de Dr. Stephen Carr Leon

Am petrecut cativa ani in Israel – pentru un stagiu, in cateva spitale de acolo – si mi-a venit ideea de a face o cercetare: “De ce sunt evreii atat de inteligenti?” Este evident faptul ca evreii sunt mai avansati in multe aspecte ale vietii, cum ar fi ingineria, muzica, stiinta si, cel mai evident, in mediul de afaceri; aproape 70 % din comertul mondial este detinut de evrei, cum ar fi cosmeticele, moda, produsele alimentare, armament, hoteluri, industria filmului (Hollywood si altele), etc.

Este aceasta o coincidenta, sau este ceva facut in mod rational?
Cercetarea mi-a luat aproximativ 8 ani pentru a aduna informatii, intr-un mod cat mai exact posibil, despre alimentatia evreilor, cultura, religie, pregatirea initiala a sarcinii, etc., pentru a le compara cu obiceiurile altor natii.

Sa incepem cu pregatirea initiala a sarcinii.
In Israel, primul lucru pe care l-am observat este ca mama insarcinata canta mereu si incearca sa rezolve, cat mai des, probleme de matematica, impreuna cu sotul. Am fost foarte surprins sa vad ca viitoarea mama purta mereu carti de matematica si, uneori, chiar ma ajuta in rezolvarea unor probleme.
La intrebarea: “Faci asta pentru copilul din tine?”, ea mi-a raspuns: “Da, pentru a instrui copilul inca din burta, numai asa va fi un geniu mai tarziu”.
Pana se va naste copilul, problema de matematica va fi rezolvata…
Un alt lucru pe care l-am observat – este vorba despre mancare.
Viitoarei mame ii place sa manance migdale si curmale cu lapte, salate amestecate cu migdale si alte fructe cu coaja lemnoasa cum ar fi nucile.
Pentru masa de pranz – paine si peste fara cap. Exista convingerea ca pestele este bun pentru dezvoltarea creierului dar capul pestelui este nociv pentru creier.
Si, de asemenea, este o cultura a evreilor ca mamele gravide sa consume ulei de ficat de cod. De cate ori am fost invitat la masa, am observat ca, evreii, in momentul in care mananca peste (carne sau file), nu consuma si carne animala. In credinta lor, carnea de animal si pestele, consumat impreuna, nu vor da nici un beneficiu pentru corpul nostru.
De asemenea, ei mananca intotdeauna inainte de masa principala fructe. In convingerea lor, daca mananci mai intai masa principala (cu paine sau orez), apoi fructele, te vei simti somnoros si iti va fi greu sa intelegi orice lectie care ti se va preda la scoala. Modul de alimentatie a copilului este intotdeauna sub indrumarea parintilor, in primul rand se consuma salata de fructe cu migdale, urmata de ulei de ficat de cod.
In Israel, fumatul este tabu. In cazul in care sunteti invitatul lor, nu incercati sa aprindeti o tigara in casa, va vor cere politicos sa mergeti afara pentru a fuma. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Israel, nicotina distruge celule din creier si afecteaza genele si ADN-ul, lucru ce poate avea ca efect generarea unui idiot.
Deci, fumatori, va rugam sa luati nota! (In mod ironic, cel mai mare producator de tigari este un evreu… cred ca stii cine … te las sa ghicesti!)
Din ceea ce am vazut, cei mai multi dintre copii evrei stiu cel putin 3 limbi: ebraica, araba si engleza.
Inca din copilarie ei vor invata sa cante la pian sau la vioara, acest lucru fiind absolut necesar.
Exista convingerea ca aceasta practica creste IQ-ul unui copil si va face din el un geniu. Dupa constatarile oamenilor de stiinta, vibratia muzicii stimuleaza creierul si acesta ar fi motivul pentru care exista o multime de genii printre evrei…
Inca din clasa I, copiilor li se va preda matematica cu trimitere la afaceri si subiecte de stiinta care le fac placere…
Pentru comparatie, am putut vedea copii de aceeasi varsta in California, IQ-ul lor este cu aproximativ 6 ani in urma.
Copii evrei sunt, de asemenea, implicati in atletism, sau in sporturi cum ar fi tirul cu arcul sau tirul cu arma (cu aer comprimat). Aceasta, deoarece se crede ca tirul ar face creierul mult mai axat pe decizii si precizie.
In liceu, elevii sunt indemnati sa studieze stiintele, sa creeze produse, sa se implice in tot felul de proiecte, chiar daca unele arata ca fiind foarte amuzante sau chiar inutile. Dar, toata atentia este acordata intr-un mod cat se poate de serios cand este vorba de stiinta aplicata, medicina sau inginerie.
Aceasta cutuma este introdusa si in institutiile de invatamant superior politehnic si universitati.
In facultatile cu profil economic se da multa libertate imaginatiei, asa ca, in ultimul an de facultate, studentii trebuie sa faca un proiect si, practic, ei pot trece doar in cazul in care grupul lor (aproximativ 10 studenti intr-un grup) poate face profit de cel putin un milion USD. Nu fiti surprinsi, asta este realitatea, iata de ce jumatate din numarul afacerilor din lume este detinuta de evrei. Cele mai recente produse ale firmei Levis, au fost proiectate in cadrul Universitatii din Israel, la Facultatea de afaceri si de moda.

I-ati vazut cum se roaga, ei dau mereu din cap, au inteles ca aceasta actiune va stimula si va oferi mai mult oxigen creierului. Uitati-va la japonezi, care intotdeauna isi inclina capetele, conform traditiei, le place sushi (peste proaspat), majoritatea dintre ei sunt inteligenti, o fi aceasta o coincidenta ?
In New York, centrul comercial al evreilor din SUA, comunitatea se axeaza pe cautarea si ajutorarea acelor evrei care au o idee benefica, comitetul oamenilor de afaceri evrei oferind imprumut, fara dobanda, pentru a asigura dezvoltarea unor afaceri prospere. Datorita acestui fapt, Starbucks, Dell Computer, Coca-Cola, DKNY, Oracle, Levis, Dunkin Donut, filme de la Hollywood si sute de alte companii au fost sub sponsorizarea lor.
Absolventii evrei de la Facultatea de Medicina din New York, au fost incurajati sa apeleze la ei, lucru care le-a permis practicarea medicinei private, cu acest imprumut fara dobanda. Acum, stiu de ce cele mai multe spitale din New York si California duc, dintotdeauna, lipsa de medici specialisti.
In teoria mea, eu nu ma ating de religie sau rasa. Intrebarea pe care o pun este:

Am putea sa producem generatii inteligente urmand practica evreilor?
Raspunsul ar putea fi afirmativ. Modificarile necesare sunt in obiceiurile noastre de zi cu zi de a te ocupa de viitorul tau copil, in modul de a manca, in educatia pe care o dau parintii, si cred ca in termen de 3 generatii, acesta ar putea fi atins.
Fie ca noi toti sa fim in pace si sa reusim sa producem noi generatii, de geniu, pentru binele omenirii, fara sa conteze cine esti ca natie sau religie.

In loc de incheiere:

In SUA la emisiunea “Vrei sa fii milionar” ajung in etapa finala un roman si un evreu.
Se fac pariuri,toti se inghesuiesc sa parieze pe evreu,in timp ce pentru romanul nostru a pariat doar o singura persoana.
Se termina concursul. La final cei doi au punctaj egal.
In aceasta situatie prezentatorul pune o intrebare decisiva, evreul nu stie si castiga astfel romanul concursul.
Multi oameni au pierdut o gramada de bani in ziua aceia.
Un reporter mai frustrat reuseste sa intre in culise si sa-l prinda pe evreu adresandu-i intrebare:
-Cum va simtiti dupa ce a-ti distrus sansa celorlalti de a castiga bani si mai ales sansa dumneavoastra de castiga multi bani?
-Ca un afacerist.
-Cum adica?
-Ghici cine a pariat pe roman…

*Citeste si:
• Editorialul “Top 10 „Ely Star®”- Evrei… care au contribuit la schimbarea lumii…” – click aici.
• “Iudaismul: istoric, etapele vietii, Shabbat-ul si sarbatorile religioase, legamantul, si altele…” – click aici.

REDACTIA