De ce trebuie să renunțăm la oamenii care nu ne respectă?
Conform Dex online, respectul este atitudinea și sentimentul dictate de stima, considerația, cinstirea sau prețuirea acordată unei persoane.
Hotărârea de a scrie despre respect și de ce trebuie să renunțăm la oamenii care nu ne respectă, a apărut după ce o distinsă doamnă a izbucnit în plâns și mi-a spus printre lacrimi “Am sufletul sfărâmat după ce am înțeles că cei pe care-i iubesc, nu mă respectă.”
Tot printre lacrimi mi-a explicat că, datorită unor minciuni bine plasate, nici unii dintre colegi nu o mai respectă. Mi-a solicitat recomandări despre felul în care poate fi depășită o asemenea durere, după care m-a întrebat dacă este bine, sau nu, să renunțe la relațiile cu persoanele care au făcut-o să sufere din motivul prezentat anterior.
I-am prezentat punctul meu de vedere, dar și o scurtă poveste terapeutică. Le voi reda, pe scurt și sper să vă fie de folos.
Cu toții avem nevoie de respect, copil sau adult, bărbat sau femeie. A respecta pe cineva este o dovadă de bun simț și presupune mult mai mult decât utilizarea unor cuvinte frumoase. Presupune o atitudine și un comportament plin de bunăvoință, lipsit total de jigniri sau ironii de prost gust. Poziția socială, banii din cont sau de prin buzunare, pot crea falsa impresie că atrag după sine dreptul de a umili. Și eu m-am confruntat cu astfel de “răutăți”, tocmai din partea unora pe care încercam să-i ajut. Le explicam cu tact și respect ce au de făcut pentru a ieși din starea în care se aflau. Primeam răspunsuri de genul “Încerci să ne demonstrezi că suntem proști/proaste, sau ce?”. Cu timpul, experiența de viață m-a învățat că nu oricine merită efortul meu și am devenit mai selectivă.
Marele Dalai Lama spunea “Urmează cei 3 R: respectul pentru tine, respectul pentru alții, responsabilitatea pentru acțiunile tale”.
Rupând relațiile cu persoanele care nu vă respectă, indirect, cereți respectul cuvenit. Nu are sens să luptați pentru cine nu vă vrea.
Respectul pentru alții îl puteți cultiva petrecându-vă viața cu cei/cele care vă respectă cu adevărat și care vă fac să vă simțiți apreciat(ă).
Responsabilitatea pentru acțiunile dumneavoastră este obligatorie și este necesar a fi asumată. Atitudinea fermă, politicoasă, atrage numai respect.
Asemenea situații sunt date și pentru a învăța anumite lecții. Ușor de asimilat le fac poveștile terapeutice, așa că o voi prezenta tocmai pe cea relatată doamnei despre care am povestit.
Filozoful Socrate era renumit pentru respectul cu care își trata prietenii. Într-o zi, o cunoștință l-a întrebat:
– Știi ce am auzit despre prietenul tău?
Socrate i-a răspuns:
– Înainte de a-mi spune ceva, aș dori să facem Testul triplului filtru. Primul filtru este Adevărul. Ești sigur că ceea ce îmi spui este adevărat?
Cunoștința a răspuns:
– Nu, eu doar am auzit despre asta.
Socrate a continuat:
– Al doilea este filtrul Binelui. Este ceva de bine?
Cunoștința a răspuns:
– Nu, nu este deloc de bine.
Socrate a adăugat:
– Cel de-al treilea filtru este cel al Utilității. Îmi va fi de folos ce-mi vei spune?
Cunoștința a răspuns rușinată:
– Nu, nu chiar…
Socrate l-a privit cu milă, după care i-a adresat întrebarea:
– Dacă nu ești sigur că este adevărat, că nu e de bine și nici de folos, de ce mai trebuie să spui ceva?”
Concluzia: Respectul ne ajută să conviețuim în pace, în armonie și poate fi o armă de temut împotriva minciunii și agresiunii.
Nu permiteți nimănui să vă trateze ca pe un gunoi. Eliberați-vă cât mai repede de relațiile care vă fac să suferiți! Întrețineți doar relațiile în care sunteți respectați. Uneori, doar așa vă puteți înțelege adevărata valoare, spre disperarea celor care v-au nedreptățit…
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici