Cronofagii – cei care ne fura timpul
Poate fi destul de greu de crezut, dar exista si astfel de hoti. Se numesc cronofagi si sunt oameni care nu au mare lucru de facut, dar fura din timpul altora, invadandu-le cu obraznicie existenta. Cum? Vorbind in nestire, uneori si in nesimtire, despre sine, despre dusmani, prieteni, colegi, vecini, rude, despre ceea ce le-ar placea si ce nu, despre o multime de posibile subiecte, care mai de care mai… enervante.
Hotii de timp se considera persoane inteligente, prietenoase, descurcarete, dar, in realitate, sunt persoane egocentrice, in ochii carora cineva are valoare atata timp cat este dispus sa-i asculte si sa-i aprobe in totalitate.
Sunt persoane preocupate de lucruri fara prea mare importanta. Vorbind atat de mult, pot da impresia ca se pricep la foarte multe. “Impresia” este termenul cel mai potrivit deoarece nu sunt deloc eficienti. In cazul lor, expresia “numai vorba este de ei”, este cat se poate de adevarata si de adecvata.
Cu o tenacitate demna de invidiat, se pot asemana cu o caracatita care, atunci cand reuseste sa prinda cu tentaculele sale, cu greu se mai poate scapa.
Se pot intalni in colectivitate, atat la serviciu cat si in randul cunoscutilor. Poate fi client, coleg, vecin, ruda, chiar si un superior.
Se poate explica un astfel de comportament? Psihologii considera ca, in acest fel, cronofagii se elibereaza de neputinta de a actiona. Poate fi considerata o imaturitate? Unii considera ca da, altii ca nu, parerile sunt impartite. Poate fi egoism? Egoism este sigur, pentru ca ei nu ezita niciodata sa deranjeze, indiferent de ora sau de situatie, ignorand cu desavarsire starea de sanatate precum si importanta preocuparilor celor pe care ii deranjeaza. Cronofagii pot ajunge de-a dreptul insuportabili si deseori, ajung sa fie ocoliti, mai ales de catre cei care ajung sa-i cunoasca suficient de bine.
Nu este usor sa sa te distantezi de o astfel de persoana. Tocmai din acest motiv, m-am gandit sa va prezint, intr-un mod sintetizat, cateva sugestii.
Daca aveti nesansa ca un cronofag sa va fie client, indicat ar fi sa-l ascultati cateva minute, dupa care sa invocati o scuza gen “trebuie sa duc actele la d-nul/d-na director”, “peste cateva minute va incepe o sedinta, la care, obligatoriu, trebuie sa particip”, “ma mai asteapta un alt client…”, etc., apoi sa dispareti de urgenta din preajma sa.
Daca hotul de timp va este coleg, dupa un anumit timp alocat ascultarii, recomandat ar fi sa-l intrerupeti cu o afirmatie de genul “imi pare nespus de rau, va trebui sa termin pana la… mai am mult de lucru”. Daca insista, incercati sa gasiti un alt pretext si parasiti imediat zona de asalt, intrucat este clar ca sunteti vizat ca si tinta.
In cazul in care cronofagul va este superior, situatia este destul de delicata. Poate fi riscant sa-l intrerupeti, iar despre replica “am mult de lucru…” nici nu poate fi vorba. O alternativa ar putea fi scuza ca sunteti asteptat de un client important, dar ce va faceti daca va invita pe amandoi la continuarea discutiei? Modalitatea de a va distanta, trebuie sa fie cat se poate de discreta. Cand anume? Atunci cand ii suna telefonul sau cand intra altcineva…
E bine de stiut ca relationarea cu un cronofag este dificila doar pentru cel/cea aflat pe post de “ascultator”. Dificultatea consta in greutatea rolului asumat de a fi la dispozitia cuiva, specializat clar in pierderea timpului si a vorbirii fara sens. Poate fi dificil de iesit dintr-o asemenea situatie, destul de riscant, insa recomandarea mea ar fi sa nu asteptati prea mult. Cu cat trece mai mult timp, cu atat va fi mai greu sa va detasati, iar acest lucru nu este simplu niciodata, indiferent de pregatirea pe care o aveti.
Un comportament nepotrivit este o proasta carte de vizita pentru oricine. Atitudinea unui cronofag poate da nastere la tensiuni, chiar la discutii neplacute, insa putini stiu ca asa ceva poate afecta emotional. Urmarile vor fi sesizate ceva mai tarziu, iar efectele pot fi dintre cele mai neplacute. Tocmai de aceea, daca se impune, trebuie actionat asupra cauzei si abia apoi asupra efectelor.
O atitudine politicoasa si diplomata poate ajuta foarte mult, atat sa va indepartati, cat si sa va apropiati de cineva. Frumos ar fi, sa o faceti cu tact si respect. De ce cu respect? Pentru ca respectul oferit (dar si primit), poate fi o regula de aur pentru o convietuire armonioasa. Cele doua cuvinte “respect” si “regula” incep cu aceeasi litera R. Sa fie doar o simpla coincidenta?
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici