Cum am ajuns in situatia de a injura?
Lasand jena la o parte, sa recunoastem ca, din cand in cand, fiecare mai scapa cate un cuvant urat sau, mai rau, o injuratura. Se intampla asta multora si, uneori, suntem „bombardati” chiar de pe micul ecran al televizoarelor cu bip-uri prelungi si… numeroase, semn ca se injura sau se rostesc cuvinte urate. Cand injuram sau folosim un limbaj mai putin formal, are loc un proces de eliberare a stresului acumulat si a inhibitiilor de tot felul dar, in acelasi timp uitam ca exista unii oameni care nu gandesc la fel ca noi, au o opinie diferita in privinta folosirii unui astfel de limbaj si dovedim o impardonabila lipsa de respect fata de acestia si, la urma-urmei, chiar fata de noi insine. Recent, in Italia, actorul Beppe Grillo si-a asigurat succesul show-ului sau, inca dinainte de a fi vizionat, intitulat sugestiv… „Vaffa-Day” (Ziua-Du-te-n…). Tot astfel, Festivalul de la San Remo a prezentat melodii ale caror texte abundau de o mare de epitete sau cuvinte „tari”. Se pare ca aceste cuvinte, spuse nu neaparat in momente de mare nervozitate, ii fac pe unii sa se simta eliberati, astfel infruntand dificultatile mult mai usor.
De ce se intampla asa ? Psihologii sustin ca folosirea expresiilor vulgare intr-o confruntare poate elibera individul de anxietate si problemele sale, deoarece se incalca un „tabu” si se deschid caile spre necunoscutul din noi. Psihologul si psihoterapeutul Marcello Bruognolo spune ca : „binele si raul sunt stabilite de sistemele sociale, iar nu in mod natural si astfel injuriile, cuvintele tari, epitetele devin stereotipul a tot ce este respins si negat. Tot ce este negat sau respins este resimtit ca fiind o greutate, iar injuria ne face sa ne simtim ( chiar daca numai momentan ) eliberati, usurati”. Dar tot Bruognolo ne arata si cealalta fata, spunand ca „problemele respinse, in special cele sexuale, sunt eliberate odata cu agresivitatea ; iar cand injuria devine obicei, ea isi pierde din putere, ajungand sa atace… propria noastra sanatate !” Cel mai important lucru este ca atunci cand insultam pe cineva sau ceva, in loc sa acuzam, ar trebui sa ne intrebam cum si de ce ne gasim in aceasta situatie !..
Aspecte pro si contra
Psihoterapeutii ne ofera patru aspecte la care nu ne-am fi asteptat ; dintre care, primele doua sunt „pro” si ultimele doua – „contra”.
1. Ei sustin ca injuria poate fi o sursa de energie. Rostind o injurie dobandim – momentan – accesul la energia existenta inlauntrul noastru, pe care o folosim indreptand-o spre celalalt ; in acest sens fiind „eliberatoare”. De asemenea, este o strategie de descarcare a agresivitatii proprii fara consecinte negative sau nu atat de grave cum ar fi „datul cu pumnul”.
2. Ei sustin ca injuria poate servi in scop pedagogic. Ea „rupe” anumite scheme ; cand ne aflam in fata unui argument dificil, o injurie deschide o cale spre mintea celui care o primeste sau, cel putin, asa speram.
3. Psihoterapeutul Attilio Piazza spune ca injuratura are efect narcotic si ca, in afara de eliberarea imediata, perceptia noastra este modificata, realitatea fiind perceputa deformat. In esenta este vorba despre crearea in mintea noastra a unui inamic imaginar, care are ceva impotriva noastra.
4. Si, in sfarsit, ei spun ca injuraturile folosite in mod curent in vorbire diminueaza si anuleaza tonalitatea si dictia cu care limba este dotata in mod natural.
Concluziile sunt usor de inteles. Este necesar ca, inainte de a folosi injuria, epitetul sau cuvintele „tari” sa ne punem intrebarea : cum am ajuns in situatia de a injura ? Este neaparat sa ne asumam responsabilitatea actelor noastre si sa nu invinovatim pe altii pentru durerea noastra, ci sa ne intrebam care este vina noastra in aceasta situatie. Sa nu uitam ca atacul verbal este un mod de supraincarcare emotionala fara o baza reala, ca injuriile distorsioneaza vibratiile corpului uman si lovesc sistemul nervos fiind, de multe ori, cauza imbolnavirilor.
Trebuie sa invatam sa recunoastem puterea cuvintelor, deoarece ele au intotdeauna o finalitate si sunt ca un bumerang, intorcandu-se mereu acolo de unde au plecat. Nu degeaba spune romanul ca „vorba dulce, mult aduce !”
Omul este un magician – cuvantul este bagheta sa !
Gabi Mari – Consilier online – ElyStar® OnLine – Italia