Kamasutra – vis de amanti
Toata lumea a auzit de Kamasutra; multi cred ca ea este un tratat de sexologie indiana, care se ocupa, bineinteles, de arta sexului. Incontestabil, lucrarea respectiva contine un astfel de capitol – foarte interesant de altfel – dar este departe de a fi ce lasa sa se inteleaga numeroasele referiri care se fac la ea, mai ales in mediul on-line.
Kamasutra – o filosofie de viata
Kamasutra este un vechi text indian, o lucrare standard din literatura sanscrita, care contine o filosofie de viata de la Spiritual la carnal si care contine – intre altele – un capitol pe care astazi l-am numi tratat de sexologie. Istoricii atribuie scrierea acesteia aparitia sa intre anii 400 i.Chr. si secolul al II-lea d.Chr.. Acest secol al II-lea este si data pomenita de jurnalistul-autor de scrieri despre India veche, John Keay, cand, spune acesta, a fost compus acest compendiu, prin colectarea acelor aforisme care compun Kamasutra.
…“patru obiective principale ale vietii”…
Pentru a intelege de ce Kamasutra NU este un tratat de sexologie, ci un fel de “regulament de viata”, va trebui sa stim ca filosofia indiana din acel timp urma patru obiective principale de viata:
1 – Dharma, care vorbeste despre viata virtuoasa;
2 – Artha, care se refera la prosperitatea materiala;
3 – Kama – care arata placerea estetica si cea erotica;
4 – Moksha, adica eliberarea, care se refera la eliberarea din ciclul moarte-renastere.
Sa mai spunem ca primele trei obiective erau scopuri ale vietii de zi cu zi, iar cel de al treilea este cel la care se refera Kamasutra.
Continutul Kamasutrei
In sanscrita, Kama inseamna placerea estetica si erotica, iar sutra este un fir, o linie conducatoare, care tine lucrurile impreuna. Kamasutra, lucrarea al carei autor este Vatsyayana, are 1250 de versuri, distribuite in 36 de capitole, structurate in 7 parti, astfel:
Partea I-a, Observatii generale: obiective si prioritati ale vietii, dobandirea de cunostinte, reflectii si altele; cuprinde 5 capitole.
Partea a II-a, Avansurile amoroase si actul sexual: cuprinde capitole referitoare la stimularea dorintei, (imbratisari, sarutari, mangaieri etc), muscaturi si alte stimulente, virilitatea la femei, coitul, sexul oral si concluzii la jocul iubirii; descrie 64 pozitii sexuale si cuprinde 10 capitole.
Partea a III-a, Cum sa-ti iei o sotie: cum o curtezi, cum sa o “ceri”, forme de casatorie, unirea prin casatorie; cuprinde 5 capitole.
Partea a IV-a, Atributiile si privilegiile sotiei: capitole referitoare la comportamentul unei sotii, comportamentul sotiei-favorita fata de celelalte sotii si altele; cuprinde 2 capitole.
Partea a V-a, Sotiile altora: comportamentul femeie-barbat, cum fac cunostinta, despre femeile haremului, comportamentul intre femei, examinarea sentimentelor; cuprinde 6 capitole.
Partea a VI-a, Despre curtezane: cum isi aleg iubitii, iubitul stabil, cum sa faca bani, profituri ocazionale, reinnoirea relatiei cu un vechi iubit, profituri si pierderi; are 6 capitole.
Partea a VII-a, Practici oculte: se refera la imbunatatirea atractiei fizice si la reintarirea puterii sexuale; 2 capitole.
Sexul – nemuritor
Este adevarat ca aceasta lucrare cuprinzatoare, numita Kamasutra, este unul dintre primele studii sistematice ale comportamentului sexual uman in literatura de specialitate a lumii, dar el documenteaza sociologia sexului in India, cu 18 secole in urma. Astazi, nimeni si nimic nu ne poate face sa credem ca principiile enuntate in Kamasutra mai pot fi aplicate in societatea noastra. Dar sexul… Sexul a ramas acelasi, iar ce era bun atunci, se dovedeste a fi foarte bun si astazi. Dar de la asta si pana la a spune despre Kamasutra ca este doar “un manual de sex” este cale lunga, pe care unii superficiali au scurtat-o cat au putut. Astazi, cand spui “kamasutra” te gandesti imediat la cele 64 de pozitii pentru a face sex descrise de Vatsyayana, nicidecum la comportamentul sotiei-favorita sau la harem, pentru simplul motiv ca asa ceva nu mai exista. Si acesta este doar un exemplu…
In mod special occidentalii considera – pe nedrept – Kamasutra ca pe un manual de sex; contrar acestei pareri, lucrarea este un ghid de viata virtuoasa si plina de har, care vorbeste despre natura iubirii, viata de familie si alte aspecte ale vietii, unele orientate spre placere.
Dintre toate cele sapte parti ale Kama Sutrei, partea a doua este cea mai cunoscuta, mai cautata si mai… experimentata dintre toate, tocmai pentru ca principiile enuntate in celelate capitole se refera la o societate de mult disparuta, ale carei reguli nu mai pot fi aplicate astazi. Dar sexul este nemuritor…
*Citeste si volumul inedit: “Sex si ZODII” – autori Radu Botez & Livia Dragu – aici, dar si “Este sexualitatea influenţată de culori?” – aici.
Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro