În societatea contemporană echilibrul este greu de realizat, dar este foarte important pentru menținerea unei stări de liniște sufletească și armonie.
Din punct de vedere etimologic, se spune că ar proveni din limba latină de la aequilibrium, dar și din limba franceză de la cuvântul equilibre.
Echilibrul presupune o stare de stabilitate, o stare staționară indiferent de domeniul la care se referă: economic, biologic, emoțional, psihologic, etc.
Echilibrul și necesitatea menținerii lui a fost observat și analizat din timpuri străvechi. Dovadă o fac concluziile la care au ajuns marii înțelepți. Un exemplu ar fi Confucius care spunea “Echilibrul este starea perfectă a apei liniștite. Să fie acesta modelul nostru.” Un alt exemplu ar fi marele savant Albert Einstein care a afirmat “Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să te miști.”
Pentru a vă explica, cât mai plăcut cu putință, de ce este important să menținem un echilibru, vă voi prezenta o fabulă orientală, cunoscută și ca poveste terapeutică. Cititorii mi-au scris că preferă povestirile, așa că mă conformez.

Un preot a intrat într-o sală cu intenția de a ține o predică. În sală nu era decât un singur tânăr. Preotul i s-a adresat tânărului:
– Văd că ești singur aici. Crezi că trebuie să vorbesc sau nu?
Tânărul a răspuns :
– Sunt un om simplu, dar dacă aș intra întru-un grajd și aș găsi doar un singur cal, l-aș hrăni.
Surprins de răspuns, preotul a zâmbit și a început să predice. A vorbit continuu câteva ore, după care l-a întrebat pe tânărul care-l ascultase cu multă răbdare.
– Ți-a plăcut predica mea?
Tânărul i-a răspuns:
– Sunt un om simplu, totuși dacă întru într-un grajd și descopăr un singur cal, îl hrănesc, dar nu-i dau toată mâncarea pe care o am.”

Morala: Mențineți un echilibru în tot ce faceți. Împărtășiți cu măsură ce aveți de împărtășit și reflectați asupra felului în care o faceți.

La ce folosește echilibrul și de ce este atât de important? Pentru că vă poate feri de multe necazuri și pierderi finaciare, vă poate scuti de multă durere, vă întărește încrederea în forțele proprii, vă poate feri de depresii sau de diverse dezechilibre emoționale și nu în ultimul rând, vă poate convinge ca viața poate fi și o experiență pozitivă.
Celebra Celine Dion a afirmat “Cel mai greu lucru de găsit în viață este echilibrul, mai ales când ai mult succes.” Cu siguranță că succesul de care s-a bucurat s-a datorat și echilibrului, nu numai talentului și eforturilor depuse.
Un echilibru desăvârșit este foarte greu de realizat, indiferent de poziția socială și a sumelor existente în conturile personale. De fapt, echilibrul înseamnă și că aspectele semnificative ale vieții, să fie în armonie unele cu altele. Tocmai de aceea, echilibrul este considerat un fel de leac universal, pentru tot felul de situații, care de care mai complicate.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici