(pentru fiecare zodie)

Motto: “Fereşte-te de Idele lui Marte!”

Luna Martie nu are o reputaţie tocmai bună, fiind socotită drept  nenorocoasa, ba chiar periculoasă, între toate lunile anului. Aşa să fie oare? Mai întâi, să ne amintim că în vremea antică, această lună marca începutul unui nou an (când bădiţa Traian ieşea cu plugul…). Mai târziu, când calendarul a căpătat o nouă înfăţişare şi anul nou începea în ianuarie, luna Martie, a treia lună, a fost asociată cu… Sfânta Treime. Şi nu în cele din urmă, luna şi-a primit numele de la Marte (Ares în mitologia greacă), care în mitologia romana era considerat zeul agriculturii şi abia mai târziu, când s-a văzut că este nevoit să apere ogoarele şi recoltele de năvălitori şi a pus mâna pe sabie, a fost considerat zeul războiului! Sunt câteva “amănunte” care vorbesc despre o latură benefică a lui Marte şi, implicit, despre caracterul benefic al lunii care îi poartă numele. Atunci, de ce este judecată atât de aspru? Se spune că un hauspicius (un fel de ghicitor roman) numit Spurinna l-a avertizat pe Cezar, spunându-i “Fereşte-te de Idele lui Marte”; în drum spre Senat, Cezar l-a întâlnit pe acesta şi l-a interpelat că este deja Idele lui Marte şi el trăieşte, dar ghicitorul i-a replicat că “ziua nu s-a sfârşit” (era încă 15 martie). Şi… a avut dreptate. Prin urmare,  este posibil ca teama de luna martie să fie o rămăşiţă istorică, ca urmare a asasinării lui Julius Cezar în Senat , pe 15 martie anul 44 i.Hr., eveniment ce a marcat tranziţia de la Republică la Imperiu; adică data unui eveniment tragic, care a schimbat  istoria. Şi ar mai fi ceva: martie marchează sfârşitul iernii şi era luna cu multe decese, datorită organismului slăbit de lipsa luminii solare şi a alimentaţiei precare. Şi din punct de vedere parapsihologic, există explicaţii pentru atâtea evenimnte tragice sau neplăcute în această lună: lipsa energiei slăbeşte organismul, aura umană poate fi mult mai uşor “spartă”, iar alte organisme pot fura energia sau pot inculca energii negative. Să nu uităm, de asemenea, vorba românească “nu lipseşte, ca Martie din post”, căci în orice dată este Paştele, luna martie este lună de post! Iar postul, chiar dacă te întăreşte spiritual, te poate slăbi fizic.

Dacă însă este vorba să ne ferim de Idele lui Marte, ar trebui să fim atenţi la altă planetă, şi anume la Mercur, care va fi în mers aparent retrograd aproape în întreaga lună Martie a acestui an.

Mercur – karmic mai puternic decât Marte?

În acest Martie 2019, DA, pentru că Mercur va fi retrograd, iar  când o planetă este retrograda, ea se afla mai aproape de Pământ decât de obicei şi, în consecinţă, energiile sale sunt mai intense, cu atât mai mult cu cât aceasta este o planetă “personală”, cum este Mercur. Şi să mai amintim doar că, în acest an, Marte nu va avea o perioadă de retrogradare (de mers aparent retrograd) şi să ne îndreptăm atenţia spre avertizările pe care ni le poate aduce micul şi rapidul Mercur.

Planeta Mercur, cea mai apropiată de Soare, poartă numele zeului roman Mercur, asimilat celui din mitologia greacă Hermes. Ca şi acesta din urmă, Mercur era mesagerul zeilor, căci era agil şi sprinţar şi, deşi nu era dintre zeii cei mai importanţi, spre deosebire de aceştia a luat parte la mult mai multe legende şi mituri care ne-au rămas din mitologia antichităţii. Tatăl său, Jupiter (Zeus la greci) i-a dat încălţările cu aripi, semn că e mesagerul zeilor, iar Apollo (fratele său) i-a dăruit caduceul, care era o ramură de măslin sau de laur ca semn al păcii, cu două aripioare în vârf – semn al hărniciei şi vitezei –  şi doi şerpi încolăciţi, semn al prudenţei şi vicleniei, căci nu era doar mesagerul zeilor, ci şi zeu al negoţului, al comunicării, al călătoriilor, dar şi al hoţilor; era de asemenea protectorul păstorilor şi călăuza umbrelor spre infern. Atunci, ca şi acum, Mercur, zeu sau planetă, avea mult de lucru…

După cum ştim, planetele retrograde au de spus un cuvânt greu în astrologia karmică, deoarece o planetă retrograda poate să scoată la iveală memoria subconştientă, o memorie a lucrurilor rămase nerezolvate în vieţi precedente. Analizând casa astrologică şi semnul zodiacal în care planeta se află, se pot înţelege datoriile karmice pe care individul trebuie să le rezolve.

Mercur – retrogradă personală şi retrogradă de tranziţie

Este IMPORTANT să ştim că în practica astrologică analizăm  două feluri de perioade retrograde şi anume: 1.  Când  o planetă este retrogradă  în harta natală  (horoscopul) unui individ, în zodia sa, spunem că este retrogradă-personală. Când, în momentul naşterii, ai pe Mercur ca retrogradă-personală în zodia ta, ca să poţi evita greşeli costisitoare sau neînţelegeri inutile trebuie să înţelegi că acest lucru nu este neapărat  “bun” sau “rău”  şi că acest lucru  depinde de mulţi alţi factori. 2. În timpul vieţii noastre, planetele se mişcă, iar când sunt în perioada de mers aparent retrograd, spunem că sunt planete retrograde de tranziţie. Aceste perioade intervin ciclic în timpul anului, la toate planetele şi influenţează, mai mult sau mai puţin,  pe toată lumea; doar Soarele şi Luna nu  retrogradează.

Ei bine, retrogradele de tranziţie sunt unele dintre elementele care aduc periodic prin poziţia lor în case şi semne, avertizări karmice referitoare la lecţiile karmice pe care trebuie să ni le însuşim.

Lecţia karmică în Martie 2019

BERBEC
În această perioadă nativul Berbec poate manifesta o oarecare stare de confuzie sau chiar teamă. Este posibil ca în viaţa anterioară să fi murit tânăr sau adolescent.  De asemenea, este posibil ca în viaţa prezentă să-i apară situaţii similare cu cele din vieţi anterioare. Lecţia karmică îi cere să înveţe să recunoască aceste situaţii, să devină conştient de problemele sale şi să găsească singur soluţii pentru rectificarea greşelilor din trecut.

TAUR
Într-una sau mai multe vieţi anterioare, nativul Taur a experimentat mai multe rivalităţi. Este posibil ca viaţa prezentă el să regăsească una dintre acele persoane sub forma unuei rude, un frate sau o soră. Lecţia karmică îi reaminteşte în această lună, că poate rezolva dificultăţile din trecut prin dezvoltarea unei atitudini comunicative, căci rivalul de altă dată îi poate fi acum rudă apropiată.

GEMENI
Dacă într-o viaţă anterioară nativul a fost instabil şi neatent în munca sa, în viaţa prezentă el poate, de asemenea, să se supraestimeze în domeniul profesional.  Nativul poate corecta greşelile trecutului, dar şi pe cele din viaţa prezentă, dacă va învăţa lecţia karmică a răbdării şi atenţiei conştiincioase, pe care trebuie să o acorde în profesiune.

RAC
Avertizarea din martie anul acesta se referă la faptul că în vieţi anterioare nativul  a fost o persoană corectă, însă în ultima dintre aceste vieţi a comis o gravă eroare care se cere îndreptată. Lecţia karmică este simplă: ea cere ca în viaţa actuală nativul să urmeze calea onestităţii, dreptăţii şi onoarei.

LEU
Dacă în vieţi anterioare nativul şi-a “utilizat” partenerii/ele de sex doar pentru poftele sale, în viaţa actuală, neavând acelaşi sex ca în trecut, el poate avea unele frustrări sexuale. Lecţia karmică îl poate învăţa că numai învăţând să-şi exprime iubirea-sentiment, poate scăpa de aceste confuzii şi frustrări.

FECIOARĂ
În vieţi anterioare, nativul Fecioară a avut o atitudine infantilă în căsătorie, exasperându-i pe cei din jurul său. În viaţa prezentă, el are tendinţa de face aceeaşi greşeală şi este posibil să întâlnească un/o partener/a cu care căsătoria nu va dura. Lecţia karmică îi cere să se maturizeze, să depăşească trecutul şi să evolueze în gândirea sa asupra mariajului.

BALANŢA
În vieţi anterioare, nativul s-a dovedint a fi mult prea critic, chiar maniac în domeniul profesional, pricinuind necazuri colegilor săi de muncă. În viaţa actuală este posibil să considere serviciul ca fiind plictisitor şi sub capacitatea sa. Lecţia karmică îi cere să înveţe să cultive umilinţa, modestia şi, de asemenea, să înveţe să fie gata să-i ajute oricând pe ceilalţi.

SCORPION
În viaţa anterioară sau în mai multe, nativul şi-a folosit mult mentalul în detrimentul emoţionalului.  Şi “dacă dragoste nu e, nimic nu e”. În viaţa actuală lecţia karmică cere să înveţe să-şi exprime sentimentele de  iubire, iar acest lucru  poate progresa arătând grijă pentru copii.

SĂGETĂTOR
Problemele emoţionale din trecute vieţi pot să aibă urmări în viaţa prezentă a nativilor Săgetător, sub forma unor probleme în legătură cu organle sexuale. Lecţia karmică din această lună martie, este şi o avertizare: nativii acestei zodii trebuie să privească cu seriozitate acest fel de relaţii, evitând în amor rănirea fizică sau emoţională a partenerilor lor.

CAPRICORN
Avertizarea lui martie este, pentru nativii Capricorn, destul de blândă. Deoarece în trecut ei au căutat să-şi aprofundeze cunoştinţele în mod serios, probabil vor face asta şi in viaţa prezentă. Dar există totuşi o lecţie karmică de însuşit, iar ea se referă la a învăţa să nu se disperseze în prea multe domenii şi să încerce să pună în pratica toate cunoştinţele pe care le dobândesc.

VĂRSĂTOR
Este posibil ca în vieţi anterioare sau numai într-una, nativul Vărsător să fi fost prea autoritar sau, dimpotrivă, prea imatur, în relaţiile sale sentimentale, motiv pentru care, în viaţa prezentă poate întâmpina dificultăţi de natură sentimentală. Lecţia karmică îi cere să înveţe să aprofundeze cunoaşterea sentimentelor sale şi să le folosească la justa lor valoare.

PEŞTI
O greşeală din vieţi anterioare, aceea de a afişa o mare superioritate faţă de cei care nu aveau cunoştinţele sale, este semnalată acum de avertizarea lunii martie. Este posibil ca în viaţa prezentă el să fie acum în postura de inferioritate. Nativul Peşti trebuie să înveţe că nimeni nu le ştie pe toate şi că ceea ce ştie este nimic pe lângă ceea ce trebuie să înveţe.

Redacția ElyStar®