Nu este vorba de cunoscuta autocombustie spontana, ci de o boala ingrozitoare si enigmatica – pe atunci, aparuta in sec.X in Europa si care a bantuit acest continent timp de noua secole, ea fiind semnalata si in America.
Pe scurt, bolnavii acuzau senzatia de arsura cumplita, halucinatii, pielea li se usca, membrele se gangrenau si cadeau innegrite. O boala ingrozitoare care inspaimanta multimile din Evul intunecat, prin numarul extrem de mare al celor ucisi de aceasta maladie, careia nu i se gasea leacul.
Diversele ei forme au purtat diverse nume: “Focul Sfantului Anton” (formele cu gangrene) si “Focul Sfantului Andrei” (formele cu convulsii). Dar orice forma ar fi luat boala, nu i se gasea leac. Pentru a-i gasi leacul trebuiau sa afle cauza. Timp de noua secole aceasta a fost o enigma.
Pana cand… in anul 1717, in Elvetia, un medic a acuzat de provocarea cumplitei boli consumul de preparate din faina de secara infestata cu un parazit numit “cornul secarei” (fr. Ergot de seigle), care a si dat numele sau bolii “celor care ard” – ergotism.
Nu intotdeauna enigmele raman nedezlegate…

REDACTIA