China antică şi descoperirile ei
Avand inceputurile in jurul anului 3500 i.Ch. pe malurile fluviului Yangtze, Fluviul Lung si ale lui Huanghe, Fluviul Galben, civilizatia chineza a inceput sa se constituie in mari regate, abia catre anii 2000 i.Ch. Primul unificator al imperiului a fost imparatul Qin Shi Huang, care a domnit intre anii 221-210 i.Ch. Imperiul pe care acesta l-a fondat in primul secol inainte de Christos, a durat cca. 2000 de ani. De atunci a ajuns pana in zilele noastre, celebra armata de teracota, cu soldati avand fizionomii diferite, cu cai si gaste de bronz, cu care de lupta din lemn si multe alte minunatii care uimesc prin splendoare, milioane de vizitatori. S-a gasit de fapt o curte imperiala completa, cu functionari ai imparatului, acrobati si mobilier. Apreciata ca a 8-a minune a lumii, armata de teracota este o parte din necropola imparatului Qin Shi Huang, intinsa peste 10 km patrati, fiind un intreg palat subteran. Descoperit din intamplare, cu ocazia saparii unui sant de catre niste tarani chinezi in 1974, sit-ul arheologic ce cuprinde mormantul lui Qi Shi Huang si armata sa de teracota, a fost trecut, in anul 1987, de catre UNESCO, pe lista patrimoniului cultural mondial. Despre vremurile de mult apuse si gradul lor de dezvoltare, vorbesc si multe alte marturii; arhitecturale, ca Marele Zid Chinezesc, ridicat tot de imparatul Qin Shi Huang pentru apararea impotriva invaziilor triburilor nomade din Nord, constructie care, la randul ei, este vizitata de numerosi turisti din toate colturile lumii si ale Chinei; astazi Marele Zid Chinezesc face parte dintre cele 7 minuni ale lumii. Sau, marturii culturale ale acestei civilizatii, precum Confucianismul, care isi trage numele de la „inaltul slujbas si filosof” Kung Fu-tzi, al carui nume a fost latinizat de misionarii crestini in secolul al XVII, spunandu-i-se acum Confucius, care a fost cel dintai care a descris armonia naturii prin simbolurile Yin si Yang.
Sau, marturii despre medicina traditionala, precum acupunctura, straveche arta medicala chineza, ce se practica astazi si in Occident, de fapt, in intreaga lume. Dar China antica nu a fost numai atat. Ea a lasat omenirii inventii si descoperiri diverse; si chiar daca nu se stie cu certitudine ca ei sunt aceia care au descoperit una sau alta dintre ele, este sigur ca le cunosteau si le foloseau, cu mii de ani in urma.
Ce i se atribuie Chinei antice
Fuxi, imparatul numit si Paoxi sau Baoxi, despre care se spune ca a trasat cele 8 trigrame, a fost cel dintai care a domesticit animalele si a facut o impartire administrativa a imperiului in mai multe clanuri. Se spune ca el ar fi inventat plasa de tantari, dar si laturile vanatorilor. Celui de al doilea imparat, Sheng-nong i se atribuie inventia plugului, descoperirea virtutilor curative ale plantelor, dar si cultura cerealelor. Mergand mai departe, legendele spun ca Huangdi, imparatul Galben, ar fi inventat caruta si barca, arcul si sagetile si cele 12 tonuri muzicale. Cea mai importanta inventie, care dateaza din timpul dinastiei Shang, a fost scrierea ideografica; cu timpul scrirea fiind ridicata la rang de arta. China antica a fost mereu interesata de misterele cerului, iar imparatul Yao a facut prima determinare astronomica a lunilor si anotimpurilor; despre el se spune ca a inventat muzica religioasa. Altor doi imparati, Shun si Yu, li se atribuie printre altele, turnarea primelor trepieduri din bronz. Tot chinezilor li se atribuie inventia ventilatorului, a caruciorului cu coviltir si a carmei pentru navigatie. Se presupune ca praful de pusca a fost descoperit tot in China antica.
Descoperiri si inventii certe ale Chinei antice
Pe ce am scrie astazi daca nu s-ar fi inventat hartia ? Intrebarea este desigur retorica, fiindca astazi, precum civilizatiile antice isi gravau scrierile pe piatra, noi scriem la calculator. Doar ca putem sa ne gandim ca piatra a rezistat milenii, pe cand scrisul la calculator poate disparea doar, si numai, gresind o tasta. Dar sa revenim. In jurul anilor 100-105 d.Ch. un oarecare Tsai ( Chai ) Lung a facut o descoperire uimitoare care va avea un rol predominant in raspandirea culturii, de-a lungul a mii de ani, a descoperit hartia. Procedeul de producere al acesteia era la inceput simplu, rudimentar, si consta in a intinde o pasta de lemn si canepa, pe care Chai Lung a pus-o la uscat, folosind-o apoi pentru a imprima pe ea cu pensula si tusul, diverse. Astfel, s-a inventat hartia, care timp de 500 de ani a fost produsa numai in China. Cate barci, corabii sau vapoare ar fi navigat la intamplare daca in China antica nu s-ar fi inventat busola; aceasta a fost inventata si folosita de chinezi, la inceput pentru orientarea templelor, abia mai tarziu fiind folosita pentru navigatie. Chinezii, de asemenea, au fost primii care au impartit anul in 365,25 de zile in calendarul chinezesc. Si tot ei, cei care ne-au lasat celebrul zodiac chinezesc. Se presupune ca foloseau si o forma primitiva de ochelari, in orice caz ei au fost primii care au folosit sticla colorata si, se pare ca foloseau si lupa; iar Drumul matasii a fost deschis tocmai pentru a duce in Occident matasea chinezeasca atat de rara si scumpa, acolo.
Acum…
…ceea ce era odata China antica, poarta denumirea de Republica Populara Chineza, din 1949 cand a fost astfel proclamata. China cunoaste astazi o dezvoltare puternica, fiind considerata reprezentanta capitalismului asiatic; ea a reusit sa atraga o seama de mari companii transnationale ale lumii, care acum si-au stabilit sediile in vecinatatea Marelui Zid Chinezesc.
*Citeste si “Confucius – înţelepciunea asiatică” – aici.
*Vezi si “Secretele Marelui Zid Chinezesc” (video-document) – aici.
Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro
www.radubotez.ro
www.psychic-parapsychologist.com