Enigmatici – Cei Trei Magi

„Dupa ce S-a nascut Iisus in Bethleemul din Iudeea, in zilele imparatului Irod, iata ca au venit niste magi din Rasarit la Ierusalim, si au intrebat: „Unde este Imparatul de curand nascut al Iudeilor? Fiindca I-am vazut steaua in Rasarit si am venit sa ne inchinam Lui”. Asa incepe Capitolul 2 din Evanghelia lui Matei. Vom observa ca nu se spune ca au fost trei magi, ci, in versetul 11, se spune doar ca I-au adus trei daruri: aur, tamaie si smirna; poate ca de aici a ramas traditia ca ar fi trei magi. Dar ce era in acel timp un mag? Putea fi un filosof, astronom si astrolog, un erudit sau preot la popoarele orientale. In Biblie (Daniel 1:20; 2:2), magii sunt mentionati ca fiind un fel de savanti, care se indeletniceau cu studiul stiintelor oculte, astronomia, astrologia, talmacirea viselor, care analizau miscarile astrelor si studiau planetele, dar evanghelistul nu ne spune ce erau cei trei magi: vrajitori, astrologi, preoti sau altceva. Unele traduceri ale Bibliei folosesc termenul de astrologi pentru a-i desemna pe Cei Trei Magi; in greaca, cuvantul magos (cu pluralul magoi) are patru sensuri: 1. Membru al clasei preotesti din Persia antica, in care astrologia si astronomia au ocupat locuri de frunte in timpurile biblice; 2. cineva care are cunostinte si puteri oculte si este adeptul interpretarii viselor, astrologiei, ghicitului viitorului si al divinatiei; 3. un magician; dar si 4. un inselator care foloseste practicile mentionate mai sus. Din aceste definitii, din unele descrieri ale Bibliei, dar si din scrierile lui Herodot care atestau abilitatile astrologice ale clasei preotesti din Persia, am putea spune ca magii erau probabil preoti-astrologi persani, care puteau interpreta stele si semnificatiile lor, in special Steaua Magilor care i-a calauzit. Si totusi, cine au fost Magii ramane, in parte, un mister; magii mentionati in Evanghelia lui Matei nu sunt prezentati ca regi, nu li se spune numele, nici ca ar fi fost trei; ci, doar, ca ar fi venit din Rasarit.

Despre daruri

Cei Trei Magi I-au adus Pruncului Iisus, trei daruri: aur, smirna si tamaie. Aurul – ca simbol al regalitatii, al regilor; Iisus a fost recunoscut ca Rege, Mesia cel asteptat de profetii Vechiului Testament. Tamaia – ca simbol al spiritualitatii; recunoasterea faptului ca Iisus a venit sa schimbe lumea din punct de vedere spiritual. Smirna – ca simbol al sacrificiului. Ce observam? Prin semnificatia simbolica a celor trei daruri, Magii joaca rolul de ursitoare: fiecare dintre acestea prevestind ceva, ce va urma in viata pamanteasca a lui Iisus. Conform unei istorisiri din secolul al VI-lea, darurile aduse ar fi fost lasate de Adam, pe un munte din Persia, pentru a fi prezentate lui Mesia cand va veni pe pamant. Generatii dupa generatii de preoti se rugau pe acel munte, cautand un semn pentru venirea lui Mesia, pana cand, cu doi ani inainte de Nasterea Domnului, trei barbati au vazut o stea deosebit de stralucitoare si au pornit sa o urmeze, pana la Bethleem.

Cine erau Cei trei Magi?

Cei trei erau reprezentantii celor trei rase descinse din cei trei fii ai lui Noe: Sem, Ham si Iafet. Magul din Persia i-a reprezentat pe urmasii lui Iafet – rasa alba; cel din Arabia pe urmasii lui Sem, semitii, iar cel din Egipt pe cei ai lui Ham, rasa neagra. Este posibil ca cei trei sa fi fost membri ai unei caste preotesti din Persia si, cu toate ca numele lor nu a fost mentionat in Evanghelie, Venerabilul Beda (m.735) ne-a lasat numele lor; Kaspar, Melchior si Balthazar. Traditia crestina i-a reprezentat de la inceputuri in costume persane (se spune ca in secolul al VII-lea, majoritatea bisericilor din Tara Sfanta au fost distruse sau profanate de cuceritorii persi; doar Biserica Nasterii a scapat neatinsa, deoarece pe mozaicul aflat pe fatada ei, erau infatisati Cei Trei Magi, imbracati in straie persane). Ca varsta, Kaspar era infatisat ca un barbat tanar, Balthazar ca unul matur si Melchior ca un batran cu parul alb. Acesti astrologi veniti din Orient, Cei Trei Magi, sunt cele mai misterioase personaje din Biblie, dar ei sunt practic primii care au crezut in profetiile din Vechiul Testament, primii dintre cei care I s-au inchinat lui Iisus la iesle, au recunoscut maretia Lui si Mesajul Sau Divin.

Steaua Magilor

Steaua care i-a calauzit pe magi, venind de la Rasarit catre Apus, a cauzat multa mirare, spaima chiar, celor pe deasupra carora trecea; ea era considerata anuntatoare de mari evenimente. De ce au plecat magii dupa stea? In momentul Nasterii lui Iisus, steaua a aparut la hotarul Imperiului Roman si s-a aratat magilor. Cei Trei Magi, astronomi si astrologi, care nu citeau numai in stele, ci cunosteau si graiurile si religiile popoarelor invecinate, stiau ebraica si aveau cunostinta despre profetiile mesianice; astfel ei au facut legatura intre ivirea stelei si nasterea lui Mesia. Traseul Stelei Magilor este si el neobisnuit; la popasuri se oprea si ea. Drumul a fost lung si anevoios; de la aparitia stelei si Nastere au trecut multe zile pana magii au ajuns sa se inchine Pruncului. Mai inainte ei s-au dus la Irod, unde nu L-au gasit pe Prunc; iesind din palat steaua care-i „asteptase”, li se arata din nou, semn ca gresisera mergand la Irod. Apoi au fost condusi de stea la Bethleem, unde au ajuns in „zilele curatirii” (Luca 2:22), inaintea aducerii Pruncului Iisus la Templu. Se crede ca Cei Trei Magi au calatorit 12 zile dupa Nasterea lui Iisus si au ajuns in Bethleem in noaptea celei de a 12-a. Epifania, Sarbatoarea Regilor sau Adoratia Magilor, cum este numita sarbatoarea vizitei Celor Trei Magi, are loc la 6 ianuarie. In momentul in care Cei Trei Magi au ajuns la Bethleem, steaua a disparut. Unii oameni de stiinta si chiar unii teologi au cautat sa explice acest fenomen meteoric, dar Steaua Magilor n-a fost cometa, nici planeta, nici Jupiter, nici alt corp ceresc existent. Ea face parte dintre fenomenele extraordinare care au insotit venirea lui Mesia pe pamant si este considerata ca un Semn Divin. Sfantul Ignatie spune ca Steaua Magilor a aparut in mod special pentru a anunta Nasterea Domnului Iisus Christos; Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca nici n-a fost o stea, ci o putere nevazuta cu chip de stea; ea s-a arata pe cer doar cat sa-i conduca pe Magi, apoi a disparut.

Cati magi au fost?

Magi, in vechime, erau multi. Unii dintre cei mai mari magi din istorie au fost regele David si inteleptul Solomon, de la care au ramas scrieri si tratate de Magie Inalta. De asemenea, Sfantul Proroc Daniel, care a purtat si denumirea de rab-mag adica sef al Magilor. Dar cei mai cunoscuti practicanti de magie alba (cea care foloseste doar puterea binefacatoare a lui Dumnezeu si a ingerilor Sai), sunt Cei Trei Magi de la Rasarit. Exista si alte marturii; de pilda, traditia rasariteana vorbeste despre 12 magi care au venit la Pruncul Iisus; al patrulea mag Artaban este gasit in traditia rusa, dar si in cea din Bretagnia; o prima pictura crestina din Roma prezinta doar doi magi, iar o pictura din cimitirul Sf.Domitilla reprezinta patru magi. Tema acestor magi apare si ca subiect literar, care a indus multa dezorientare intre neavizati, prin prezentarea a patru magi; cel de al patrulea, plecat mai tarziu catre Bethleem, ajuns mai tarziu, dar ajuns primul in lumea de dincolo, sprijinit de doi ingeri pazitori. Este doar un roman frumos. Atat. Dar pentru noi raman Cei Trei Magi, deoarece despre acestia exista unele marturii. Intr-un calendar medieval al sfintilor, tiparit la Koln, se scria „Suferind multe incercari si oboseli pentru Evanghelie, cei 3 intelepti s-au intalnit la Sewa (Sebaste, Armenia) in anul 54, pentru Craciun. Apoi au murit: Melchior la 1 ianuarie, in varsta de 116 ani; Balthazar la 6 ianuarie in varsta de 112 ani si Kaspar la 11 ianuarie la 109 ani. Conform traditiei, osemintele Celor Trei Magi se afla la Koln din 1164. Cei Trei Magi au murit probabil in Persia, unde au fost ingropati, iar ramasitele lor au fost aduse la Constantinopol de Sf.Elena la inceputul secolului al IV-lea, iar de acolo – la Milano; cand Frederic Barbarosa a cucerit Milano, el a permis arhiepiscopului de Koln sa ia relicvele, care au fost depuse in Catedrala Koln, la 23 iunie 1164.

Astrologie si religie

Scrierile religioase ii numesc uneori pe Cei Trei Magi – regi sau crai. Nu, ei n-au avut asemenea rang inalt, dar este neindoios ca erau eruditi. Religia ne invata ca Cei Trei Magi sunt importanti prin faptul ca au fost primii care au facut legatura intre profetie si Steaua calauzitoare, primii care L-au recunoscut pe Iisus ca imparat al Iudeilor si primii care I s-au inchinat. Pe de alta parte, astrologia isi poate cere dreptul de a-i recunoaste in Cei Trei Magi, pe trei dintre reprezentantii sai, chiar ca preoti-astrologi. Altfel cum ar fi observat Steaua, cum ar fi urmat-o si cum ar fi adus tocmai acele daruri simbolice, ca niste ursitoare. Prin Cei Trei Magi – astrologia I s-a inchinat cu smerenie Mantuitorului Lumii.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro