Cum sa traim pana la 100 de ani !
Longevitatea
Citim in Biblie ca in timpurile demult apuse, oamenii atingeau varste matusalemice. Cum este posibil? Inca se cauta raspunsuri la aceasta intrebare, dar specialistii din numeroase ramuri ale stiintei, experti in alimentatie, mod de viata si psihologie, dar nu numai acestia, par sa creada ca indrumarile lor ar putea sa ne faca sa traim 100 de ani. Iata, pe scurt, cam care ar fi acestea.
Nutritionistii ne recomanda sa nu sarim micul dejun, sa limitam consumul de carne, sa bem zilnic cel putin un litru de apa plata, sa mancam multe salate asezonate cu otet de mere si ulei de masline, zilnic sa mancam o banana sau mere, sa inlocuim zaharul cu mierea si sa folosim cat mai mult usturoi in alimentatie, deoarece reduce tensiunea arteriala; ciocolata este si ea benefica, dar nu in exces si sa ne ferim de excesul de sare. Toate acestea insotite de tratamente homeopatice, atunci cand este cazul, spun ei, duc la disparitia oboselii, scad colesterolul, previn obezitatea, au virtuti drenante si efecte antioxidante, previn riscurile de boli cardiace, care sunt o cauza majora a mortalitatii.
Pentru a atinge un grad mare de longevitate, medicii recomanda ceaiul verde ca antioxidant, cura cu spirulina – alga tineretii vesnice – care intretine tonusul si vitalitatea; renuntarea la fumat, care scurteaza nu numai viata dvs. ci si pe a altora prin zisul „fumat pasiv”. Ei mai recomanda controlul periodic al tensiunii si nivelului insulinei care, in cantitatea mare, accelereaza procesul de imbatranire; dar si cercetarea ereditatii personale. Cardiacii care iau medicamente pentru inima sunt avertizati ca exista un risc de criza cu 75% mai mare daca aceste medicamente se iau in combinatie cu aspirina.
Igienistii ne avertizeaza asupra riscurilor de imbolnavire in cazul unei higiene necorespunzatoare si recomanda spalarea mainilor de 5-6 ori pe zi, desinfectarea tastaturii calculatorului, care contine mai multi microbi decat capacul WC-ului! Suntem avertizati ca scaderea brusca a temperaturii poate mari riscul de accidente cardiace si, in general, sa ne ferim de temperaturile extreme.
Psihologii ne asigura ca optimistii traiesc mai mult, dar si ca lacrimile evacueaza tensiunile daunatoare; ca cei cu IQ ridicat traiesc mai mult, dar si ca cei care practica mersul cu picioarele goale prin iarba uda (cura Kneipp) vor fi longevivi; si, foarte dragut!, ei ne invata sa imbratisam copacii deoarece ei pot transforma energia negativa in energie pozitiva, vitala. Ce mai spun psihologii? Traiti in „mediu verde”; cine nu sta la curte cu gradina, la tara si n-are alta posibilitate trebuie sa cultive pe balcon si in casa mici plante verzi si flori; ei mai spun ca cei certati cu mama traiesc mult mai putin, deci, iubiti-va parintii; ca sa indepartati stresul – marele risc de imbolnavire a inimii – scrieti jurnale, scrisori, cine poate – chiar carti; asigurati-va o viata sociala bogata, frecventand spectacole, filme la cinematograf, diverse intalniri; recitati versuri/poezii timp de 15 minute pe zi pentru reglarea respiratiei si circulatia sangelui si, nu in cele din urma, asigurati-va ca dormiti suficient, iar pentru disparitia oboselii de peste zi, asigurati-va timp pentru siesta. Ar mai fi de spus ca mersul pe jos, in aer liber, dar nu in marile orase puternic poluate, este benefic. Si, cel mai important, mersul regulat la biserica, practicarea rugaciunii si postului, credinta, in general, va asigura longevitatea.
Sunt doar cateva dintre regulile pe care cei dornici sa atinga 100 si mai multi ani trebuie sa le respecte, acest mod ideal de viata asigurand longevitatea. Ar mai fi, totusi, „mici” probleme: nu incepeti acest mod de viata la… 90 de ani! Si ar mai fi: ce facem cu IQ-ul? Dar cu ereditatea? Nu putem fi toti genii si longevivi pe deasupra!
REDACTIA