linte, mazare, hrean, morcov, spanac, sfecla, praz, ceapa, usturoi sunt indicate. Va consuma multe fructe: caise, mure, smochine, afine, cirese, grapefruit, lamai, ananas. Pentru ca e predispus la afectiuni cardiace va bea ceaiuri de aloe, ginseng, valeriana, macese, ceai verde. Poate consuma sos de soia, mustar, usturoi si mirodenii pentru salatele sale. Sunt contraindicate carnea de porc, de gasca, de oaie si tocaturile. Sunt interzise pasta de peste, icrele, scoici,creveti. Va evita faina alba, varza, cartofii, rosiile si maslinele. Bauturile de tip Cola, berea si ceaiul negru. Salatele nu vor fi asezonate cu otet, piper, maioneza, muraturi, ketchup.
*Citeste si “Alimentatia completa a grupei sanguine A – vegetarienii” – aici.
Grupa B (III)
Destul de sensibil, individul din aceasta grupa sanguina este predispus la diabet si boli autoimmune (scleroza si poliartrita). I se recomanda carne de miel, dar nu si cea de porc, pui, rata, gasca. Total interzise scoicile, crab, homar, midi, stridii sau creveti. Este indicat consumul painii de orez, fulgii si faina de orez si secara si este contraindicate porumbul, faina sau uleiul de porumb sau floarea soarelui. Va consuma fasole-bob, vinete, varza, sfecla, ardei gras, conopida, patrunjel, nuci. Dar in nici un caz alune, unt de arahide, seminte de dovleac sau floarea soarelui. De asemenea, sunt interzise nuca de cocos, curmalele, bauturile alcoolice distilate, sifon, bauturi racoritoare sintetice. Sucurile vor fi numai naturale, din varza, struguri, ananas. Foarte indicat este ceaiul de macese. Lactate: lapte de capra, iaurt, branza feta, kefir.
*Citeste si “Alimentatia completa a grupei sanguine B – (aproape) omnivorii” – aici.
Grupa AB (IV)
Dieta ideala se bazeaza pe carnea de peste. Trebuie evitate ceapa, carnea de vita, grasimile, sunca, fasolea uscata. Poate consuma carne de miel sau curcan, mult peste, branza de capra, iaurt, smantana, ulei de masline, castanet, nuci, soia, vinete, ciuperci, conopida, telina. Nu trebuie sa consume alune, susan, mac, ardei, porumb (ulei sau faina), ridichi, parmezan, unt, lapte batut sau inghetata. Sunt recomandate, de asemenea, cirese, struguri, smochine, lamai, ananas, prune, cafea si ceai verde. Este recomandat meiul, faina de ovaz si orezul expandat. Va evita neaparat sucul de portocala, otetul, piperul, boiaua, muraturile, condimentele picante, ceaiul negru si bauturile tip Cola.
*Citeste si “Alimentatia completa a grupei sanguine AB” – aici.
Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro
www.radubotez.ro
www.psychic-parapsychologist.com