Cum se mai poate să fim fericiţi de Sărbători?
Oamenii isi doresc sa fie iubiti, sa fie sanatosi, sa fie bogati, sa fie norocosi, insa cel mai mult isi doresc sa fie fericiti. Parintii sunt fericiti cand isi vad copiii sanatosi si multumiti de viata lor, indragostitii sunt fericiti atunci cand constata ca dragostea lor este impartasita de celalalt, cercetatorii sunt fericiti atunci cand reusesc sa descopere (sau sa demonstreze) ceea ce au incercat ani de-a randul, artistii sunt fericiti cand au succes si cand vad ca sunt iubiti de fani, etc.
Fericirea traita de Sarbatori are un farmec aparte. Gandurile la cadouri, la impodobirea pomului de iarna, la mancarurile traditionale, pot dezamorsa anumite tensiuni, insa nu este valabil pentru toata lumea. V-ati intrebat vreodata de ce? Eu m-am intrebat si i-am intrebat si pe altii. Raspunsurile au fost foarte variate, unele optimiste, altele pesimiste, de obicei, mult influentate de problemele cu care se confruntau in acele momente.
“Cum sa fiu fericit de Sarbatori cand eu nu am un ban in buzunar?” mi-a raspuns un tanar disperat ca nu-si poate gasi un loc de munca.
“Cum sa fiu fericita de Sarbatori cand sunt atat de bolnava, iar acestea ar putea fi ultimele Sarbatori pe care le traiesc?” mi-a raspuns o doamna internata in spital.
“Cum sa fiu fericita de Sarbatori cand eu am niste datorii atat de mari iar dobanzile la creditele pe care le am, tot cresc?” comenta o vecina.
“Cum sa fiu fericit de Sarbatori cand femeia cu care traiesc de mai multi ani, m-a parasit?” spune altcineva.
“Cum sa fiu fericita de Sarbatori, daca nu exista cineva care sa ma faca fericita?” spunea cineva abia stapanindu-si lacrimile.
Dupa cum observati, Sarbatorile pot fi un prilej de bucurie, dar si de adanca intristare. Deci? Cum mai putem fi fericiti de Sarbatori cand nu avem motive? Simplu nu este deloc, v-o spun din proprie experienta, pentru ca si eu, la randu-mi, am trecut prin momente foarte dificile si nu cred ca meritam. Am incercat sa invat ceva bun din tot raul prin care am trecut si indraznesc sa va impartasesc cate ceva din concluziile la care am ajuns.
Daca nu aveti suficienti bani pentru procurarea celor dorite, incercati sa nu va mai ganditi atat de mult la acest aspect. Nu spuneti celor dragi “Nu ti-am cumparat nimic pentru ca nu am avut bani!”. Nu mai intristati si pe altii cu problemele dumneavoastra! Confectionati mici cadouri celor dragi din ce aveti la indemana, personalizati tot ce daruiti. Cumparati numai cele absolut necesare, evitati sa cumparati lucruri doar pentru ca au fost la promotie. Indiferent cat de putin daruiti, faceti-o cu afectiune si nu faceti economie la cuvinte frumoase. Cel care primeste, indiferent cat de putin a primit, isi va aminti mereu felul in care a primit acel ceva.
Daca sunteti bolnavi, iar suferinta va impiedica sa va bucurati de magia Sarbatorilor, amintiti-va ca de Sarbatori se mai pot intampla si minuni. Minune ar putea fi o ameliorare a suferintei, ar putea fi vizita cuiva drag, ar putea fi un cadou pe care l-ati asteptat intreaga viata. Puterea mintii este nemasurata, asa ca de ce n-ati incerca sa o folositi?
Cei care aveti mari datorii prin Banci si nu numai, ganditi-va la datoriile acumulate ca la o invatare de minte, asimilati lectia cumpatarii si concentrati-va in a gasi puterea de a merge inainte cu fruntea sus. Dezvoltand frici continue legate de viitor va devitalizati, va imbolnaviti, nemaiputand munci pentru a achita ce este de achitat.
Daca cineva v-a parasit tocmai de Sarbatori pentru ca relatia nu a mai functionat, nu cred ca este ceva de netrecut. Analizati corect toate motivele si daca n-ati fost deloc vinovat(a), inseamna ca n-ati fost iubit(a). Cei care va iubesc cu adevarat, nu va vor parasi niciodata.
Cand nu exista cineva care sa va faca fericit(a), incercati dumneavostra sa va faceti! Nu va mai ganditi ca sunteti singuri/singure intr-o casa intreaga, nu va mai ganditi “sunt doar eu cu televizorul”. Asta e soarta unora, iar in fata sortii nu va puteti pune! Luati-va ceva bun de mancat langa dumneavostra, vizionati emisiunea / filmul preferat, imbracati-va cat mai confortabil cu putinta si ganditi-va la cateva avantaje: sunteti sefi pe telecomanda, mancati ce vreti si nu ce vi se pune pe masa, nu va strang pantofii sau ghetele, nu ascultati minciunile sau laudele altora, in plus puteti oricand sa mergeti la culcare. Cunosc persoane care se simt foarte bine in singuratatea lor. Ceilalti nu inteleg cum se poate intampla asta si vorbesc foarte urat la adresa lor, ceea ce ma intriga cum nu va imaginati. La intrebarea “Cum se mai poate sa fim fericiti de Sarbatori” stiti ce au raspuns? Va voi enumera doar cateva exemple: incercati sa nu mai aveti asteptari de la nimeni oricat de mult l-ati pretui, nefericirea personala vine din asteptarile neimplinite; atata timp cat stiti clar ce anume va poate face fericiti, nu renuntati la incercarile in acest sens; nu va mai ganditi la ce nu ati reusit, bucurati-va ca sunteti in viata si ca inca mai puteti incerca; nu mai refuzati bunavointa dezinteresata a celorlalti, vor crede ca ii respingeti si nu se vor mai apropia niciodata; nu mai visati la un anume cadou, cumparati-l cat timp aveti cu ce si bucurati-va de el, pentru ca exista si riscul ca nimeni dintre cei apropiati sa nu banuiasca ce va doriti; Sarbatorile si Revelionul dureaza destul de putin, apoi totul revine la normal, ele fiind decat niste evenimente cu caracter repetitiv.
In concluzie, incercarea de a gasi un nou motiv de bucurie ar putea fi un nou inceput. La ce? La infrumusetarea propriilor dumneavoastra vieti, dovedind tuturor celor care se mai indoiesc, ca se poate.
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici