Sărbătoarea Sfântului Valentin (Valentine’s Day) pentru unii s-a desfășurat cu bucurie, emoție, flori, ciocolată, declarații, demonstrații, scântei (la figurat vorbind), iar pentru alții cu activarea dorinței de a părăsi. Dezamăgite de felul în care li s-a arătat dragostea, câteva persoane mi-au solicitat clarificări în legătură cu dorința lor de a părăsi. Mi-au adresat întrebări de genul “Să-l părăsesc sau nu?”, “Să plec din relație cu sau fără explicații?”, “Cum să fac să primeze această dorință?”, etc. Tuturor le-am explicat că nu am dreptul de a hotărî pentru dânșii/dânsele, dar am reușit să le stârnesc interesul, schimbându-le întrebarea. “De unde vine dorința de a părăsi?” este întrebarea la care am răspuns tuturor, încercând să nu fac pe nimeni să se simtă vinovat sau cu musca pe căciulă. Decizia de a mă urmări (sau nu), vă aparține în totalitate.

Se spune că Dumnezeu le dă cele mai grele bătălii soldaților săi cei mai puternici. De ce mi-am amintit asta? Pentru că a părăsi pe cineva la care ții din tot sufletul, dar care nu-ți împărtășește sentimentele, este o bătălie foarte grea, cu foarte puțini învingători. O astfel de dorință nu apare din senin. Există un moment foarte dificil după care se activează dorința. Dorința de a părăsi vine din dezamăgire, nemulțumire, incompatibilitate, frustrări, neînțelegeri,  pe care le voi analiza, pornind de la ideea că urmează și alte sărbători ale primăverii ( 1 Martie, 8 Martie) destinate iubirii, afecțiunii și nu numai. Voi enumera câteva dintre ele, sperând că le veți identifica pe cele care vă interesează, aferente genului de relație pe care o aveți. Acestea ar fi:
–        există un anumit grad de dezamăgire în sensul că relația nu mai este așa cum v-ați imaginat-o, nu oferă libertățile și nici bunăstarea la care visați;
–        relația nu mai este zona de confort a cuplului;
–        comportamentul partenerului lasă de dorit, din toate punctele de vedere;
–        vă simțiți stresat/stresată de relație;
–        unul dintre dumneavoastră nu știe să gestioneze o relație bazată pe egalitate și nu pe subordonare;
–        conștientizați cu cine aveți de-a face, mai ales dacă unul are probleme cu loialitatea și nu vă mai convine cum se raportează la relația pe care o aveți;
–        constatați că nu faceți echipă așa cum ar trebui;
–        nu există un echibru între a da și a primi;
–        vă doriți stabilitate și înțelegeți că celălalt partener nu v-o poate oferi.

Când sunteți obosiți, vă odihniți; când presiunea este prea mare, vă detensionați; când nu mai puteți suporta, vă închideți în sine sau plecați. Pare destul de simplu, dar nu este deloc. De ce? Pentru că nu vă puteți odihni ori de câte ori vă simțiți obosiți, plus că nu vă puteți detensiona oricând și oriunde… apoi nici plecatul în lumea largă nu este la îndemâna oricui.

Ce ar fi de făcut?

Nu este suficient că el sau ea să simtă anumite lucruri față de dumneavoastră. Relația este ok, doar atunci când vă mulțumește, când vă dă un sentiment de siguranță.
Replici de genul “Nu știu cum să stau într-o relație” s-au auzit și se vor mai auzi. Ce ar fi de înțeles dintr-o asemenea afirmație? Că energia respectivei persoane îl/o poate determina să calce pe bec destul de des. Dacă doriți fidelitate absolută, persoana nu este ceea ce vi se potrivește.
Dacă ține relația secretă, dacă nu se afișează cu dumneavoastră, poate există o relație de trio sau un alt motiv care îl /o poate coborî în ochii celor care vă văd împreună. Nu vă plângeți de milă și încercați să clarificați ce se ascunde în spatele acestui aspect.
Lipsa de comunicare poate ascunde răni, traume, chiar și secrete. Acceptați și că nevoia de singurătate (din când în când), pentru unele persoane, funcționează că o resetare. Acceptați-o cu calm, însă aveți mare grijă să nu se repete …prea des.

Ideal ar fi ca oamenii să nu-și dorească să se părăsească unii pe alții, însă lucrurile în societatea de astăzi, sunt departe de a fi ideale. Îndepărtarea, chiar și treptată, poate duce la închiderea relației. Grav este doar când nu se dorește!
Faceți ce simțiți și puteți descoperi că decizia pe care ați luat-o este cea care vi se potrivește.
Dorința de a părăsi poate dispărea atunci când nu mai trăiți în trecut, când lăsați în spate lucrurile care nu v-au convenit, lăsându-va sufletul deschis, dispus a experimenta și altceva decât…părăsirea celor care v-au obosit, mai ales sufletește.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici