Conform Dex online, răbdarea reprezintă capacitatea de a suporta greutăți și neplăceri fizice sau morale.

Schimbările intervenite în societatea contemporană și-au pus amprenta și asupra acestei capacități de a suporta, oamenii devenind tot mai nerăbdători, din toate punctele de vedere. Se consideră că lipsa de răbdare se datorează lipsei de timp. Ce fel de timp? Timpul necesar pentru a cunoaște, a învața, a iubi, a crea, a se dezvolta, a face bani și/sau carieră, etc. Câțiva dintre cititorii mei mi-au mărturisit că se află în căutarea răbdării și nu o prea găsesc. Mi-au sugerat abordarea unui asemenea subiect, dar și prezentarea câtorva recomandări ajutătoare. Am ales o poveste terapeutică, pe care o consider deosebit de sugestivă.

Izolați pe un munte, un fermier și soția sa își duceau traiul de pe zi pe alta. Sătul de sărăcie, fermierul a decis să plece și să-și găsească un loc de muncă în localitățile învecinate muntelui.

Înainte să plece, i-a spus soției sale “O să fiu plecat o vreme, dar îți voi rămâne credincios. Îmi poți promite același lucru?”. Soția i-a promis că-l va aștepta și că-i va rămâne credincioasă.

După mai multe zile de mers pe jos, fermierul a ajuns într-un oraș unde a găsit un loc bun de muncă. I-a cerut șefului său să păstreze toți banii cuveniți până când va dori să se întoarcă acasă și șeful a fost de acord. După vreo 20 de ani, omul s-a hotărât să se întoarcă acasă și i-a cerut banii. Șeful i-a spus: “Îți fac o ofertă; îți dau toți banii sau trei sfaturi, alegerea îți aparține, ori e una ori cealaltă.” Știind că șeful său este un om foarte înțelept și că sfaturile sale au fost întodeauna corecte, a optat pentru cele trei sfaturi. Acestea au fost:

– nu merge pe scurtături pentru că poate fi costisitor și chiar periculos;

– nu fii foarte curios;

– să nu iei o decizie când ești furios sau supărat, pentru că vei regreta amarnic.

La plecare, șeful i-a dat trei pâini și i-a spus “Primele două sunt pentru călătoria ta, iar a treia pentru când vei ajunge acasă”.

În prima zi a întîlnit un călător care l-a întrebat încotro se îndreaptă. Omul i-a spus că merge acasă, pe munte și că are mai multe zile de mers. Străinul i-a spus că-i poate arata o scurtătură secretă și că poate ajunge mult mai repede. Tentația de a alege scurtătura a existat, însă și-a amintit primul sfat și a continuat drumul pe traseul cel lung. A evitat să fie bătut și jefuit.

A doua zi a ajuns într-un sat și a cerut să poată înnopta într-una dintre cabanele nelocuite. Noaptea l-a trezit un răget puternic. Curios fiind, s-a ridicat din pat și a fost tentat să deschidă ușa. Și-a amintit cel de-al doilea sfat și a renunțat. A doua zi, a aflat de la gazda sa că un leu (mâncător de oameni) intrase în sat în timpul nopții. Dacă nu și-ar fi stăpânit curiozitatea, ar fi fost mâncat de viu.

După alte câteva zile de mers, fermierul a ajuns acasă. A văzut o lumină aprinsă înăuntru casei sale și s-a dus în dreptul ferestrei. Și-a văzut soția îmbrățișând un alt bărbat. Toată bucuria s-a transformat în furie și ură. Și-a amintit cel de-al treilea sfat și a reușit să se abțină de a intra peste cei doi. A dormit sub cerul liber. Următoarea zi, a hotărât să intre în casă și să-și pedepsească soția și pe iubitul ei. A lovit ușor ușa și când i s-a deschis, soția s-a aruncat în brațele lui, copleșită de bucurie. El a respins-o cu duritate și i-a reproșat că l-a trădat cu un alt bărbat.

“Este fiul nostru, eram însărcinată când ai plecat” a răspuns femeia cu lacrimi în ochi.

Văzând cât de mult îi seamănă bărbatul găsit în casă, a crezut-o și i-a îmbrățișat cu drag. S-au așezat la masă și a hotărât să împartă ultima pâine rămasă. A descoperit că șeful său pusese înăuntru toți banii pe care păstrase și s-au bucurat cu toții.

Din punctul meu de vedere, răbdarea poate fi unul dintre cele mai dificile teste ale vieții. Ne trebuie răbdare cu noi, cu alții, dar și mare străduință în a o exersa.

Puterea de a aștepta, cu mult calm, o mai au doar cei convinși că lucrurile bune se întâmplă acelora care știu să aștepte. Restul, ne aflăm în căutarea continuă a răbdării și tot căutăm până îmbătrânim, la fel ca și fermierul nostru.

Ce s-ar fi întâmplat dacă în momentele cheie ale întoarcerii sale acasă nu ar fi ținut cont de sfaturile primite? Nu este greu de ghicit. Drumul său s-ar fi încheiat brusc și nu ar mai fi aflat că are un fiu care-i seamănă, o soție credincioasă și un șef cinstit și înțelept.

Ce se poate întâmpla dacă pe drumul vieții dumneavoastră decideți să aveți mai multă răbdare? Se poate întâmpla să descoperiți că îndelungata căutare a răbdării nu a fost zadarnică și că ați devenit mai atenți, mai toleranți și mai buni.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici