Da si nu! Pentru a intelege mai bine acest raspuns, destul de echivoc, sa vedem mai intai care este semnificatia acestui cuvant. „Coincidenta este faptul de a coincide” (DEX), iar cuvantul vine de la verbul „a coincide” care inseamna „a se petrece simultan, a se produce in acelasi loc”. Nu intamplator am subliniat cele de mai sus; exista o conditie pentru a se produce coincidenta: faptele, evenimentele coincidente trebuie sa se petreaca simultan, in acelasi loc. Coincidentele sunt niste „evenimente-semnal” si nu trebuie confundate cu intamplarile similare.
Cand Marioara si Mariuca se intalnesc la intrarea in bloc, venind de la piata, asta poate fi o coincidenta. Venirea lor din acelasi loc – piata – si intrarea lor simultana in bloc, dau acestui fapt caracter de coincidenta. Dar, cand la o anumita curba de pe sosea, se petrec, la distanta in timp, doua sau mai multe accidente similare, atunci – sigur – nu este nici un fel de coincidenta!

Sunt doar intamplari similare care se constituie intr-un semnal; acela ca este „ceva” in curba aceea, un pericol, un obstacol, o denivelare, o proasta vizibilitate sau orice altceva. Asta nu mai este coincidenta! Si ne putem astepta ca acolo sa aiba loc si altele. Rezulta clar ca una din conditiile coincidentei este simultaneitatea faptului respectiv, petrecut in acelasi loc. Restul – sunt fapte intamplatoare, dar care au un rol determinat: acela de a trage un semnal, de a ne atentiona asupra anumitor cauze care pot produce anumite efecte sau urmari. Multi le numesc coincidente si pe acestea. Este mult mai aproape de realitate sa ne gandim la ceea ce numim destin si sa luam aminte la faptul ca, atunci cand anumite evenimente se repeta ni se atrage atentia, ni se transmite un „semnal”, un mesaj pentru a face „ceva”. In exemplul de mai sus, in cazul in care curba periculoasa ar fi semnalizata, nivelata sau deviata, este normal ca accidentele n-ar mai avea loc. Si nu e vorba de nici o coincidenta.

Tot astfel, este bine sa meditam asupra faptului ca nimic in viata nu este intamplator, ca exista un Plan, pe care este bine sa incercam sa-l descifram, sa-l intelegem si sa-l urmam, pentru ca – neimplicarea ucide. Este daunator sa credem in oarba fatalitate si sa nu reactionam; coincidentele, faptele intamplatoare, totul ne atentioneaza. Si daca nu facem nimic – rau facem. Toate aceste „coincidente” ne avertizeaza ca trebuie sa „lucram” asupra destinului nostru, sa incercam sa progresam in aceasta existenta, sa intelegem semnalele-mesaj pe care le primim.
De nenumarate ori, astrologii (si nu numai ei) ne-au avertizat ca predestinarea astrelor poate fi „ajutata”, imbunatatita si ca nu trebuie sa ne lasam prada filosofiei de doi bani, care spune ca „ce-o fi – sa fie!”

Centrul de investigatii parapsihologice A.A.P.E.S.
Coordonator: Radu Botez (parapsiholog)
www.parapsiholog.ro