În preajma lui “m-am săturat”
Despre luna ianuarie a fiecărui an se spune că este luna cea mai săracă din an. Stilista mea o numește lună moartă pentru că este luna cu cei mai puțini clienți și cu cele mai puține încasări.
Pentru mine luna ianuarie a fiecărui an este luna în care aud cel mai des expresia “m-am săturat”. O spun majoritatea celor care îmi solicită diverse recomandări, după reactivarea unor suferințe emoționale mai vechi sau declanșarea unora noi, urmare a așteptărilor sau speranțelor neîmplinite.
“M-am săturat de nevastă/soț”, “m-am săturat de bețiile lui”, “m-am săturat de învățat și mers la școală”, “m-am săturat să tot aștept”, “m-am săturat de suferință”, sunt doar câteva dintre exprimările oamenilor care s-au săturat de ceva sau de cineva.
Să nu vă imaginați că expresia “m-am săturat“ se poate spune în fața oricui. Ținta preferată sunt cei apropiați, protagoniștii cunoscându-se bine, nemaifiind deloc preocupați să creeze o bună impresie sau să pară altcineva decât sunt. De ce se întâmplă asta? Pentru că oamenii cred că celor la care țin li se poate reproșa orice. Se bazează pe faptul că cine-i iubește, îi și poate ierta…cu ușurință. Din păcate, iertarea funcționează până la un punct…al răbdării și suportabilității. E dificil de explicat, dar când deja ai trecut prin așa ceva, cu totul altfel se pune problema.
“Ce le spui de nu se ceartă cu tine și culmea, te mai și ascultă?” m-a întrebat o mămică, foarte surprinsă de efectul recomandărilor mele asupra copilului sau rebel, veșnic nemulțumit de tot ce i se oferea.
Ce am răspuns copilului, dar și celorlalți săturați dintr-un motiv sau altul, voi prezenta sintetizat în cele ce urmează. Sunt niște răspunsuri simple, adaptate persoanelor care au întrebat, precum și situațiilor cu care se confruntau.
Persoanelor care mi-au mărturisit că s-au săturat de relația sau job-ul pe care-l aveau, le-am răspuns utilizând, mai întâi, un citat din revista Psihologia azi “Dacă nu ești fericit unde ești, mută-te! Nu ești copac!”. Chiar dacă aflaseră ideea de pe Facebook, s-au amuzat că vin cu un asemenea argument, apoi au solicitat explicații în legătură cu frica de schimbare. Precizez, acest gen de teamă se datorează fricii de a ieși din zona de confort. Din punctul meu de vedere, este indicat să te muți dacă ai unde, iar dacă este vorba și de o persoană anume pentru care doriți să faceți pasul, este indicat să o cunoașteți destul de bine pentru a putea analiza compatibilitatea (caz în care puteți apela și la un specialist pe acest segment). Să pleci de la un job dificil, direct în șomaj, fără o rezervă minim necesară traiului de zi cu zi, este o adevărată nebunie! Să părăsești o familie după ani buni de conviețuire, pentru o amanta/amant de ocazie (care poate fi și a altora, nu numai a voastră) doar pentru că oferă satisfacții fizice nemaiîntâlnite, este un risc major pe care unii și-l asumă, fără a sta prea mult pe gânduri.
Expresia “m-am săturat” nu are de-a face cu bătrânețea. Adolescenților care se lamentau că s-au săturat de învățat și de școală, le-am răspuns sec “Ce este mai grea, lopata sau stiloul?” și tare s-au mirat. Tinerilor care mi-au răspuns obraznic, crezând că în acest fel mă intimidează, le-am arătat imagini impresionante ale unor copii care învățau la lumânare sau parcurgeau distanțe mari, cu dificultate, pentru a învăța carte.Le-am oferit și câteva exemple în acest sens, personalități ale societății contemporane ( nu le dau numele pentru a nu fi învinuită că le fac reclamă), care au învățat din răsputeri, în ciuda sărăciei, handicapului sau a ambelor.
Doamnelor sătule de abuzurile soților le-am recomandat să vizioneze filmul “În pat cu dușmanul” și să-l adapteze realităților românești, insistând asupra recomandării de a învăța să se apere în mod profesionist, chiar dacă forța fizică a unui bărbat poate fi mai mare decât a unei femei (bineînțeles că există și excepții).
Au fost și situații amuzante când mi s-a mărturisit că s-au săturat până în gât de carne, sarmale și piftii. Le-am spus că nu trebuie decât să-și schimbe meniul și să manace mai sănătos, chiar dacă nu sunt pasionați/pasionate de gătit.
Cel mai dificil mi-a fost cu persoanele care mi-au povestit că s-au săturat de dureri, de suferința fizică, de singurătate, de imposibilitatea de a se deplasa așa cum își doresc. Cândva, am trecut prin ceva similar și nu a fost dificil să mă transpun în situațiile relatate. La rându-mi, le-am povestit cum am reușit să depășesc acele momente grele. Mi-am concentrat atenția, interesul, gândurile, imaginația, spre cu totul altceva, distanțându-mă voit de realitatea pe care o trăiam. Am reușit cu succes și datorită familiei mele, insistând asupra ajutorului care niciodată nu trebuie refuzat, mai ales dacă vine din partea cui nu te aștepți. Cărțile mi-au fost de mare ajutor și cred că pot fi cel mai fidel partener pentru cei aflați în suferință. Acum există tabletele, telefoanele performante, un ajutor neprețuit, demn de tot interesul.
Persoanelor sătule de a mai aștepta, le-am spus că răbdarea nu are nicio legătură cu infinitul. Este o noțiune cu limite care diferă foarte mult, în funcție de personalitatea si determinarea celui care le experimentează.
În concluzie, expresia “m-am săturat” poate fi un final, dar și un nou început. Depinde numai de dumneavoastră ce interpretare îi veți da, precum și de deciziile pe care le veți lua…
Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici