Cantec pentru sarbatoarea dragostei
14 Februarie – Ziua Indragostitilor

Dragostea… De la Romeo si Julieta la Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana, de la „Casablanca” la „Love story”, literatura, filmul – arta in general – si nu numai ea, au descris si au preamarit unul dintre cele mai miscatoare sentimente ale omului, una dintre cele mai frumoase simtiri si cele mai puternice pasiuni, capabile a face sa se miste si muntii. Cu toate relele de pe lume, omul n-a incetat niciodata sa iubeasca si va face asta mult timp de-acum incolo. Un astfel de sentiment nu putea sa ramana fara o sarbatoare a sa. Iar in zilele noastre, aceasta este 14 februarie – Sf. Valentin – Ziua Indragostitilor.

National versus international

Acum 20 de ani, odata cu alte schimbari, in tara noastra a intrat si obiceiul de a sarbatori dragostea la 14 februarie. Atat de populara si indragita, sarbatoarea i-a cucerit definitiv pe romani, astfel ca in preajma si in timpul acesteia, au loc tot felul de manifestari: concerte dedicate, baluri diverse, concursuri cu acest subiect, largi desfasurari comerciale si multe altele care preamaresc dragostea. Apar noi titluri de carti sau se reediteaza vechi romane de dragoste, in sfarsit, o intreaga desfasurare de „forte” pline de veselie, culoare, confetti, daruri, flori si nelipsitele „valentine”, demne de puterea dragostei.
Intre timp, ne-am amintit ca noi aveam deja o sarbatoare asemanatoare, nepracticata vreme de o jumatate de secol, pe 24 februarie – Dragobetele. Si, bineinteles, s-au gasit voci care sa protesteze impotriva sarbatorii „importata” de peste hotare de la 14 februarie. Dar, vai, iubirea nu cunoaste hotare! Tinerii de la noi au adoptat-o ca pe o zi a lor, cei varstnici nelasandu-se mai prejos de la a o sarbatori. De altfel, o echipa a redactiei revistei „Ely Star®” a facut un sondaj printre persoane cu varste cuprinse intre 16 si 66 ani, sondaj din care a rezultat o concluzie neasteptata, dar clara si neta. Intrebati fiind „cand este sarbatoarea dragostei la romani”, majoritatea covarsitoare a declarat ca pe… 14 februarie, de Sfantul Valentin! S-a dovedit ca – mai ales tinerii – nu stiu, dar nici nu vor sa stie de sarbatoarea national-romaneasca Dragobete, ceea ce dovedeste ca vremurile se schimba si, odata cu ele si obiceiurile. Si, cine suntem noi sa ne impotrivim schimbarii…

Dragobete sau Sfantul Valentin?

Astfel, romanii au adoptat ziua de Sfantul Valentin, ca Ziua Indragostitilor, o sarbatoare internationala in sensul ca este sarbatorita in foarte multe alte tari, devenita sarbatoare nationala, in pofida faptului ca mai exista deja o astfel de sarbatoare romaneasca – Dragobetele. Este bine, este rau? Nu noi suntem cei care hotarasc aceasta. Doar marele arbitru – Timpul. Se pare ca Dragobetele este cam „batraior”, iar tinerii il prefera pe Sfantul Valentin, care ramane vesnicul indragostit. De cine? Raspunsul il gasiti in grupajul mai jos, dar, pentru ca suntem impartiali, puteti citi si despre Dragobete (click aici).

Sf. Valentin – ocrotitorul indragostitilor

Povestea incepe in Roma antica, mai precis in secolul al III-lea, pe vremea regelui Claudius Gothicus al II-lea, cand exista un templu in care slujea un preot numit Valentin. Acesta era foarte iubit de romani care veneau in numar foarte mare sa asculte predicile sale, dar Valentin era si un ajutor pentru martirii crestini, lucru care nu-i era pe plac razboinicului rege Claudius, cu atat mai mult cu cat el interzisese casatoriile iar Valentin continua sa le oficieze impotriva vointei regelui. Aceasta lege nedreapta fusese data de Claudius Gothicus deoarece avea nevoie de soldati pentru razboaiele sale, iar numarul celor inrolati era din ce in ce mai mic fiindca barbatii nu doreau sa-si paraseasca iubitele sau sotiile si nici caminul.
Astfel a inceput prigoana impotriva lui Valentin, care a culminat cu prinderea si intemnitarea sa.
In temnita, Valentin, avand puteri tamaduitoare, a vindecat de orbire pe fiica gardianului sau, iar in acest timp s-a indragostit de ea. Legenda spune ca-i scria zilnic scrisori de dragoste, iar cand Claudius a dat ordin sa fie decapitat, ultima scrisoare a preotului trimisa fetei, se incheia cu aceste cuvinte: “Cu dragoste, al tau Valentin”. Executat la 14 februarie 269, Valentin a fost ingropat in biserica Sf. Praxedes, loc ce exista si astazi.

Sf. Valentin – ortodox

Exista insa si in Calendarul Ortodox ziua in care se praznuieste Sf.mucenic Valentin si aceasta este data de 30 iulie. Acest Valentin a trait in Italia, la Umbria, in cetatea Interamna, unde era episcop cunoscut ca tamaduitor. Dupa cum scrie in “Vietile Sfintilor pe luna iulie” (Ed.Episcopiei Romanului, 1997, dupa ed. din 1901-1911), episcopul a tamaduit pre multi printre care pe un anume Herimon dupa botezul acestuia. Episcopia din Terni, Italia, a daruit o particica din moastele sale bisericii Delea Noua-Calist din Bucuresti, Romania. Se pare ca, unii indragostiti din acest oras, stiu de existenta Sf. Valentin ortodox si vin sa se roage la biserica Delea Noua-Calist.

Sf. Valentin – sarbatoare catolica

Inainte de anul 270 in Imperiul Roman se celebra ziua de 15 februarie ca zi a Junonei, sotia lui Jupiter, care era patroana caminului si a casatoriei. Sarbatoarea, numita Lupercalia, era fastuoasa si era precedata de anumite ritualuri cum ar fi cel care avea loc pe 14 februarie, cu o zi inainte de Lupercalii. In aceasta zi se scria pe biletele numele fetelor iar baietii trageau cate un nume; se faceau astfel perechi la intamplare si acestea ramaneau impreuna pe toata perioada Lupercaliilor.

Sigur, uneori, legatura devenea mai stransa si perechile reunite la intamplare deveneau cupluri nedespartite. Mai tarziu, in anul 496, sub influenta crestinismului s-a dorit indepartarea de o sarbatoare pagana si plina de obiceiuri licentioase si Papa Gelasius schimba data Lupercaliei din 15 in 14 februarie pentru a stopa desfraul. Incet-incet, Lupercalia ti-a pierdut din importanta, accentul cazand pe sarbatorirea Sfantului Valentin, ucis la 14 februarie, cel care era intruchiparea sacrificiului si daruirii din iubire. Totusi, abia in secolul al V-lea ziua Sf. Valentin este declarata sarbatoare religioasa catolica.

Flori si “valentine” de Ziua Indragostitilor

Dar de unde se trage obiceiul de a trimite felicitari amoroase si flori de ziua Sf. Valentin? Se spune ca fiica regelui Henric al Frantei a dat un bal de Sf. Valentin, la care modul de alegere a perechilor a fost intocmai cu cel de pe vremea Lupercaliilor: ea a folosit insa buchete de flori in loc de biletele. Asa a aparut obiceiul de a oferi flori de Sf. Valentin si el s-a raspandit in Franta, Italia si Germania.
La Muzeul Londrei se afla cca. 60 de scrisori, scrise de ducele de Orleans care fusese capturat in 1415, dupa batalia de la Agincourt. Intemnitat in Turnul Londrei, ducele a scris – dupa modelul Sf. Valentin – numeroase scrisori de dragoste adresate sotiei sale. Numite “valentine”, aceste scrisori au devenit un obicei, acela de a trimite de 14 februarie mici felicitari continand declaratii de dragoste. In Germania valentinele au aparut mai tarziu, pe la 1780, si erau numite “cartile prieteniei”. Astazi, atat florile, cat si valentinele sunt insotite de numeroase alte obiecte: pernute in forma de inimioara, prajiturele sau bomboane cu aceeasi forma sau alte obiecte decorate cu simbolurile iubirii.

Superstitii de Sf. Valentin

O astfel de sarbatoare nu putea sa dainuie fara a creea si superstitii. Iata cateva dintre acestea. Se spune ca daca in ziua de Sf. Valentin gasesti o manusa, proprietarul acesteia iti va fi alesul. Tot astfel, primul nume pe care il auzi in aceasta zi, va fi purtat de catre cel sortit tie. Daca pe de-asupra capului tau zboara o vrabie in aceasta zi, te vei casatori cu un om sarac. Daca zboara un sticlete, casatoria va fi cu un milionar. Alta draguta superstitie: alege o papadie si sufla peste ea, cate pufuri raman pe ea, atatia copii vei avea!
Ortodox sau catolic, Sf. Valentin sau Dragobete, cu sau fara superstitii, indragostitii se bucura de fiecare prilej de a-si arata iubirea. … Si ce poate fi mai frumos decat dragostea?!..

*Citeste si:
– mai multe despre sarbatoarea romaneasca a Dragobetelui – aici
– “Superstiţii de Sf. Valentin” – aici
– despre “Cum te distrezi de Valentine`s Day, în funcție de zodia ta” – aici
– “Poate fi Ziua Îndrăgostiţilor un test?” – aici


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro