Despre frustrări și comportamente
Frustrarea este o stare de nemulțumire, de suferință psihică cauzată de sentimentul privării de un lucru la care o persoană consideră că are dreptul.
Orice frustrare indică prezența unor complexe bine ascunse și poate apărea ca urmare a distrugerii echilibrului interior, atunci când există nevoi nesatisfăcute, când nu se atinge un obiectiv, când nu se găsește rezolvarea anumitor probleme.
O persoană frustrată e greu de suportat. De ce? Pentru că poate fi săracă din punct de vedere emoțional, pentru că poate cauza un stres major prin manifestările sale, pentru că vă poate epuiza emoțional și nu în ultimul rând, pentru că va poate afecta, grav, stima de sine.
Frustarea poate proveni din surse interne și externe. Sursele interne ar putea fi: lipsa unei relații de lungă durată, lipsa frecventă a banilor sau existența unor datorii mari, greu de gestionat, incapacitatea de a promova anumite examene și de a urma o formă superioară de instruire, lipsa prietenilor, comparațiile cu alții/altele din punct de vedere material, profesional, social, etc. Sursele externe ar fi blocajele, posibil și persoanele care-i împiedică să-și atingă obiectivele.
Oamenii frustrați sunt incapabili de a admira pe cineva, iar de respect nici nu poate fi vorba. Consideră că li se cuvine totul, că au numai drepturi, fără niciun fel de obligații. Sunt foarte iritați și nemulțumiți atunci când nu sunt ajutați. Bineînțeles, orice merit va fi întotdeauna al lor…Compensează lipsa de afecțiune prin dorința bolnăvicioasă de putere și dominare, deși calitățile lor, îndeosebi cele profesionale, nu-i recomandă și nici nu-i îndreptățesc pentru ocuparea unei poziții superioare.
O astfel de persoană face tot ce poate spre a urca ierarhic, imaginându-și că numai așa își poate dovedi superioritatea și domina pe cei care ar putea constitui potențialii săi rivali. Sunt perfect conștienți că nu au abilitățile necesare, însă fentează, se infiltrează în grupuri de oameni bogați și influenți, manipulează fără scrupule, important fiind doar scopul final și nu mijloacele. Încearcă să pară mai bogați decât sunt, adoptă o vestimentație excentrică și costisitoare, rareori de bun gust.
Atunci când nu obțin ceea ce își doresc, reacționează prin furie, jigniri, bîrfe ordinare. Când doresc să pună într-o lumină proastă pe cineva, inventează fără nicio rușine, încercând să-l aducă pe cel vizat, la un nivel cât mai jos cu putință, din toate punctele de vedere.
Frustrarea poate fi deosebit de distructivă atunci când provoacă tensiuni, comportamente agresive, dureri mari de cap, anxietate, tristețe, consum exagerat de alcool, tutun, substanțe interzise. Problemele de comportament sunt generate de gândirea toxică, dar și de neputința de a-și masca complexele și gestiona emoțiile chinuitoare. Rar, pot apărea și comportamente depresive, urmate de renunțarea la obiectivele stabilite anterior.
Uneori, frustrarea poate fi și constructivă. Se poate întâmpla asta doar oamenilor isteți, care pot deveni suficient de motivați pentru o schimbare.
Care este diferența între un frustrat și un nefrustat? Frustratul are o plăcere deosebită de a ieși în evidență, de a părea mult mai inteligent decât este, având neapărată nevoie de un anume statut social. Cel nefrustat are un comportament armonios și înțelege că poate coordona frumos prin înțelepciune și bună instruire, nu prin puterea conferită de statutul social.
De obicei, frustrările își au originea în copilărie. Cauzele pot fi multiple, însă cele mai studiate sunt: lipsa unei educații timpurii în ceea ce privește stabilirea unor limite, complexele, sentimentele de inferioritate, tipul de temperament, anumite trăsături de caracter, neconcordanța între dorinte și realitate.
Ce s-ar putea face? Cei chinuiți de frustrări ar fi indicat să caute înțelegerea negativității lor, să găsească alte modalități (corecte, cinstite, nu bazate pe minciuni și manipulări) de atingere a obiectivelor proprii, să-și analizeze obiectivele mult prea mari, să adopte noi strategii de îndeplinire a lor, în concordanță cu posibilitățile lor reale. Ideal ar fi să aibă în vedere și ajutorul unui profesionist pentru a-i ajuta la gestionarea furiei, precum și la atenuarea sentimentelor negative.
Rețineți, nimeni nu vă poate obliga să suportați, la nesfârșit, frustrările și comportamentele agresive ale persoanelor care nu doresc a se corecta. Dacă altfel nu se poate, iar efortul este doar unilateral, puneți în aplicare ceea ce a concluzionat celebrul Sylvester Stallone “Învață să întorci spatele când nu ești prețuit’’.
Vă asigur că nu aveți ce regreta. Frustrările asupra cărora nu se intervine, pot fi o suferință continuă și cred eu, asta nu se merită.
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici
Mihaela-Theodora Popescu