Cate mistere mai poate sa ascunda Luna, acum cand omul a ajuns pe suprafata ei? Destul de multe credem, cu atat mai mult cu cat ea este cunoscuta noua sub mai multe aspecte si sub mai multe denumiri, intre care cea mai cunoscuta este Selena. Multi au auzit de Lilith, care, de fapt, reprezinta un punct virtual, pozitionat in unul dintre cele doua focare ale elipsei pe care o descrie Luna.
Luna Neagră este alta denumire data lui Lilith; poate ca este „neagra” deoarece ea modeleaza comportamentul erotic uman in mod negativ, generand impulsuri instinctuale puternice si nu dintre cele benefice.
Ca o curiozitate, vom spune ca mai sunt si alte denumiri, desi acestea nu se refera la satelitul Pamantului, ci la luni calendaristice, si anume:
Luna Albă este „luna” care precede Anul Nou budhist, in care acestia se roaga, se curata, mananca mancare alba (lapte, branza), se spala pe tot corpul cu o batista alba pentru curatarea trupului si sufletului, apoi batistele sunt arse intr-un foc ritualic.
Luna Amară este o alta „luna”, in calendarul musulman, si anume, luna fara nici o sarbatoare islamica.
Si mai avem asa-zisa Luna Albastră.

Ce este o Luna Albastră?

Si, de ce se intampla anumite lucruri din cauza Lunii Albastre? Ei bine, de obicei exista 12 faze de Luna Plina in fiecare an si, desi ciclul lunar este de aproximativ 29 ½ zile, lunile au intre 28 si 31 de zile, iar acest lucru face posibila aparitia unei a 13-a Luna Plina si cand exista doua faze de Luna Plina in cadrul aceleasi luni calendaristice, a doua dintre ele este numita „Luna Albastra”. De fapt, Luna are culoarea albastra numai cand o observam dupa o eruptie vulcanica puternica; norul de cenusa actionand ca un filtru de culoare, lasa sa treaca numai culoarea albastru. In rest ea are culoarea ei obisnuita. Se spune ca numele de Luna Albastra (blue) s-ar trage din arhaicul “belewe” care inseamna “a trada”, cum tradati se simteau taranii agricultori, care credeau ca Luna, dupa care isi coordonau muncile agricole, ii tradeaza, aparand in afara periodicitatii  calendaristice obisnuite.

Singura luna in care nu a fost Luna Plina, a fost februarie 1865, iar urmatoarea va fi in februarie 2018. In schimb, anul 2018 va fi “bogat” in Luni Albastre: in 31 ianuarie si 31 martie 2018, acest lucru repetandu-se in ianuarie si martie 2037. Dar, sa traim pana atunci, mai ales ca anul acesta – 2017 – nu vom avea un astfel de eveniment  care ne poate speria. Caci…

… se stie ca pe Luna Plina se intampla tot felul de lucruri mai mult decat neplacute; astfel, pe Luna Plina s-au produs cutremurele  cu magnitudine mare din 4 martie 1977 (7,2 grade pe scara Richter) si 27 octombrie 2004 (6 grade) din Romania, dar si cel din Oceanul Indian din 26 decembrie 2004, care a avut o intensitate de 9 grade si care a produs tsunami-ul distrugator care a lovit Indonezia si alte regiuni din zona. Pe 31 august 2012 a fost Luna Albastra si au urmat: un cutremur devastator in China cu sute de morti si eruptia Vulcanului de Foc din Guatemala care a provocat relocarea a peste 33.000 de persoane.   Acest fenomen s-a petrecut doar de 4 ori in secolul trecut si este interesant de stiut ca el s-a produs atat inainte de primul razboi mondial, cat si inainte de criza anilor ’30 si inainte de cel de al doilea razboi mondial, cand a avut loc fenomenul de Luna Albastra, adica de doua ori Luna Plina intr-o luna calendaristica. Se pare  ca Luna Albastra aduce cu ea cataclisme naturale, razboaie si multe alte nenorociri. Se spune, de asemenea,  ca dupa Luna Albastra, vremea se inrautateste puternic in luna urmatoare. Si este firesc sa fie asa; stim deja ca mareele, fluxul si refluxul, sunt provocate de evolutia Lunii si nici scoarta terestra nu e ferita de influenta sa. Mai mult, comportamentul uman este si el influentat de fazele Lunii si evolutia ei in jurul Pamantului si, impreuna cu acesta, in jurul Soarelui. Daca nu putem – deocamdata – sa influentam eruptiile vulcanice sau cutremurele, avem in schimb posibilitatea sa ne supraveghem comportamentul in timpul fenomenului de Luna Albastra si in “aura” sa (1-2 zile inainte si dupa); fiindca pretindem ca ne-am civilizat, (nu ne mai speriem de varcolaci sau alte “minuni”) sa ne onoram pretentia. Luna Albastra nu este nimic altceva decat o alta Luna Plina, una in plus. Singularitatea ei nu este o ciudatenie si nu trebuie sa ne sperie.

Post scriptum: la intrebarea de inceput, “cate mistere mai poate sa ascunda Luna”, raspunsul ar fi “nu prea multe”, caci de curand NASA a fact cunoscut faptul ca a descoperit pe Luna – apa. E drept, sub forma de gheata, dar tot apa este! Si, cine stie ce vom mai descoperi…


Livia Dragu – Editor Online
Co-autor a Editei de colectie: “CARTEA Zodiacului” – click aici
www.astrologie-tarot.ro