Duşmanul din… farfuria noastră
De ce sa tratam daca putem preveni?
Vegetarienii au avut dreptate: in proportie de peste 50 %, cancerul este provocat de ceea ce mancam
Trustul de Presa OnLine A.A.P.E.S. si-a facut intotdeauna o datorie din a atentiona cititorii sai asupra efectelor nocive ale obiceiurilor alimentare nesanatoase si total neindicate. Daca nu va mai amintiti, dam cateva titluri pentru ca, dupa citirea celor de mai jos, dvs. sa le „rasfoiti” si, daca v-ati convins de adevarurile continute, poate ca le veti si pune in aplicare. Am scris in revistele Trustului nostru despre „E-urile des folosite…” si despre „Culoarea placuta – dusmanul ascuns” referindu-ne la adaosurile chimice din alimente; despre „Comportamentul alimentar al grupelor sanguine” si despre „Dieta cea mai simpla si eficienta…”; mai in gluma, mai in serios ne-am intrebat daca „mancam ca sa traim, ori traim ca sa mancam?” si nu in ultimul rand v-am recomandat unele plante, legume si fructe in „Bunica, zodiile si naturismul” . In aceeasi ordine de idei revista „INFO-TERAPII” contine numeroase articole si chiar retete de mancaruri sanatoase, care previn aparitia multor boli, dintre care cancerul nu este pe ultimul loc.
Dusmanul din… farfuria noastra
Ceea ce mancam are un impact major asupra sanatatii noastre si, acest lucru este adevarat si in cazul cancerului, stiut fiind ca modul irational de alimentare produce in 40-60% dintre cazuri, tumori canceroase. Trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca alimentele pot inlocui medicamentele! Si, mai mult, ele pot preveni aparitia tumorilor canceroase.
Nu ne-am mirat prea tare atunci cand am vazut in presa ca la ultimul congres mondial al cancerului au fost prezentate si acceptate rezultatele unui studiu-mamut, cu o durata de cca. 35 de ani! Nu numai durata, dar si numarul subiectilor anchetati – 500.000 de persoane care, fiecare a fost urmarita cam 5 ani la rand – fac din acest studiu unul dintre cele mai serioase intreprinse vreodata. Rezultatele au fost uimitoare; naturistii, vegetarienii au avut dreptate: o alimentatie adecvata poate reduce frecventa aparitiei cancerului!
Dusmanul din farfuriile noastre, cel care ne aduce factorii de risc, este complex: grasimile, carnea rosie, mezelurile, alcoolul sunt cele mai nocive pentru sanatate si, departe de a ne „hrani”, ele contribuie la aparitia cancerului. Obiceiurile noastre alimentare sunt groparii nostri! Si unul dintre cele mai grave lucruri, cel care ameninta serios viitorul, este obiceiul tinerilor , si nu numai, de a bea racoritoare fabricate industrial si de a manca diverse feluri de pizza, produse de tip fast-food si de patiserie. Sarea este si ea un factor care favorizeaza aparitia cancerului. Ce putem face?
Cum sa evitam aparitia cancerului
Raspunsul se afla tot in farfuriile noastre. Depinde de „ce punem in ea”! Gratie unei alimentatii echilibrate un caz de cancer din trei poate fi evitat! Concluziile studiului sunt foarte clare.
Alimentatia echilibrata si diversificata – acesta e raspunsul. Ea trebuie sa contina, in principal, alimente de origine vegetala ce contin combinatii de substante protectoare care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Este interesant de observat ca acestea sunt continute de colorantii naturali ai legumelor si fructelor, in opozitie cu colorantii alimentari chimici (E-urile) care favorizeaza aparitia cancerului.Cerealele si leguminoasele participa activ la prevenirea cancerului; se recomanda calduros graul incoltit pentru inlocuirea painii; soia -alimentul minune – la fel, sub toate formele.
Fara carne? Desi face parte dintre alimentele care participa la echilibrul sanatatii noastre, ea nu trebuie sa depaseasca 10% din aportul energetic total in alimentatia noastra. Deci, nu fara carne; trebuie doar sa excludeti carnea de porc, de vita, de vitel sau oaie sub orice forma. Mancati mult peste care contine anumiti acizi grasi care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Puteti manca si carne de pasare, dar hranite natural. Ideal ar fi: o felie subtire de peste sau pui la gratar cu cereale sau orez si legume verzi, salata, fructe.Ceea ce se stie acum foarte clar, este faptul ca legumele, fructele si cerealele aduc un beneficiu sigur organismului uman avand un rol decisiv in stoparea dezvoltarii tumorilor canceroase.
Un alt principiu de baza este reducerea folosirii focului la gatit, deci: cat mai multe alimente proaspete si crude. De asemenea, se recomanda folosirea alimentelor fermentate, ca : varza, branza si iaurtul care contin bacili lactici care fixeaza si elimina substantele toxice din organism; ceaiul vrede este si el recomandat datorita continutului de antioxidanti; varza cruda sau chiar fiarta activeaza enzima care previne cancerul. Spunem ca trebuie sa consumam alimente bogate in fibre. Sa nu va lasati inselati de batoanele care, se spune, contin fibre: efectul fibrelor tratate chimic este nul!
Dar alimentatia rationala, echilibrata, axata pe vegetale trebuie sustinuta cu miscare fizica, cel putin o ora de mers alert sau gimnastica pe zi si cel putin o ora pe saptamana de exercitii fizice intense. Miscarea, sportul au o influenta benefica asupra prevenirii si stoparii diverselor tipuri de cancer in proportie de cca. 40%.
Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai mic decat al celor care consuma carne. Ce va spune asta? Este clar ca trebuie sa adoptam un alt model de alimentatie!
Sa rezumam ce poate preveni aparitia si dezvoltarea tumorilor canceroase : legume, fructe, zarzavaturi, verdeturi, peste sau carne de pasare, ceai verde, cereale, ulei de masline, sub forma de: cruditati, salate, fructe, sucuri din legume si fructe, carnea la gratar si… exercitii fizice. Nu-i asa ca stiati si dvs.? Atunci, de ce nu folositi acest „model alimentar preventiv” contra cancerului?
Si inca ceva… degeaba mancati numai fructe, legume, cereale si peste daca fumati! Efectul anticancerigen este nul!
*Cititi si “Nicola Tesla despre vegetarianism” – aici
Radu Botez – Livia Dragu