Este succesul doar un rezultat favorabil?
Trăim vremuri în care succesul pare cel mai important obiectiv. Pentru a-l obține, oamenii pot fi capabili de aproape orice și fac cam tot ce le stă în putință. Pe unii, succesul îi face fericiți, pe alții bogați, pe alții învingători, pe alții împliniți, etc. Pentru fiecare persoană în parte, succesul poate avea o semnificație aparte, mai ales dacă nu este perceput doar ca un simplu rezultat favorabil.
Succesul este dorit de oamenii de toate vârstele, îndeosebi de copii. În cazul lor, succesul școlar este rezultatul eforturilor lor continue, în ciuda tentațiilor care-i înconjoară. Succesul școlar le poate schimba percepția despre școală, care devine un loc plăcut, unde se pot afirma și valoriza în funcție de implicarea fiecăruia. Copiii sunt asemeni florilor. De exemplu, dacă unei flori (aflată într-un ghiveci) îi acorzi atenție, dacă are parte de lumină, căldură, apă suficientă, ea va crește, se va dezvolta și va înflori frumos. Fiecare centimetru, fiecare frunză, fiecare boboc, reprezintă un mic succes, parte componentă a rezultatului final favorabil.
Succesul persoanelor adulte poate fi: consecința unor rezolvări, unei perseverențe, unui curaj calculat, unei conjucturi favorabile, conștientizării unor calități și aptitudini, unei inspirații salvatoare, asumării unor sacrificii necesare, posibil și anumitor compromisuri. Este cu totul altceva decât la niște copilași.
În viață, succesul poate apărea devreme, târziu sau foarte târziu. Exemple sunt o mulțime: din sport, din lumea filmului național și internațional, din lumea muzicii, artei, etc. Memorabilă rămâne afirmația celebrului actor american Sylvester Stallone care a spus ”Fiecare campion a fost la un moment dat un concurent ce a refuzat să se dea bătut”. Cu o ușoară paralizie facială și cu o constituție fizică nu tocmai potrivită cerințelor de la Hollywood, Sylvester nu s-a dat bătut. Printr-un efort deosebit și o perseverență greu de egalat, și-a dezvoltat un corp de invidiat, a scris scenarii uluitoare prin subtilitatea lor, a jucat în numeroase filme și chiar a câștigat mult râvnitul premiu Oscar. Continuă să facă filme de acțiune, deși are peste 70 de ani. Nu este agreat de mulți confrați, dar este un actor de succes și asta nu se poate contesta.
George Bernard Shaw a definit succesul din altă perspectivă, afirmând ”Succesul nu constă în a nu face greșeli, ci în a nu face aceeași greșeală de 2 ori”. Observația sa susține ideea că succesul are legătură cu a nu persevera în aceeași greșeală, nicidecum cu absența ei.
Despre succes în politică și război a vorbit mult fostul ministru englez Winston Churcill. ”Succesul nu este final, eșecul nu este fatal, ceea ce contează este curajul de a continua” a afirmat ei după câteva decizii politice eronate. ”Dacă treci prin iad, continuă să mergi” este felul ciudat în care el încuraja soldații englezi, în timpul celui de-al Doilea Război mondial, iar succesul în apărarea țării nu a întârziat să apară.
Celebra savantă Marie Curie a oferit o diferită explicație a succesului său, afirmând ”Primul principiu în viață este să nu te dai bătut în fața oamenilor și a întâmplărilor”. Nu s-a dat bătută și datorită succesului său în domeniul științific, astăzi, ne putem fotografia, putem face investigații imagistice și multe altele.
Având în vedere exemplele prezentate mai sus, dar și studiile efectuate asupra oamenilor de succes, s-au stabilit câteva lucruri pe care dânșii nu le fac, indiferent de problemele cu care se confruntă. Acestea sunt:
– nu se plâng și se concentrează pe găsirea de soluții care să funcționeze;
– nu învinuiesc pe alții pentru nereușitele lor și își asumă responsabilitatea pentru tot ce există în viață lor, bun sau rău;
– nu se ceartă deoarece sunt conștienți că argumentele nu pot aduce rezultate favorabile;
– nu se laudă, acțiunile lor vorbesc mai mult decât vorbele;
– nu judecă pe alții, încearcă să înțeleagă cu ce se confruntă și empatizează atât cât este necesar;
– nu mint fiind convinși că numai cinstea crează încredere;
– teama de eșec o folosesc numai în avantaj propriu.
Pentru a cunoaște succesul este mare nevoie și de apreciere, de încurajări, posibil și de ajutor. Dacă le aveți, sunteți binecuvântați, dacă nu, imaginați-vă că există totuși cineva care vă îndeamnă să continuați ce ați început. Insuccesul și limitarea sunt determinate și de teama de eșec, determinată clar, de teama de a fi criticat sau respins.
O viață bună, nu este neapărat o viață de succes răsunător. La aceeași concluzie a ajuns și celebrul actor american Denzel Washington, care, nu demult, într-un interviu a declarat cu seninătate ”Succesul este văzut în ochii fiecăruia, altfel. Pentru mine, succesul înseamnă pace interioară”.
Din punctul meu de vedere, succes poate inseamna și un trăi liniștit, cât mai departe de cei invidioși, mincinoși și răutăcioși. Este o formă de supraviețuire cam utopică, însă nu imposibil de realizat, mai ales dacă munciți din greu și visați la lucruri mărețe.
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici