V-ați întrebat vreodată de unde au unii oameni atâta inspirație pentru a crea opere de artă, edificii spectaculoase, de a scrie povești, cărți, de a compune cântece, simfonii, etc?
Dacă v-ați gândit cumva la inspirație, vă invit să mă urmăriți, sperând că cele prezentate v-ar putea interesa.

Din punct de vedere etimologic, termenul inspirație din limba română provinde de la “inspiratio” din limba latină, dar și de la “inspiration” din limba franceză. În limba română, poate avea mai multe sensuri, depinde de context. Poate însemna primul timp al respirației, de inhalare a aerului în plămâni, dar și o stare de tensiune creatoare, o veritabilă forță creatoare, un gând, o idee spontană.
Poetul grec Euripides a înțeles perfect rolul inspirației în viața oamenilor, dar și în activitatea de creație. Împreună cu Eschil și Sofocle au pus bazele tragediei clasice, concluzionând printre altele “Eros îl face poet pe cel îndrăgostit, chiar dacă înainte era lipsit de inspirație”.
Oricine are nevoie de inspirație la un moment dat, indiferent de profesie, instruire, gen, de calea aleasă. Este acel ceva, greu de definit, care ajută să alegeți corect sau să creați ceva nou.
De câte ori ați auzit expresia “Ați fost inspirat(ă) că ați venit!” și poate acea inspirație de moment s-a dovedit salvatoare…Tocmai din acest motiv, inspirația este considerată un pas înainte, nu numai în domeniul pe care vi l-ați ales.
Inspirația poate fi și motivația, dorința de a fi mai bun, dar poate fi și modul în care reușim să transformăm tristețile, supărările, eșecurile în lecții de viață. Poate fi și o modalitate de a ne conecta cu ceilalți, mai ales când posibilitățile de conectare sunt limitate.
Pentru oamenii de artă, inspirația este mai mult decât un act creativ. Redau doar câteva dintre concluziile la care au ajuns minți luminate precum: Victor Hugo “Inspirația guvernează întreaga artă”, Giacomo Puccini “Inspirația este o evadare din limitele omenești”, Pablo Picasso “Dacă vine inspirația, mă va găsi pictând”.
Uneori poate fi greu să accesezi inspirația. E cam greu de explicat, însă o fac pornind de la propria-mi experiență. Este foarte dificil când corpul îți face probleme, când creierul este stresat, obosit peste măsură, când dieta este slabă cantitativ și calitativ, când alții/altele se îndoiesc de talentul tău (sau nu-l recunosc), când sunteți supărați, dezamăgiți de cei/cele la care nu v-ați fi așteptat.
“Inspirația vine și din lucrurile care ne fac să suferim mai mult” a spus Robert M. Hensel, poet și militant al persoanelor cu dizabilități. Perfect adevărat și demonstrat.

Care sunt sursele mele de inspirație? Mă inspiră poveștile celor care îmi povestesc și caut inspirație în tot ce mă înconjoară: în natură, în muzică, în culori, în oameni, mai ales atunci când nu sunt …binevoitori cu mine. De la astfel de oameni am învățat cum să pun în practică dreptul la replică, fără a jigni sau lovi (la figurat vorbind), cum să-mi iau doza de motivație și inspirație în fiecare zi, cum să-i învăț pe alții să-și descopere abilitatea dincolo de dizabilitate și cum să-și găsească curajul de a-și urma intuiția.

Am adresat întrebarea “De unde credeți că unii oameni au atâta inspirație?” Mi s-a răspuns sec “Din mult timp liber!”. Răspuns greșit și nu este doar părerea mea. Genialul Piotr Ilici Ceaikovski a afirmat demult “Inspirația este un oaspete ce nu calcă pragul celui leneș”. Dincolo de inspirație este timpul și efortul de învățare, informare, documentare și de lucrat în fiecare zi. Dincolo de inspirație este imaginația, pasiunea, disponibilitatea la un efort prelungit, izolarea voită, sacrificii pe care numai cei care le fac continuu, le pot înțelege …rostul.
Inspirația, în domeniul literar, nu trebuie confundată cu cheful de a scrie. Actorii o aseamănă cu un sufleor, pictorii cu o formă sau nuanță nemaiîntâlnită, cercetătorii cu ceva aparent neexplicabil, ce poate fi explicat. Depinde de domeniul în care se activează persoanele care o caută.

Ca orice om, am și eu momentele mele de slăbiciune. Mai demult, când am invocat lipsa de inspirație, mi s-a răspuns cu severitate “Ai sau nu ai inspirație, trebuie să scrii; n-ai un subiect, atunci caută!” Ce mă motivează să tot caut? Gândul că ideile mele i-ar putea inspira pe cei care … mă citesc.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici