Enigme neelucidate: Papesa Ioana
Secole de-a randul a strabatut povestea Papesei ajungand pana in zilele noastre si, desi multi invatati in diverse domenii, teologi sau simpli cercetatori, au incercat sa dezlege aceasta enigma – daca pe tronul pontifical a existat o femeie care a domnit asupra bisericii ca Papa si daca ea a fost Papesa Ioana – nici in zilele noastre enigma n-a fost dezvaluita in intregime, existand pareri “pro” si “contra” asupra veridicitatii ei.
Cine a fost Ioan Anglicus?
Povestea incepe in secolul al IX-lea, cam prin anul 818, pe malurile Rinului, cu un prunc de sex femeiesc, nascut in orasul Mainz. Fara a intra in amanunte, vom spune ca la varsta de 12 ani, aceasta se indragosteste de un calugar, se tunde, imbraca haine calugaresti si intra ca novice la manastire sub numele de Ioan Anglicus, pentru a fi aproape de iubitul sau, cu care imparte chilia din manastirea respectiva. Ziua o petrece studiind in biblioteca manastirii, iar noaptea – in pat cu iubitul. Cand cuplul de indragostiti este descoperit, cei doi fug, mergand in pelerinaj prin Europa, apoi in Tara Sfanta. Cand insa au ajuns la Atena, calugarul dispare iar Ioana porneste spre Roma; ajunsa acolo lucreaza ca dascal si notar, desigur tot sub infatisare barbateasca.
Cum a ajuns Papa?
Cu timpul, falsul barbat Ioan Anglicus se face repede cunoscut pentru elocinta sa; devine profesor de teologie, fiind mult admirat de studentii sai si pretuit de invatati pentru intelepciunea sa. Astfel, Ioana devine cardinal, in randul carora se face remarcata pentru vastele cunostinte de teologie, fiind iubita si pretuita de cardinali si de slujitorii Papei pentru generozitatea sa. La moartea Papei Leon al IV-lea in anul 855, Ioan(a) este aleasa in mod unanim ca succesor al acestuia si ocupa scaunul papal sub numele de Ioan al VIII-lea Anglicus. Pontificatul acestei femei de numai 37 de ani a durat 2 ani, 1 luna si 4 zile (este ciudat ca, desi este pusa la indoiala existenta Papesei Ioana, se cunoaste atat de exact durata pontificatului ei!).
Sfarsitul Papesei, nu si al povestii
In anul 857, anul disparitiei ei ca Papa, urma sa parcurga drumul de la catedrala Sf. Petru din Roma catre biserica Sf. Ioan din Laterano, intr-o procesiune solemna, calare urmata de alaiul de cardinali si ovationata de multime, care pretuia de asemenea personalitatea asa-zisului Papa Ioan al VIII-lea, care era de fapt – Papesa… La un moment dat, Papei i se face rau, cade de pe cal si, sub privirile ingrozite ale multimii si ale insotitorilor papali, Papa… naste! Dezvaluirea acestei “enormitati” infurie multimea care, se spune, o omoara pe ea si pruncul ei prin lapidare, adica aruncand in ea cu pietre pana ce si-a dat sufletul. Este locul sa spunem ca unele documente sustin ca n-a fost omorata, ci inchisa intr-o manastire. Ce s-a intamplat, de fapt? Si aici exista variante ale legendei: unii spun ca a ramas insarcinata cu un sambelan privat numit Florus, iar altii ca ea a regasit pe calugarul de care se indragostise pe cand era doar o copila si cu care a continuat sa se iubeasca in secret. Oricum, sarcina i-a fost fatala…
Ce s-a mai intamplat dupa asta…
Foarte repede este proclamat un nou Papa – Benedict al III-lea, caruia mai tarziu istoricii i-au stabilit ca data a instalarii, anul 855, adica exact anul intronarii Papesei Ioana, pentru a sterge orice urma a pontificatului acesteia, care oricum a durat destul de mult fata de alti pontifi. In mod cu totul surprinzator, biserica a pastrat o tacere suspecta asupra acestor evenimente timp de mai multe secole, in ciuda faptului ca povestea a circulat in tot acest timp, cu precadere incepand din secolul al X-lea. Abia in secolul al XVI-lea Biserica Catolica a inceput sa nege existenta unei femei in scaunul papal, desi in tot acest timp scriitorii protestanti au insistat asupra realitatii acestei chestiuni, desigur si fiindca era o buna propaganda anti-catolica.
Doi Ioan al VIII-lea?
Da! Doi, numai ca unul era o “ea”: Papesa Ioana. Pentru a sterge orice urma a pontificatului unei femei sub numele acesta, la moartea lui Benedict al III-lea, urmasului sau la scaunul papal i-a fost conferit acelasi nume: Ioan al VIII-lea, pe care il purtase Ioana, incercand astfel sa se distruga orice urma a acesteia. Dar nu toate urmele au putut fi sterse… Un document din secolul al XV-lea face referiri la o statuie numita uneori “Femeia Papa cu copilul ei”. De fapt, timp de peste 200 de ani, printre busturile papale aflate in catedrala din Sienna s-a aflat unul numit “Papa Ioan al VIII-lea, Femeia din Anglia”; insistenta stergerii oricarei urme a facut ca in secolul al VI-lea, Papa Clement al VIII-lea sa porunceasca rebotezarea bustului in “Papa Zacharia” si toate inregistrarile referitoare la Papesa sa fie distruse. El a realizat ca in cazul ruperii lantului papal, s-ar distruge mitul care sustine ca acesta coboara de la Sf. Petru la actualul Papa, intr-o linie neintrerupta!
A fost sau n-a fost?..
Se spune ca dupa povestea Papesei Ioan, alegerea Papei se facea doar dupa ce candidatii erau asezati pe un scaun de marmura gaurit numit Sedia Stercoraria, iar unul dintre cardinali bagau mana pe dedesubt, constatau existenta semnelor barbatesti, declamand “Duos habet et bene pendentes”, adica “Are doua si atarna cum trebuie”! Un astfel de scaun exista ca marturie si astazi, insa practica acestui control – nu. De ce ar fi fost nevoie de un astfel de examen, daca n-ar fi existat un precedent cu o femeie in scaunul papal? Cele mai vechi date despre Papesa Ioana se gasesc in lucrararea unui calugar dominican, Stephan din senioria Bourbon din secolul al XIII-lea, lucrare numita “Cele sapte daruri ale Sfantului Spirit”; povestea a fost inclusa apoi de alt calugar dominican, polonezul Martin din Troppai, in lucrarea “Cronica Papilor si a Imparatilor”. De altfel, cercetarile efectuate mai aproape de noi, in anul 1998, indica faptul ca dupa toate probabilitatile “barbatul cunoscut in istorie ca “Ioan de Mainz-Anglicus (Englezul)” a existat cu adevarat si era intradevar o EA”, iar autoarea romanului “Papesa Ioana”, aparut si la noi, sustine ca a descoperit multe manuscrise care fac referire la pontificatul Ioanei.
… Noi credem ca “a fost”…
*Citeste si despre cel mai iubit Papa din istoria Vaticanului aici
*Material oferit de www.rugaciuni.ro – Partener OnLine