De ce un ambiţios incompetent vă poate pune în pericol?
Conflicte la locul de muncă pot apărea în fiecare zi. Chiar dacă sunteţi sociabili, toleranţi, bine intenţionaţi, există întotdeauna riscul de a intra în conflict cu persoane care vor cu tot dinadinsul să vă împiedice să-i întreceţi, mai ales dacă pregătirea sau calităţile dumneavoastră sunt cu mult superioare.
Pentru simplul motiv că doreşte să reuşească cu orice preţ, ambiţiosul incompetent este dispus să încerce şi să aplice orice-i este la îndemână, de la bârfe ordinare şi minciuni, până la falsuri. Pe cei vizaţi de astfel de atacuri, acest comportament îi duce la exasperare. Nu de puţine ori, ajung să clacheze şi să piardă confruntarea, deoarece exasperarea afectează grav rezultatele muncii lor. Pericolul cel mai mare este atunci când postul pe care-l ocupaţi este identic cu al său. Are gânduri ascunse şi va considera un obstacol ce trebuie înlăturat, îndeosebi dacă nu poate promova din cauza dumneavoastră sau urmează o restructurare de personal. Cum se poate ieşi cu fruntea sus dintr-o astfel de situaţie? Celor interesaţi le-am sugerat câteva recomandări, acceptând, într-un cadru interactiv, să fiu eu cea intervievata.
Întrebare: „– Cum se poate identifica un ambiţios incompetent?”
Răspuns: „– Genul acesta de persoană nu este greu de identificat. Are tot interesul să ştie ceva important despre dumneavoastră şi despre obiectivele pe care le aveţi; vă întreabă lucruri precise; întrebările pe care vi le adresează sunt legate de postul ocupat, lucrările, activităţile şi şefii direcţi; se comportă diferit cu dumneavoastră în comparaţie cu ceilalţi; îndepărtează mereu pe cei competenţi prin mijloace mai puţin ortodoxe, simulând strălucit umilinţă faţă de şefi; crează o stare de disconfort prin curiozitatea pe care o manifestă.”
Întrebare: „– Cum se poate coexista cu o astfel de persoană fără a se ajunge la conflict?”
Răspuns: „– Nu este deloc simplu, deoarece dorinţa absolută de a câştiga îi dezvoltă creativitatea cu privire la metodele de a vă elimina şi de a se evidenţia. Nu vă iluzionaţi că ar fi mai puţin isteţ decât dumneavoastră! Nu lăsaţi să bănuiască nimic din strategia pe care v-aţi ales-o, ţineţi-l la distanţă, atât cât să nu devină bănuitor. Făceţi conversaţie abordând subiecte nelegate de profesie sau locul de muncă. Nu-i vorbiţi despre succesele, eşecurile, şi nici obiectivele dumneavoastră. Când vă asaltează cu întrebările, răspundeţi la întrebarea sa, cu o altă întrebare, insistând asupra vieţii sale personale! Oferiţi doar informaţii care nu vor putea ajuta, ulterior, la denigrarea dumneavoastră. Fiţi ferm şi nu-i daţi explicaţii de niciun fel”.
Întrebare: „– Poate un ambiţios incompetent să pună pe cineva în pericol?”
Răspuns: „– Categoric, da. Ambiţia este o dorinţă arzătoare de reuşită, dar depinde sensul în care este orientată, pozitiv sau negativ. Din punctul meu de vedere, ambiţioşii profesionişti sunt o binecuvântare, pe când ambiţioşii incompetenţi şi intriganţi, sunt un adevărat blestem pentru cei din preajma lor.”
Întrebare: „– V-aţi confruntat vreodată cu aşa ceva?”
Răspuns: „– Nu doar o dată, de mai multe ori…”
Întrebare: „– Şi ce aţi fost sfătuită?”
Răspuns: „– Dăruieşte absenţa ta cui nu da valoare prezenţei tale.”
Întrebare: „– Cum aţi procedat?”
Răspuns: „– Mai întâi m-am informat, documentându-mă cum se poate gestiona o astfel de situaţie, apoi am analizat situaţia în care mă aflam. Cu cei pe care am intuit că îi pot învinge, am luptat şi am învins… tocmai cu propriile lor arme. Celor mârşavi, măcinaţi până în măduva oaselor de dorinţa de a reuşi (pe nedrept), le-am dăruit absenţa mea în loc de prezenţă. Am optat şi pentru ceva absolut nou, am obţinut o a doua calificare profesională şi am constatat că ceea ce este diferit, poate fi de o mie de ori mai bun.”
Întrebare: „– La ce vă gândiţi când vă amintiţi de falşii ambiţioşi cu care v-aţi confruntat?”
Răspuns: „– În primul rând, sunt mulţumită că am reuşit să observ că răul poate există şi sub această formă. Chiar am reuşit să găsesc (de una singură) soluţiile potrivite pentru mine, în plus, am putut verifica supoziţia că un ambiţios incompetent şi intrigant poate fi la fel de periculos ca şi un infractor.
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici
Mihaela-Theodora Popescu