Dieta Hunza… de viata lunga
Ce-ati zice de un loc frumos, precum ne imaginam noi Gradina Raiului, doar ca acolo se vad crestele muntilor inzapeziti ; un loc in care traiesc oameni – si, ce mai oameni ! Cei mai longevivi din lume, atingand 140-150 de ani si, nu oricum, ci fara sa sufere de bolile senectutii, nelipsite bunicilor nostri de 70-90 de ani, deci mult mai “tineri” ca ceilalti. O seama de boli nelipsite la batranete, ca: Parkinson, diabet, boli cardiovasculare, de prostata, cancer (despre care acei oameni nu au auzit macar!), hemoroizi si alte si alte blestemate suferinte care vin odata cu varsta, boli care acolo nu s-au pomenit din mosi-stramosi. Acolo poti gasi tatici de 70-90 de ani al caror lichid seminal este inca apt a procrea si mamici de 60-70 de ani, bucuroase sa-ti arate bebelusii lor nou-nascuti. Credeti ? Nu ? Nici autoritatile tarii respective in care se afla comunitatea aceasta, n-au crezut ; au apelat la specialisti ai unor laboratoare vestite din SUA si Marea Britanie care, in urma cercetarii ADN-ului si a altor laborioase analize, au certificat ca acei bebelusi sunt fiii si fiicele acelor “batrani”. Atunci, cum mor acesti oameni? Simplu, mor in accidente sau de senectute, la varste matusalemice, dar fara sa ii chinuiasca vreo boala. Veti fi curiosi sa aflati unde se afla aceasta populatie fericita; ei sunt o comunitate cvasi-izolata din Pakistan, care in anii ‘50 ai secolului trecut nu vazusera niciodata o masina sau un avion in zbor. Bastinasii acestei comunitati sunt numiti hunzakuti, dupa mica vale numita Hunza in care locuiesc si care este situata in regiunea Gilgit-Baltistan, o provincie autonoma din Nord-Vestul Pakistanului. Valea este strajuita de piscurile de peste 6000 m inaltime ale muntilor Hunza, Ghenta, Diran si Bublimating. Hunza a fost la inceputurile sale un mic stat izolat, vecin cu Tibetul si Pamirul, care abia in anii 1974 a fost alipit Pakistanului. Si, cu toate acestea, locuitorii au continuat sa-si duca viata, fara a schimba nimic din obiceiurile si traditiile lor. Acest lucru a fost favorizat si de conditiile naturale; trecatorile intre munti fiind stramte de cca. 50 cm, fiind greu de parcurs datorita inaltimilor muntoase in care se afla, la cca. 4000 m altitudine.
Locul…
…este, asa cum spuneam, un peisaj de Rai, dar unul cam rece, cu aer curat, pur si patrunzator, cu piscuri inzapezite, vai smaltuite de flori si inverzite de pasuni.
Oamenii…
…au pielea alba si trasaturi caucaziene, vorbesc un dialect numit Burushaksi, un amestec din limba veche macedoneana si limbile anticului imperiu elenistic-persan; acesti oameni sunt complet diferiti de cei ce traiesc in satele adiacente vaii Hunza. Unii spun ca ei ar fi urmasii soldatilor lui Alexandru cel Mare, soldati uitati in acest avanpost de marele cuceritor macedonean; iar radacinile limbii vorbite de ei, ar putea fi un indiciu al adevarului acestei supozitii. Sunt oameni frumosi, cu ochi mari si luminosi, care zambesc fermecator, iar intre ei batranei simpatici de 120-140 de ani (atestati), plini de vigoare si dornici sa traiasca, deoarece nu-s nici obezi, nici bolnavi si – de altfel – bolile le sunt aproape necunoscute. Copiii sunt alaptati cam pana la 6-7 ani, au un sistem imunitar “de fier” si nu duc lipsa de calciu ca pruncii nostri. Este foarte adevarat ca aerul rece si altitudinea ridicata fac bacteriile si microbii aproape necunoscute, iar insectele si rozatoarele care transmit unele boli, nu prea exista in Valea Hunza.
Longevitate dupa modelul Hunza…
…Daca ne-ar place sa fim longevivi, este sigur ca ne-am dori sa fim virili sau fertile cat mai mult timp. Cum am putea obtine asta? (Nu vom lua in gluma acest lucru, spunand ca ar trebui sa ne mutam in Valea Hunza). Dar, cel putin ar trebui sa ne aplecam asupra regulilor de viata ale celor din acel loc si, cine stie, sa ne adaptam si noi nitel modul de a trai si a ne alimenta.
Reguli de viata…
Hunzakutii se respecta si isi respecta obiceiurile si traditiile ; viata muntenilor a fost intotdeauna aspra, dar… sanatoasa. Iata cateva dintre regulile pe care si noi le putem urma, care, chiar daca nu ne vor duce sanatosi pana la varstele matusalemice ale celor de acolo, in orice caz, ne pot imbunatati viata si ne pot feri de multe dintre bolile civilizatiei.
1. Hunzakutii nu proceseaza si nu rafineaza alimentele.
2. Nimeni nu consuma zahar, mierea constituind indulcitorul lor. Nu mananca prea sarat, caci sarea o obtin greu, prin troc.
3. Localnicii consuma foarte multe caise, acesta fiind pomul fructifer care s-a adaptat bine la clima lor aspra. Caisele se consuma crude in anotimpul cald si uscate – iarna. Dar uscate in mod natural, ceea ce le pastreaza principiile active, vitaminele si mineralele. Samburii sunt uscati si macinati pentru a obtine o faina folosita la paine si prajituri. Caisele sunt excelente contra cancerului, caci contin multa vitamina B-17.
4. “Painea Hunza”, numita “chapatti”, o paine traditionala, coapta doar pe jumatate, pentru a nu distruge principiile active, vitaminele si mineralele continute in ingredientele sale : faina de grau, orz si hrisca, miere, lapte de soia, sare de mare, suc de lamai si portocale, oua, ulei de masline, praf de curry, banane uscate si inca multe altele, dar toate naturale ; ei le obtin prin schimburi in natura, prin troc.
5. Este posibil ca apa pe care o beau hunzakutii sa aiba un rol important in starea sanatatii si longevitatea lor, caci este apa provenita dintr-un ghetar, bogata in potasiu si cesiu.
6. In anotimpul cald, toate fructele si legumele se mananca crude, fara prelucrare la cald, iar acestea le asigura caloriile necesare, caci numai 1% din necesarul de calorii este asigurat vara din alimente de provenienta animala. Iarna, lucrurile se schimba ; se mananca multa carne, lapte, branza si unt ; ei sunt vegetarieni numai vara.
7. Hunzakutii mananca in primul rand pentru mentinerea sanatatii, mai degraba decat pentru placerea de a manca ! Facem noi asta ? Nu !
Sa mai spunem ca Occidentul cunoaste modul de viata si alimentatie din Valea Hunza, inca de la sfarsitul secolului trecut; acolo “dieta Hunza” este folosita in mod curent.
Argument pentru traiul Hunza
Trebuie sa mai spunem ca in Hunza nu exista spital, farmacie, politie, inchisoare, nici nebuni, criminali sau cersetori. De ce? Pentru ca nu este nevoie de asa ceva! Ei se sting frumos, impacati, nu cad secerati si chinuiti de bolile senectutii, cum ni se intampla noua. Hunzakutii sunt oameni veseli, ei traiesc momentul prezent, stiind ca eternitatea exista. Indoiala si teama de esec nu exista acolo ; despre stres nici nu s-a auzit. Si, ce mai asteptam noi? Sa ne luam soarta in propriile maini si sa stabilim un mod de viata si de alimentatie Hunza, ca se poate. Dar nu inainte de a cere sfatul medicului nostru. Si apoi…
… Va dorim viata lunga !
*Material oferit de Revista Infoterapii – www.infoterapii.ro – Partener OnLine