De obicei, Sărbătorile sunt primite cu emoție, nerăbdare și bucurie, însă numai de cei/cele care au motive întemeiate și așteptări. Ce fel de așteptări? De a merge unde nu au mai fost, de a vizita noi locații sau de a primi cadouri pe care și le doresc cu ardoare.
Sunt și persoane care se tem de Sărbători, le este cam greu să recunoască și destul de greu să explice de ce li se întâmplă acest lucru. Dânșilor/dânselor le dedic acest nou articol, sperând că le voi ameliora tristețea, oferind și câteva explicații.
Frica de Sărbători poate fi interpretată și ca frica de a fi singur. Este resimțită foarte puternic de cei care au pierdut pe cineva drag ( care le-a fost mult timp alături), dar și de persoanele care nu au un partener de viață. Este o frică deosebit de periculoasă datorită faptului că este asezonată cu sentimente de insecuritate și disperare. Vă poate determina să luați decizii mai puțin înțelepte, să faceți compromisuri grave, să faceți alegeri greșite în urma cărora să ajungeți în situații greu de suportat.
O primă recomandare ar fi să ieșiți, cât mai repede cu putință, din poziția de victimă. Cumpărați-vă un cadou frumos și fiți generoși cu…dumneavoastră. Dacă nu vă încânta ideea și nici nu vă doriți ceva anume, faceți un cadou frumos persoanei la care țineți cel mai mult. Din punct de vedere emoțional, vă va face foarte bine.
Alte recomandări ar fi: telefonați celor care merită și care se bucură atunci când vă aud; dacă sunteți invitați într-o vizită și agreați gazda, duceți-vă; chiar dacă sunteți singuri, bucurați-vă de o ciocolată/cafea caldă, de o prăjitură bună, de o păturică pufoasă și de un film bun.

Referitor la generozitate și Sărbători am descoperit că există persoane care se tem de Sărbători pe motiv că nu-și pot permite să fie generoase cu cei dragi, așa cum și-ar dori. Resursele financiare de care dispun sunt limitate, iar viața pe timp de iarnă a devenit din ce în ce mai scumpă. Nu e nimic rușinos în asta, însă astfel de persoane se simt umilite atunci când primesc mai mult decât pot oferi. Urmarea este că reacționează diferit: ori fac cheltuieli mult peste posibilitățile lor, ori se izolează invocând motive pe care nu și le-ar dori niciodată…dar le ajută să scape de cheltuială.

Așa cum v-am obișnuit, vă voi relata o scurtă poveste terapeutică cunoscută și sub denumirea de “Nimic nu este ceea ce pare a fi.”
Într-un sat locuia un bătrân croitor, foarte modest și bun. El cosea haine deosebit de frumoase pe care le vindea la un preț bun. Într-o zi, un sătean sărac și invidios i-a spus “De ce nu faci și tu că măcelarul din sat care împarte săptămânal carne săracilor?” Croitorul nu i-a răspuns, l-a primit cu mare tristețe, după care și-a continuat munca. Supărat că nu i s-a răspuns, săteanul a împrăștiat vestea că bătrânul croitor este avar și zgârcit. A intrat în dizgrație și sătenii au încetat să mai cumpere haine de la el. De bătrânețe, dar și de supărare, bătrânul croitor s-a îmbolnăvit grav și a murit. La scurt timp după decesul sau, sătenii au observat că măcelarul nu mai împarte carne gratuit. L-au întrebat și acesta a răspuns “Bătrânul croitor îmi trimitea bani lunar pentru a împărți carne săracilor. Acum că a murit, m-am oprit.”

Concluzia: Binele care se află în spatele aparențelor e greu de văzut. Tocmai de aceea, nu judecați pe nimeni, nu aveți acest drept. Riscul de a judeca greșit este major, indiferent cine sunteți. Aveți în vedere că oamenii muncitori și modești nu sunt avari, sunt cumpătați și asta este o mare diferență. Fiți generoși în măsura în care puteți, nu numai de Sărbători. Generozitatea dumneavoastră poate fi bucuria, posibil și salvarea altcuiva. Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este doar gestul de a dărui necondiționat.

Frica, generozitatea și Sărbătorile din orice anotimp ar fi, fac parte din viața noastră și este important să le trăim cu demnitate, cumpătare și modestie, conștientizând că toate vor trece așa cum au venit, noi rămânând aceleași personaje care-și văd, liniștite sau nu, de viața lor.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici