Imediat după 1989, “barierele” au dispărut, diversele obiceiuri, superstiţii sau sărbători, îndeosebi americane, au început să fie practicate şi la noi. Este cazul Zilei Îndrăgostiţilor (Valentine’s Day), dar şi al Halloween-ului (ziua tuturor sfinţilor). În cazul celei din urmă, aceasta se sărbătoreşte pe 31 octombrie şi conţine rituri tipice pomenirii morţilor, dar şi cele ale sărbătorii de An Nou. Este un amestec de ritual păgân, superstiţie şi sărbătoare creştină. Să vedem de unde provine aceasta.

Halloween – denumirea

După cum veţi vedea mai jos, în secolul al VII-lea, ziua de 1 Noiembrie era Ziua tuturor sfinţilor, adică “All Hallow’s Day”; cum superstiţia spunea că în noaptea de dinaintea acestei zile, lumea spiritelor se întrepătrunde cu lumea celor vii, s-a păstrat obiceiul de a se sărbători “All Hallow Even” adică ajunul – 31 Octombrie. De aici până la prescurtarea pe care o cunoaştem azi – Halloween – n-a fost decât un pas.

Halloween – scurt istoric

Celţii, trăitori acum 2000 de ani pe teritoriul Irlandei, Marii Britanii şi nordului Franţei, marcau sfârşitul verii şi începutul anului nou la data de 1 Noiembrie. Ei credeau că în noaptea dinaintea Anului Nou, spiritele se pot întoarce pe pământ spre a-şi căuta un nou trup; ele strică recoltele, sperie copiii şi fac numai răutăţi. De aceea, pe 31 octombrie, ei sărbătoreau Samhain-ul, un ritual păgân de alungare a fantomelor, a spiritelor, în care se făceau ruguri sacre pe care se sacrificau animale şi grâne, pentru îmblânzirea şi îndepărtarea acestor spirite. De frig, celţii erau îmbrăcaţi cu blana animalelor, iar tăciunii din focurile rituale erau purtaţi cu grijă în case pentru a aprinde focurile în vatră, focuri ce aveau acelaşi rol de a alunga spiritele. După cucerirea romană, Samhain-ul celtic s-a combinat cu sărbătoarea romană a comemorării morţilor – Feralia şi cea a zeiţei Pomona. În secolul al VII-lea când pe pământurile celţilor a pătruns creştinismul, Papa Bonifaciu al IV-lea a stabilit ziua de 1 Noiembrie ca fiind ziua tuturor sfinţilor şi martirilor creştini; ajunul acestei zile dând tonul la sărbătoarea religioasă. Astfel, o sărbătoare cu rădăcini în păgânismul celtic, a devenit sărbătoare a bisericii creştine.

Halloween – astăzi

Pe continentul american, această tradiţie a fost adusă de coloniştii englezi şi de cei irlandezi. Cum se desfăşura Halloween-ul? Exact ca pe vremea celţilor şi a zorilor creştinismului, dar cu “mijloacele” de astăzi. Se poartă costume, prefigurând îmbrăcămintea celţilor care azi ne-ar da fiori; se poartă măşti, precum celţii purtau capete de animale pentru a speria spiritele. Se scobesc dovleci în care arde o lumânare, întocmai ca vechii celţi care purtau spre case tăciunii aprinşi, dar acum dovlecii au forme “înspăimântătoare”. Până în anii ’30 focurile celtice pentru sacrificii şi procesiunile de ziua morţilor din Anglia, erau înlocuite de parade şi petreceri în tot oraşul. Tot cam prin acei ani a fost reanimata o rămăşiţă de superstiţie, “trick or treat”, care se trage din obiceiul ca în timpul procesiunilor din Anglia, cerşetorii să se roage pentru ceilalţi, iar aceştia le ofereau aşa-zisa “prăjitură de suflet” pentru a fi siguri că nu vor fi păcăliţi; acum copiii costumaţi merg din casă în casă, bat la uşă şi primesc bomboane. Se practică “sperietură” şi se spun poveşti de groază, cu toate că nimeni nu mai crede în revenirea spiritelor; ba mai mult, se petrece şi se dansează în reuniuni “tematice”, în tot locul.

Halloween – la noi

Românul snob, şi nu numai el, a preluat urgent această sărbătoare cu rădăcini europene păgâne, de la americani, pentru că orice prilej de distracţie e bun şi pentru noi. Şi la noi se fac petreceri de Halloween, cu măşti, costume, mai puţini dovleci şi fără obiceiul copiilor “trick or treat”. Şi asta, deşi mulţi tineri nu sunt interesaţi de tradiţia sau superstiţia asta, se întâmplă să petreacă, totuşi, Halloween-ul, doar pentru că au încă un prilej de distracţie. Şi, cine poate să-i condamne pentru asta?
Mai interesant este ca şi noi avem o astfel de sărbătoare, numită “Noaptea Sfântului Andrei”, care vine cu obiceiurile şi superstiţiile ei, despre care vom vorbi aici.

*Află şi care anume sunt Ceremoniile de Halloween din materialul acesta – click aici.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro