Se spune că Sărbătorile de iarnă îi fac pe oameni mai generoși, mai buni, mai toleranți. Așa s-a întâmplat și în anul 2019 și am sperat ca acest lucru să se întâmple cât se poate de des, nu numai cu ocazia sărbătorilor.

Din punct de vedere numerologic, se spune că anul 2020 va fi un an al trăirilor, emoțiilor și sentimentelor. Contrar așteptărilor, am constatat că dialogul între membrii unor cupluri pe care le cunosc de mult timp, s-a transformat într-o continuă ceartă. După o astfel de dispută (rezultată din păreri și interese diferite), a venit la mine un cuplu pe care-l consiliasem demult. Insistențele de a-i ajuta să depășească acest moment dificil, m-au convins să renunț la o lectură extrem de plăcută în puținul timp liber pe care-l am.

Nu sunt și nici nu voi fi vreodată un Cupidon modern. Decizia de a interveni, am luat–o gândindu-mă la copiii cuplului, dar și la eforturile pe care le făcusem împreună, cândva, în timpul terapiei. Anterior, aplicasem metoda Imago (unii spun teoria Imago),, o tehnică folosită în terapia de cuplu, constând într-un dialog sincer între membrii cuplului, în care unul începea să spună ceea ce are de spus, iar celălalt răspunde la cele auzite. Asistasem la discuții contradictorii, la schimburi de vorbe grele. Știam la ce să mă aștept și tocmai de aceea, m-am gândit să schimb tactica.

I-am primit, i-am invitat să ia loc și i-am servit cu câte un ceai de plante medicinale. “N-ar fi mai bună o cafea?” m-a întrebat domnul soț,  abia stăpânindu-și nervii.

“Sunteți prea nervoși  să vă pot oferi o cafea și mai știu că cea mai mare bucurie a certărețului este să audă cearta. Vă rog să începeți, o să vă ascult pe rând, după care, amândoi, o să mă ascultați pe mine.”

Cum rufele murdare se spală numai în familie (uneori și la terapeut), bănuiți cam ce a urmat. Mi-au solicitat reaplicarea metodei Imago, însă i-am surprins înlocuind-o cu altceva. Cu ce? Cu o poveste pe care o voi reda în cele ce urmează…

“Deși se iubeau mult, doi soți se tot certau. Drept vorbind, doar unul îl certa pe celălalt, motivul fiind frustrările pe care le avea, dar și temperamentul său coleric.

–        Credeai că am fost sincer cu ține? N-am fost, te-am mințit ori de câte ori am avut chef.
–        Știam, a răspuns celălalt cu sfială.
–        Îți aminteșți că ți-am spus că te iubesc și că țin mult la ține? Mințeam și râdeam de tine când vedeam cât de credulă ești.
–        Știam, a răspuns celălalt cu demnitate.
–        Te-am înșelat când ți-am spus că te admir pentru priceperea și succesul tău.Te-am invidiat din tot sufletul!
–        Știam, a răspuns celălalt cu lacrimi în ochi.
–        Crezi că ți-am fost fidel? Te-am înșelat cu cine am putut, doar sunt bărbat într-o lume plină de tentații, nu sunt un sfânt!
–        Știam.
–        Nu te-am admirat niciodată, numai ca să te umilesc și să știi unde îți este locul…
–        Știam.

Uluit de toate aceste răspunsuri, soțul certăreț a adăugat:
–   Știai de toate astea și ai tăcut? De ce?
–   Pentru că eu te-am iubit.

Dragostea și bunătatea soției l-au  lovit  cu o putere incredibilă. Plângând în hohote abia a putut rosti:
–        Mă mai poți ierta?

Privindu-l cu bunătate, ștergându-i delicat lacrimile, soția i-a răspuns “Tocmai pentru că te iubeam, te-am și iertat”.

Povestea a avut efectul pe care mi l-am dorit. I-am redus la tăcere și chiar le-am demonstrat cât de repede se poate ajunge de la supărare la iertare. Au plâns amândoi și încă mai sper că lacrimile lor au spălat tot ce cuibărise rău între ei.

Un vechi proverb armenesc spune că “Sfârșitul certei este remușcarea”. Nu am idee ce a urmat. Nu am de unde ști dacă cel vinovat a avut vreo remușcare. Pentru mine a contat foarte mult că i-am împăcat și că mi-am început activitatea în noul an 2020, an al trăirilor interioare, emoțiilor lăuntrice și al acțiunilor în funcție de acestea, exemplificând, cu ce știam, cât de importante pot fi bunătatea și iertarea.

Mihaela-Theodora Popescu – Editor principal
Co-autor a Editiei de colectie: “Intre psihologie si parapsihologie” – click aici