Termenul de personalitate adictivă acoperă un vast ansamblu de comportamente deviante cum ar fi: toxicomania, alcoolismul, tabacismul, tulburări în ceea ce privește regimul alimentar, pornirea patologică de a juca jocuri de noroc, dar și anumite comportamente sexuale.
Posesorii unei personalități adictive sunt persoanele pentru care contează doar dorința și plăcerea. Deși nu o recunosc niciodată, astfel de persoane sunt chinuite de o mulțime de frustrări și de frici. Nu știu cum le pot gestiona, motiv pentru care se refugiază în ceea ce le poate aduce o anumită relaxare.
Aproape tot ce fac este sub impulsul plăcerii. Factorul cognitiv rațional este la un nivel minim, mult sub factorul afectiv, ceea ce explică comportamentele specifice, atât de supărătoare pentru cei care au ghinionul de a trăi în preajma lor.

Cum se manifestă o personalitate adictivă?
Din păcate, există o serie de comportamente specifice adicției, indiferent care ar fi ea, între care amintesc:
– imposibilitatea de a rezista impulsului de a-și satisface pofta/dorința
– tensiune interioară crescândă
– ușurare în momentul declanșării acțiunii de satisfacere a poftelor
– pierderea controlului, încă de la început.

Posesorii unei personalități adictive manifestă o preocupare permanentă de a-și satisface adicția. Indiferent dacă este vorba de alcool, droguri, jocuri de noroc, sex, gândurile și acțiunile lor sunt focalizate doar spre procurarea și consumarea a ceea ce își doresc.
Implicarea în activități sociale, profesionale, familiale scade proporțional cu creșterea adicției, până la dispariția cu desăvârșire.
În pofida problemelor de ordin financiar, fizic și social, determinate de angajarea într-un astfel de comportament, perseverența de a le satisface, poate atinge cote greu de crezut.
Când nu pot obține ceea ce își doresc, starea de iritabilitate se poate transforma, brusc, în violență. Numai degradarea accelerată a stării lor de sănătate, îi mai poate speria. Unii solicită ajutor specializat, dar numai dacă dispun de posibilități financiare. Din păcate, astfel de cazuri sunt atât de rare, încât pot fi considerate excepții.
Rata de echilibrare a celor cu personalitate adictivă este destul de redusă. Spre deosebire de ceilalți oameni, ei manifestă o vulnerabilitate crescută și o fragilitate psihică. Gestionează greu emoțiile și sentimentele, atât cele pozitive cât și cele negative.
Fragilitatea socială este și ea prezentă, în strânsă legătură cu modul în care trăiesc.
Negarea este o modalitate de a se justifica și de a minimaliza adicția. Atâta timp cât găsesc scuze pentru exces, nu vor putea accepta că au o problemă. Stilul de viață adoptat, poate fi de mare importanță.

Ce se poate face?
Recomandările sunt următoarele:
– căutați sprijin, care poate veni din partea: unui psihiatru, unui psiholog sau unui grup de întrajutorare;
– modificați-vă propriul comportament, refuzați să suportați consecințele comportamentului abuziv;
– nu rămâneți un spectator tăcut și nici victimă colaterală, învingător poate fi și cel care NU renunță;
– nu vă pierdeți curajul și nici speranța, chiar dacă vă șantajează cu sinuciderea sau cu amenințarea că vor consum mai mult;
– încercați să le fiți alături, dar nu în orice condiții.

Conviețuirea cu o persoană cu o personalitate adictivă poate fi greu de suportat. Vulnerabilitatea, dar și irascibilitatea celor cu adicții, pot avea consecințe dezastruoase. Majoritatea persoanelor din preajma lor nu conștientizează pericolul în care se află. Chiar dacă persoanele dependente au tendința de a promite revizuirea comportamentului, vă asigur că nu au regrete și niciun fel de rușine. Gândiți-vă la dreptul de a avea o viață normală. La nevoie, activați și instinctul de supraviețuire…

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici