De ce consiliere spirituala? Ca sa intelegem mai usor raspunsul la aceasta intrebare este necesar sa stim cateva lucruri simple. Si anume: initiatii si maestri spirituali sunt de acord asupra faptului ca omul are un trup fizic si o constiinta spirituala. Daca ne folosim – mai bine sau mai putin bine – trupul fizic, constiinta spirituala are nevoie de o faza pe care o vom numi “trezirea constiintei spirituale”. Numerosi specialisti in materie sustin ca exista si o inteligenta spirituala; unii o contesta, altii o divinizeaza. Despre aceasta au scris autorii Danah Zohar si Ian Marshall in volumul “Inteligenta spirituala”, dar s-au gasit destui care sa incerce sa demonteze argumentatia adusa de acestia. Fara succes am putea spune.

Trezirea constiintei spirituale
In principiu, constiinta spirituala poate fi educata, iar acest lucru este posibil prin consilierea spirituala. Am ajuns, iata, la raspunsul intrebarii de mai sus: consilierea spirituala are rolul de a educa aceasta constiinta spirituala. Acest lucru se obtine in cursul consultatiei si are cateva obiective. Astfel, se imbunatateste capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective, se reexamineaza conceptiile privind realitatea si se poate capata abilitatea de a ne conduce viata dupa valori spirituale si a fi consecventi in respectarea lor.
Cele de mai sus pot sa para celor neavizati lucruri complicate si greu de inteles., fara sa fie astfel in realitate; iar daca vorbim despre o persoana care sufera o deceptie amoroasa, sau pierderea unei persoane dragi, sau are necazuri familiale, aceasta consiliere pune bazele unei intelegeri mai clare a sensului vietii si a modului cum trebuie privita, primita si tratata situatia respectiva.
In urma consilierii spirituale se poate dobandi curaj, pace interioara si stapanire de sine, intarindu-se in acelasi timp capacitatea de a iubi – de a primi si darui iubire.

Lumea spirituala
In urma consilierii spirituale vom avea o constiinta imbogatita, obtinandu-se armonizarea spirituala care ne va permite sa rationam just in clipe de restriste, sa prevenim blocajele energetice sau atacurile psihice care pot avea loc asupra constiintei noastre spirituale in cursul evenimentelor perturbatoare de pe parcursul existentei noastre. Nu este de neglijat nici reechilibrarea energetica ce are loc cu ocazia acestei consilieri, lucru deloc de neglijat in situatii dificile de viata. Oamenii sunt prea grabiti in ziua de azi si nu au timp sa-si asculte semenii, iar despre a da un sfat (iar acesta sa si fie cel mai bun si mai demn de a fi urmat) nici nu poate fi vorba. Acest rol revine astfel consilierului spiritual, care este familiarizat cu lumea spirituala si cerintele sale vis-à-vis de evenimentele neplacute pentru care apelam la consiliere.

Rolul karmei
Exista un proverb romanesc, ce suna astfel: “ce ti-e scris, in frunte ti-e pus”. Este parafrazarea ideii ca avem un Destin, care este scris in astre si care ne predestineaza pentru un anumit drum al vietii, presarat cu anumite evenimente. Dar nu exista si un proverb care sa ne invete ca destinul nu este de neschimbat, pentru ca el – destinul – poate fi schimbat! Vointa noastra este aceea care poate dicta si duce la implinire acest deziderat. Ea poate sa previna situatii care, desi sunt scrise in destinul nostru, pot fi evitate. Intrebarea retorica pe care dorim sa o punem cititorilor nostri, este urmatoarea: va puneti vietile in mana destinului, asteptand nepasatori si fatalisti „ce-o fi – sa fie!”? Sau doriti sa fiti avizati, sa va folositi liberul arbitru pentru a influenta desfasurarea drumului vietii dvs.? Este limpede ca cel mai indicat mod de a trai, nu este acela de a crede in oarba fatalitate; ca „amenintarile” sau „fericirile” destinului, nu sunt fatale, adica inevitabile, ci, ca, avem puterea de a incerca sa le evitam pe primele si sa le favorizam pe celelalte. Acest lucru este posibil numai prin cunoastere! Iar cunoasterea o putem dobandi prin consiliere spirituala.
Venim pe lume cu un „bagaj” karmic, un summum de deprinderi si urmari ale faptelor traite in vieti anterioare, care, desigur, schiteaza destinul nostru actual. Dar acest destin nu este „batut in cuie”, el poate fi ajustat prin preventie, prin studiu, prin inteligenta spirituala. Daca esti o tanara domnisoara, nemaritata, care are „un copil din flori”, nu te mai plange ca asa ti-a fost destinul, sau soarta cum i se mai spune. Nu asta a fost destinul tau; acest lucru se datoreaza faptului ca ai acceptat un raport sexual fara protectie. Ti-ai ajutat destinul? NU! Poate karma ta a fost incarcata cu nepasarea din alta viata; dar de ce sa fii nepasator si in aceasta viata?

Cand apelam la consiliere spirituala
De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la acest fel de consiliere cand faptele sunt deja consumate. Atunci este cel mai greu pentru ambele parti sa ajute sau sa fie ajutate. Asa cum ne educam trupul prin exercitii fizice, tot astfel este necesar sa ne educam si constiinta spirituala, pentru a nu ajunge in acele situatii (aproape) fara iesire. Am spus „aproape”, deoarece exista iesire din multe situatii dificile, iar consilierea spirituala tocmai asta face: ofera solutii pentru situatii (aparent) fara solutie. Ideal ar fi ca atunci cand simtim ca ceva nu merge bine in viata noastra sa apelam la consilierea spirituala pentru a preveni orice eveniment nefast in vietile noastre. Apeland la consilierea spirituala putem invata cum sa folosim liberul-arbitru pe care ni l-a dat Tatal Ceresc. Apeland la consilierea spirituala vom putea invata sa „citim” lucrarea lui Dumnezeu, in care fiecare stea este o litera, fiecare constelatie o fraza, fiecare fenomen o pagina, fiecare ciclu solar un volum, in care exista si un capitol purtand numele Dvs.!

Radu Botez – parapsiholog
www.parapsiholog.ro
www.radubotez.ro
www.psychic-parapsychologist.com